Omeprazole: Kesan, Kegunaan & Risiko

Penyakit seperti gastritis, peptik ulser, atau penggunaan ubat-ubatan yang berbahaya bagi perut mungkin memerlukan penggunaan agen pelindung perut dan penghambat asid. Perubatan moden mempunyai sebilangan besar yang sesuai dadah tersedia yang berfungsi dengan berkesan dan lembut. Salah satu agen yang paling kerap diresepkan adalah omeprazole.

Apa itu omeprazole?

Bahan aktif omeprazole tergolong dalam kumpulan perencat pam proton. Persediaan yang dibuat dari bahan aktif ini juga dipanggil antasid (perencat asid) atau ulser terapi (ubat yang digunakan untuk merawat bisul). Inhibitor pam Proton ada perut-melindungi kesan kerana menghalang pembentukan asid gastrik dalam sel gastrik perut. Nama dagang yang terkenal termasuk Omep dan Antra MUPS. Omeprazole kini juga dipasarkan dengan nama bahan aktifnya. Ia pertama kali diluluskan pada tahun 1989 oleh syarikat farmasi AstraZeneca. Omeprazole paling kerap diresepkan untuk penggunaan oral pada orang dewasa dalam dos 20mg atau 40mg setiap tablet atau kapsul. Dos yang tepat ditentukan oleh doktor yang merawat berdasarkan kes demi kes. Omeprazole adalah salah satu ubat yang paling kerap diresepkan di Jerman, dengan 13 juta pek yang diresepkan setiap tahun.

Kesan farmakologi

Secara farmakokinetik (bagaimana tubuh menangani ubat), perlu diperhatikan bahawa omeprazole adalah agen sensitif terhadap asid, sebab itulah ubat tersebut selalu diberikan dalam bentuk salutan enterik. Dalam kebanyakan kes, bersalut enterik dadah tidak boleh dihancurkan atau dibelah dua, kerana bahan aktif ubat tersebut akan dicerna oleh asid gastrik dan tidak dapat diserap dalam usus. Melalui usus, ia memasuki aliran darah dan hanya kemudian sampai ke sel vestibular gastrik. Selepas 1-3 jam, kesan pada badan mencapai puncaknya; omeprazole telah mencapai separuh hayatnya setelah kira-kira 45 minit. Seperti kebanyakan ubat, perkumuhan bahan aktif berlaku melalui hati. Secara farmakodinamik (kaedah tindakan ubat dalam badan), boleh dikatakan bahawa omeprazole bertindak secara langsung pada sel penghasil asid dari perut dan dengan cara ini menghalang proton kalium ATPase. Untuk kesan yang optimum, omeprazole biasanya diambil semasa perut kosong bersama dengan seteguk air.

Penggunaan dan penggunaan ubat

Sebagai ubat yang berkesan dengan sedikit kesan sampingan, omeprazole digunakan dalam rawatan banyak radang atau ulseratif penyakit saluran gastrousus atau bahkan untuk profilaksis. Ia digunakan untuk proses penyakit kronik dan akut. Ini termasuk keradangan dari gastrik mukosa (gastritis), sering disebabkan oleh bakteria Helicobacter pylori, gastrik ulser (ulkus ventrikel), ulser duodenal (ulcus duodeni), keradangan esofagus yang disebabkan oleh berterusan pedih ulu hati (refluks esofagitis), Dan Sindrom Zollinger-Ellison, gangguan hormon yang merangsang perut untuk menghasilkan garam yang berlebihan. Beberapa ubat, misalnya ubat penahan sakit (anti-radang bukan steroid dadah) seperti parasetamol or asid asetilsalisilat (SEBAGAI/Aspirin), kortison dan Banyak antibiotik, boleh merosakkan lapisan perut. Di sini, omeprazole sering diberikan secara profilaksis. Omeprazole biasanya diberikan dalam bentuk kapsul, tablet and campuran juga digunakan. Omeprazole tidak boleh diambil lebih dari 14 hari.

Risiko dan kesan sampingan

Seperti semua ubat preskripsi, pengambilan omeprazole mungkin berkaitan dengan risiko dan kesan sampingan. Atas sebab ini, omeprazole tidak boleh diambil tanpa arahan doktor yang jelas. Bahan aktif umumnya dianggap boleh diterima dengan baik, sebab itulah kesan sampingan jarang berlaku. Walaupun begitu, perubahan dalam hati fungsi, keletihan dan keletihan, sakit sendi, pening, gangguan tidur, keguguran rambut, kulit reaksi, sembelit, kealpaan, dan kekurangan vitamin B12 mungkin berlaku. Selanjutnya, gangguan saluran gastrousus mungkin berlaku. Kesan sampingan yang serius seperti hepatitis, Sindrom Stevens-Johnson or Pankreatitis berlaku sangat jarang. Kerana ubat buruk interaksi, omeprazole tidak boleh diambil clopidogrel, atazanavir, astemizol, karbamazepin, cisapride, Atau klaritromisin. Vitamin K antagonis dan benzodiazepin juga berinteraksi dengan omeprazole. Penggunaan dikontraindikasikan dalam kes hipersensitiviti terhadap bahan aktif. Pada masa ini sedang dibincangkan sama ada omeprazole mendorong penyakit bakteria seperti radang paru-paru, yang belum terbukti dengan jelas. Penggunaan jangka panjang terbukti dapat meningkatkan risiko patah tulang kerana perencat pam proton boleh menurun kalsium penyerapan.