Zaitun: Aplikasi, Rawatan, Manfaat Kesihatan

Zaitun adalah nama yang diberikan kepada buah pohon zaitun, yang telah ditanam sebagai tanaman berguna pada milenium ke-4 SM. Di satu sisi, ia penting dalam ekonomi, tetapi di sisi lain, ia juga digunakan dalam Memasak dan perubatan.

Kejadian dan penanaman zaitun

Pokok itu boleh berkembang antara sepuluh hingga dua puluh meter dan bertahan tanpa serangan hama yang teruk selama beberapa abad. Pohon zaitun, juga dikenal sebagai pohon zaitun sejati atau botani sebagai Olea europaea, tergolong dalam genus pokok zaitun, yang pada gilirannya tergolong dalam keluarga zaitun. Zaitun itu sendiri adalah buah batu Mediterranean. Ia berbiji tunggal dan mempunyai bentuk bulat hingga bujur. Dagingnya termasuk lubang keras, yang menjadikannya klasifikasi drupes. Rata-rata, zaitun tumbuh hingga empat sentimeter panjang dan hingga dua sentimeter lebar. Zaitun yang belum masak mempunyai warna hijau, yang matang berwarna hitam hingga coklat. Mereka air kandungannya sangat tinggi dan mengandungi sejumlah besar lemak. Zaitun mentah hampir tidak boleh dimakan, kerana sangat pahit. Mereka menjadi boleh dimakan hanya setelah diproses beberapa kali dan direndam air. 90 peratus zaitun yang dituai diproses menjadi minyak zaitun, dan selebihnya dijual dalam bentuk yang diproses dan disediakan dalam perdagangan. Kejadian semula jadi zaitun tidak terhad di wilayah Mediterranean. Pokok zaitun juga tumbuh secara semula jadi di Afrika Selatan dan Timur Tengah. Pokok itu boleh berkembang antara sepuluh hingga dua puluh meter dan bertahan selama beberapa abad tanpa serangan makhluk perosak yang teruk. Pokok zaitun adalah tanaman malar hijau yang tidak menumpahkan daunnya pada bila-bila masa sepanjang tahun. Dengan bertambahnya usia, kulit pokok menjadi gnarled dan mempunyai warna kelabu-hijau.

Kesan dan penggunaan

Zaitun mendapat aplikasi di pelbagai kawasan. Terutama di dapur ia sangat popular, yang juga berkaitan dengan jangka hayatnya yang panjang dalam bentuk acar. Dalam masakan Mediterranean, ia senang digunakan oleh tukang masak, dan juga minyak zaitun ditekan dari buah. Di satu sisi, ia mempunyai kepentingan ekonomi, kerana minyak diperdagangkan di seluruh dunia, dan di sisi lain, ia berperanan dalam Memasak, menggoreng dan memurnikan salad juga sejuk pinggan mangkuk. Semasa diproses, buah itu sendiri dijaga dalam air garam, yang menghilangkan kepahitan zaitun. Di dapur, ia digunakan dalam roti, misalnya, tetapi juga digunakan dalam salad, saus atau ragout. Di samping itu, ia sering dijadikan lauk. Zaitun masak hijau dan hitam boleh didapati di pasar, serta buah zaitun berwarna glukonat besi. Perbezaan harga antara zaitun hitam sebenar dan hijau atau berwarna cukup besar. Zaitun hitam sebenar berharga rata-rata tiga kali ganda. Walau bagaimanapun, pokok zaitun boleh menghasilkan lebih banyak lagi. Kayunya sering digunakan untuk pengeluaran perabot, alat muzik dan pelbagai peralatan. Selain itu, sisa pengeluaran minyak juga digunakan sebagai bahan bakar. Kernel membentuk alternatif untuk pelet kayu, yang juga digunakan dalam loji janakuasa. Pengeluar zaitun terbesar di dunia adalah Sepanyol, dengan bahagian sekitar 22 peratus. Itali hampir ketinggalan dengan sekitar 18 peratus. Pemasaran, walaupun untuk minyak bukan Itali, berlaku terutamanya di syarikat Itali. Dalam bidang pengeluaran minyak yang dimakan, bagaimanapun, minyak zaitun mengambil bahagian yang lebih kecil, kerana harganya agak mahal.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Zaitun juga mendapati penggunaannya dalam perubatan. Oleh itu, minyak zaitun sangat sihat kerana bilangan tak jenuh yang tinggi asid lemak dan mempunyai kesan positif terhadap metabolisme lemak dan juga sistem kardiovaskular. Selain itu, minyak zaitun dara dikatakan mempunyai kesan anti-radang. Bahan aktif oleocanthal bertanggungjawab untuk ini. Tetapi daun zaitun dan ekstrak juga mempunyai kesihatan-mempromosikan kesan dan digunakan berulang kali secara perubatan. Pada awal Abad Pertengahan, keluhan sistem pencernaan dirawat dengan teh yang terbuat dari daun zaitun. Teh yang sama juga digunakan untuk melawan malaria. Di samping itu, pada abad ke-20 daun diperiksa untuk mengetahui pelbagai bahan aktif dan dengan demikian ditemukan darah kesan penurunan tekanan. Mereka juga melebarkan darah kapal dan meningkatkan aliran darah. Oleh itu, daun mempunyai kesan positif pada sistem kardiovaskular badan manusia. Sementara itu, aritmia jantung and arteriosclerosis juga dirawat dengan daun zaitun ekstrak dan pelbagai persediaan. Ekstrak itu muncul sebagai alternatif yang baik untuk antibiotik. Ia melawan jangkitan dan meningkatkan pertahanan imun badan. Walau bagaimanapun, tidak seperti antibiotik, ekstrak zaitun tidak mempunyai risiko atau kesan sampingan yang ketara yang menyerang dan menguras badan. Aplikasi lain adalah penggunaan daun zaitun untuk kulit mengetatkan. Oleuropein yang terkandung membantu melawan tisu penghubung kelemahan dan pengurangan kedutan. Oleh itu, zaitun juga berperanan penting dalam melambatkan proses penuaan. Bersisik dan gatal kulit boleh juga dirawat secara alternatif dengan minyak zaitun atau ekstrak. Yang kesihatan-promosikan bahan aktif terkandung dalam hingga tiga ribu kali lebih besar kepekatan di daun, yang memberi mereka minat perubatan yang lebih besar daripada buah atau minyak. Untuk meningkatkan rasa kesejahteraan, ekstrak zaitun juga digunakan dalam krim, topeng muka or salap. Mereka membantu menentang psoriasis dan digunakan dalam syampu dan bahan tambahan mandi. Selain itu, zaitun hitam mudah dicerna dan mengandungi banyak vitamin and beta karotena. Asid linoleat yang terkandung juga membantu melawan batu karang and sembelit.