Ofloxacin

Produk

Ofloxacin boleh didapati secara komersial sebagai titis mata, salap mata (Floksal, Floxal UD), tablet, dan penyelesaian untuk suntikan (Tarivid). Bahan aktif ini diluluskan di banyak negara pada tahun 1987, dan agen oftalmik pada tahun 1992. Enantiomer levofloxacin juga ada di pasaran (Tavanic, generik). Artikel ini merujuk kepada penggunaan okular.

Struktur dan hartanah

Ofloxacin (C18H20FN3O4, Mr = 361.4 g / mol) adalah racemate. Ia wujud sebagai kristal kuning pucat hingga terang serbuk larut dalam air.

Kesan

Ofloxacin (ATC S01AX11) mempunyai sifat bakteria. Kesannya disebabkan oleh penghambatan gyrase DNA bakteria dan topoisomerase IV.

Petunjuk

Untuk rawatan jangkitan bakteria pada bahagian anterior mata dan pelengkap, seperti konjunktivitis, keradangan margin penutup, dan gaya.

Dos

Menurut SmPC. Titis mata biasanya diberikan 4 kali sehari, dan salap mata diberikan 3 kali sehari ke dalam kantung konjungtiva. Apabila ejen oftalmik lain digunakan, selang waktu 15 minit harus diperhatikan. Lihat juga di bawah Pentadbiran titis mata dan mentadbir mata salap.

  • Elakkan berada di bawah sinar matahari atau sinar UV kerana kemungkinan pemekaan cahaya.
  • Terutama salap mata boleh menyebabkan penglihatan kabur setelah digunakan.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Ejen oftalmik yang mengandungi ion, seperti zink, boleh membatalkan kesan ofloxacin dan tidak boleh digunakan bersamaan.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk reaksi tempatan seperti menyengat, kesakitan, reaksi hipersensitiviti, dan jarang, deposit. Jarang, tindak balas buruk sistemik seperti reaksi alergi dan bau dan rasa gangguan mungkin berlaku.