Omentum Majus: Struktur, Fungsi & Penyakit

. omentum majus adalah nama yang diberikan untuk pendua peritoneum yang kaya dengan tisu lemak. Struktur memainkan peranan penting dalam pertahanan imun di kawasan perut.

Apa itu omentum majus?

. omentum majus juga dikenali sebagai mesh yang hebat, mesh usus, mesh perut, atau omentum gastrolicum. Ia merujuk kepada struktur yang dilindungi oleh tisu penghubung dan lemak. Ia tergantung seperti apron dari kelengkungan besar perut serta bahagian kolon yang mengambil jalan melintang (kolon melintang). Dalam proses ini, omentum yang lebih besar biasanya menutup sepenuhnya gelung usus kecil. Salah satu tugas omentum yang lebih besar adalah pertahanan kekebalan rongga perut. Oleh itu, ia juga dianggap sebagai "polis perut". Selain itu, penting untuk menyimpan lemak dan berperanan dalam mengatur cecair mengimbangi di rongga peritoneal.

Anatomi dan struktur

Sama dengan apron, yang omentum majus tergantung dari curvatura utama (kelengkungan besar) dari perut begitu juga yang melintang kolon. Aspek ventral organ perut diliputi olehnya sehingga kira-kira rongga umbilik. Ini benar terutamanya mengenai usus kecil (usus usus). Di bahagian kiri badan, ia bergabung dengan ligamen gastrolienal. Jaring besar dilintasi oleh pelbagai limfa kapal. Ia juga mempunyai kebaikan darah membekalkan. Perkembangan omentum yang lebih besar dalam tubuh manusia bermula pada bulan embrio ketiga. Semasa proses ini, mesentery dorsal mengembangkan fisur fius. Melalui mereka terbentuknya recessus pneumato-entericus dexter. Ini pada mulanya memberikan hubungan antara rongga perut dan dada. Penutupannya dipastikan di bahagian atas oleh diafragma. Putaran perut dan pergerakan mesentery punggung menyebabkan pembentukan bursa omental di sebelah kanan. Kantung ini, yang terbuka di sebelah kanan, akhirnya berehat di belakang perut. Ia berfungsi sebagai lapisan perut dan memastikan pergerakannya tidak terganggu. Setelah perkembangan fizikal manusia selesai, terdapat ceruk peritoneal yang besar di rongga peritoneal. Di bahagian anterior, omentum majus dibatasi oleh omentum minus, ligamen gastrokolik dan perut. Di sisi posterior, the peritoneum parietale memberikan gambaran struktur. Di bahagian atas, terdapat outpouching dalam bentuk reses yang unggul. Ini berlaku antara esofagus dan rendah diri vena kava di bawah hati. Ke arah bawah, ceruk rendah terletak di antara melintang kolon dan perut. Terdapat hubungan dengan rongga perut bebas melalui vestibulum bursae (vestibule of the pouch) dan juga foram epiplocicum. Omentum majus terbahagi kepada tiga struktur. Ini adalah ligamentum gastrolicum (gastrocolic ligament), ligamentum gastrosplenicum dan juga ligamentum gastophrenicum. Ligamen gastrik meluas antara kelengkungan yang lebih besar dan kolon melintang, sementara ligamen gastrosplenik meluas antara kelengkungan yang lebih besar dan hilum splenik. Kursus ligamentum gastrophrenicum meluas dari fundus gastrik ke arah diafragma.

Fungsi dan Tugas

Tiga fungsi dilakukan oleh omentum majus. Sebagai contoh, rangkaian perut memainkan peranan penting dalam pertahanan imun kerana mempunyai sebilangan besar leukosit dan makrofag. Sekiranya berlaku keradangan, ini berbaring di kawasan yang terjejas dan, dengan menutupnya, melindungi dari bahaya peritonitis, yang berlaku kerana terobosan nanah dan kandungan usus. Jaring usus juga penting untuk mengatur cecair mengimbangi di dalam rongga peritoneal. Oleh itu, dengan bantuan luas permukaannya yang luas, ia memastikan mengimbangi cecair. Selanjutnya, omentum majus turut serta dalam penyerapan dan pembebasan cecair peritoneal di rongga peritoneal. Selain itu, jaringan perut berfungsi sebagai simpanan lemak yang ketara. Pada orang yang terdedah kepada obesiti, selalunya boleh dikembangkan untuk membentuk plat lemak yang mempunyai ketebalan beberapa sentimeter.

Penyakit

Omentum yang lebih besar boleh dijangkiti oleh pelbagai penyakit. Kebiasaannya, apron lemak yang bergerak dengan baik dapat melekap dan menutup keradangan. Dengan melakukannya, ia juga melekatkan peritoneum bersama. Walau bagaimanapun, ini mengakibatkan pembentukan parut dan lekatan. Dalam perubatan, ini disebut lekatan. Dalam kebanyakan kes, lekatan ini disebabkan oleh prosedur pembedahan di dalam rongga perut. Walaupun pembedahan menggunakan bahan yang berbeza dan dadah untuk mengelakkan pembentukan lekatan, ini tidak selalu berjaya. Walau bagaimanapun, lekatan cenderung muncul semasa pembedahan invasif minimum. Penyebab lekatan yang paling biasa pada mesh perut termasuk pembedahan ginekologi, pembedahan membuang apendiks, dan perforasi perut atau usus. Dalam kes yang teruk, lekatan membentuk tali yang meluas melalui rongga perut dan menyerupai tali pusat. Kord menimbulkan risiko terjebak usus, yang seterusnya mengakibatkan penyumbatan usus. Perangkap gelung usus menjadi ketara kerana parah kesakitan di kawasan perut. Selanjutnya, kejang serta penyelewengan najis, cirit-birit and sembelit mungkin. Sebagai peraturan, pembedahan mesti dilakukan untuk rawatan. Adalah tidak biasa bagi omentum majus memasuki hernia di kawasan dinding perut. Hernia yang paling biasa dari rongga perut termasuk hernia incisional, hernia inguinal dan juga hernia umbilik. Terdapat risiko terjebaknya jaringan usus dalam celah hernia dan gangguan peredaran darah. Semasa pembedahan, pakar bedah sering membuang bahagian omentum yang lebih besar selain organ yang meradang.