Ophthalmoscopy - Pemeriksaan Fundus Mata (Funduscopy)

Ophthalmoscopy, juga disebut funduscopy okular atau funduscopy, adalah pemeriksaan khas mata yang membolehkan doktor pemeriksa melihat fundus untuk membuat penilaian perubatan. Fundus merangkumi retina, the koroid, titik di mana saraf optik keluar dari mata, serta semua darah kapal dalam belakang mata. Semua bahagian mata ini biasanya tidak dapat dilihat oleh orang yang bertentangan dari luar.

Pada prinsipnya, seseorang boleh mengatakan bahawa belakang mata dibuat kelihatan dengan menggunakan cermin khas dan teknik pencahayaan. Mata itu sendiri tidak semestinya "berubah" untuk ini. Latar belakang mata kemudian diterangi sedemikian rupa sehingga pakar mata dapat menilai struktur yang berbeza seperti retina, koroid, oprticus saraf di pintu keluarnya, bintik kuning dan bekalan sekitarnya darah kapal dan mengenali kemungkinan perubahan dan proses patologi.

Untuk dapat melihat seluruh mata ke belakang mata, tentu saja, mata, termasuk badan vitreous, kornea dan lensa, bebas dari keruh, endapan atau bahan lain yang dapat mengganggu penglihatan. Sekiranya pakar mata ingin memeriksa fundus mata, pada dasarnya terdapat dua teknik pemeriksaan yang berbeza yang tersedia. "Opthalmoscopy tidak langsung" dan "opthalmoscopy langsung".

Oftalmoskopi tidak langsung

Dalam oftalmoskopi tidak langsung, the pakar mata menyinari lampu kecil ke mata untuk diperiksa dari jarak kira-kira 60 sentimeter. Dalam kebanyakan kes, doktor menggunakan apa yang disebut kepala oftalmoskop untuk tujuan ini. Ini adalah peranti dengan lampu bersepadu yang boleh dipasang oleh doktor kepala, membiarkan kedua-dua tangan bebas untuk diperiksa namun membiarkan kedudukan sumber cahaya berubah pada masa yang sama.

Untuk membesarkan fundus mata, doktor memegang lensa konvergen dengan satu tangan di depan mata pesakit, pada jarak sekitar 5 sentimeter daripadanya. Pancaran cahaya kini keluar dari kepala lampu dan jatuh melalui lensa penumpu ke mata pesakit dan ke fundus mata. Pada masa yang sama, lensa konvergensi memperbesar pandangan fundus untuk pakar oftalmologi dengan pembesaran sekitar 4.5 kali. Sekiranya perlu bagi pesakit untuk mendapatkan gambaran keseluruhan fundus yang sangat baik dan juga pandangannya secara terperinci, kedua teknik pemeriksaan dapat digabungkan dengan mudah untuk memberikan pemeriksaan danaus kepada pesakit dengan sebaik mungkin.