Asid Lemak Omega-6: Fungsi & Penyakit

Omega-6 asid lemak tergolong dalam kumpulan asid lemak tak jenuh. Mereka penting untuk tubuh, yang bermaksud bahawa mereka mesti dibekalkan dengan makanan.

Apakah asid lemak omega-6?

Omega-6 asid lemak adalah asid lemak tak jenuh ganda. Omega-6 yang paling penting asid lemak ialah asid linoleat (LA), asid gamma-linolenat (GLA), asid dihomo-gamma-linolenat (DHGLA), dan asid arakidonik (AA). Dalam struktur kimia mereka, lemak omega-6 asid mempunyai lebih daripada satu ikatan berganda. Tidak seperti lemak omega-3 asid, asid lemak omega-6 mempunyai ikatan rangkap pertama mereka pada keenam karbon atom. Asid linoleik sangat penting untuk badan. Semua lemak omega-6 yang lain asid boleh berasal dari asid lemak ini.

Fungsi, kesan dan tugas

Asid lemak penting sangat penting untuk tubuh. Contohnya, asid linoleik berperanan dalam oksigen pengangkutan. Bersama dengan pelbagai sulfur-mengandungi enzim, ia dapat mengaktifkan diserap oksigen and hemoglobin pembentukan. Hemoglobin adalah merah darah pigmen. Ia terdiri daripada pelbagai protein dan boleh mengikat oksigen. Di samping itu, asid linoleat tak jenuh adalah komponen penting dalam membran sel. Hanya bekalan asid linoleat yang tetap menjadikan dinding sel tetap lentur dan elastik. Di samping itu, asid linoleat penting untuk kesihatan daripada kulit. Prostaglandins juga terbentuk dari asid linoleat. Ini bukan sahaja mengatur kolesterol tahap, mereka juga menyokong fungsi warna merah darah sel. Di samping itu, asid linoleat dapat mengangkut toksin larut lemak ke organ perkumuhan kulit, paru-paru, buah pinggang dan usus. Asid gamma-linolenat juga merupakan komponen membran sel. Seperti asid linoleat, asid gamma-linolenik memainkan peranan penting dalam kulit kesihatan. Apabila asid gamma-linoleat digunakan secara luaran, kulit menjadi lebih kenyal. Apabila digunakan secara dalaman, fungsi penghalang semula jadi kulit diperkuat. Asid gamma-linolenat juga dapat memberi kesan menenangkan pada beberapa penyakit kulit, seperti neurodermatitis or jerawat. Walau bagaimanapun, ia juga diperlukan untuk pengeluaran yang disebut eicosanoids. Asid Dihomo-gamma-linolenat dan asid arakidonik juga ditukar menjadi eicosanoids. Eicosanoids adalah bahan seperti hormon yang bertindak sebagai neurotransmitter atau modulator imun. Mereka terlibat terutamanya dalam proses keradangan di dalam badan. Eikosanoid boleh dibahagikan kepada empat kumpulan: Prostaglandins, prostacyclins, thromboxanes dan leukotrienes. Dengan bantuan asid lemak omega-6, bahan-bahan ini boleh dihasilkan oleh mana-mana sel. Mereka memainkan peranan penting dalam darah pembekuan, dalam pengembangan demam, dalam reaksi alahan, dalam perkembangan kesakitan atau dalam keradangan. Manakala fungsi asid lemak omega-6 kerana perantara keradangan adalah penting, pengambilan asid lemak omega-6 yang berlebihan juga dapat mendorong keradangan dan vasokonstriksi dalam badan kerana perantara keradangan yang dihasilkan. Walau bagaimanapun, tidak semua eikosanoid mempunyai kesan pro-radang. Sebilangan bahan utusan bahkan mempunyai sifat anti-radang. Asid arachidonic dijumpai pada lelaki sperma dan diperlukan untuk pembentukan hormon testosteron. Asid linoleat konjugasi mempunyai kuat antioksidan kesan. Ia memberi kesan positif pada glukosa and metabolisme lemak dan dapat mencegah arteriosclerosis, kerana dapat mengurangkan kadar lemak darah. Ia juga dapat mencegah kencing manis mellitus kerana ia mempunyai kesan pengatur pada darah glukosa tahap. Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid linoleik konjugasi bahkan mempunyai kesan antikarsinogenik, iaitu melawan kanser sel-sel.

Pembentukan, kejadian, sifat dan nilai optimum

Asid lemak omega-6 sangat penting untuk badan. Asid linoleat, khususnya, tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia, dan bergantung pada pengambilan makanan. Asid lemak omega-6 yang lain dapat disintesis sebahagian daripada asid linoleik. Asid linoleik secara semula jadi terdapat di sejuk-minyak sayur-sayuran bertekanan seperti jagung minyak kuman, jintan hitam minyak, minyak kacang soya, minyak bunga matahari, minyak kuman gandum atau minyak safflower. Sumber asid gamma-linolenik yang paling penting adalah primrose petang minyak, borage minyak dan kismis hitam. Asid alfa-linolenat terdapat dalam sayur-sayuran berdaun hijau, minyak biji rami, minyak canola dan minyak kacang soya. Asid Eicosapentaenoic and asid docosahexaenoic, dua metabolit asid alpha-linolenik, terdapat pada ikan berlemak seperti ikan tenggiri, salmon dan herring. Asid lemak tak jenuh ganda juga terdapat dalam daging dan susu. Namun, di sini, jumlahnya sangat bergantung pada makanan haiwan. Menurut cadangan Persatuan Pemakanan Jerman (DGE), seorang dewasa harus memperoleh 30% dari pengambilan tenaga hariannya dari lemak. Bahagian asid lemak penting mestilah sekitar 3.5%. Asid lemak penting tidak hanya merangkumi asid lemak omega-6, tetapi juga asid lemak omega-3. Nisbah asid lemak omega-6 hingga omega-3 mestilah antara 5: 1 dan 15: 1. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang mengambil asid lemak omega-6 sepuluh hingga dua puluh kali lebih banyak daripada asid lemak omega-3.

Penyakit dan gangguan

Kekurangan asid lemak omega-6 boleh menyebabkan gangguan pada kulit. Keradangan kering ekzema adalah tipikal. Keguguran rambut juga diperhatikan. Akibat kekurangan lain termasuk peningkatan kerentanan terhadap jangkitan, penyembuhan luka gangguan, dan aduan kardiovaskular. Gejala kekurangan yang teruk termasuk gangguan hati metabolisme, buah pinggang pemusnahan tisu, dan kemandulan wanita dan lelaki. Walau bagaimanapun, kekurangan asid lemak omega-6 agak jarang berlaku. Biasanya, asid lemak yang mencukupi diserap dengan makanan. Kekurangan asid gamma-linoleat biasanya berlaku kerana peningkatan penggunaan. Ini boleh berlaku dengan kurang bersenam, berlebihan alkohol pengambilan atau perokok berat. Penyakit saluran penghadaman yang mengakibatkan penyerapan kronik juga boleh menyebabkan kekurangan asid lemak omega-6. Bayi yang belum lahir dan baru lahir sangat sensitif terhadap kekurangan tersebut. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, jumlah asid lemak omega-6 di diet terlalu tinggi. Pengambilan yang berlebihan menyebabkan peningkatan pengeluaran eicosanoid. Ini boleh membawa meningkat keradangan di dalam badan. Ketidakseimbangan kekurangan asid lemak omega-3 juga disyaki meningkatkan risiko strok and kanser.