Onchocerca Volvulus: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Onchocerca volvulus adalah nematode yang terdapat di kawasan tropika. Parasit berbahaya boleh menyebabkan sungai buta pada manusia.

Apakah Volvulus Onchocerca?

Istilah "Onchocerca" berasal dari bahasa Yunani dan diterjemahkan sebagai "ekor" atau "cangkuk". Istilah Latin "volvulus"Bermaksud" untuk menggulung "atau" untuk membalikkan ". Onchocerca volvulus tergolong dalam filaria, yang membentuk keluarga nematoda. Ia dianggap sebagai parasit yang menyerang manusia dan menyebabkan penyakit. Sejarah Onchocerca volvulus dapat ditelusuri pada tahun 1890. Pada tahun itu, ahli helminthologi dan zoologi Jerman Rudolf Leuckart (1822-1898) menerima ramuan cacing dari Ghana, Afrika, untuk pengenalan diri di institutnya di Leipzig. Spesimen berasal dari tubuh dua pesakit Afrika dan mewakili tumor ukuran burung merpati. Pertumbuhan ini mengandungi nematoda, yang betina dua kali lebih panjang daripada lelaki. Di samping itu, sebilangan besar embrio terletak berhampiran rongga nod. Tanpa mempublikasikan penemuan itu, Leuckart mengirim spesimen dan keterangannya sendiri kepada doktor tropika Britain, Patrick Manson (1844-1922), yang melaporkan nematode itu di kongres London pada tahun 1891. Laporan bertulis juga muncul dalam buku teks perubatan tropika pada tahun 1893. Oleh itu. , tahun 1891 dan 1893, masing-masing, dianggap sebagai tempoh penemuan Onchocerca volvulus. Namun, cacing itu tidak mendapat namanya hingga tahun 1910 oleh Railliet dan Henry, yang menggunakan gabungan kata Yunani-Latin untuk menggambarkan "ekor kail memutar."

Kejadian, taburan dan ciri

Volvulus Onchocerca dijumpai terutamanya di kawasan tropika dari Afrika Barat hingga Angola. Selain itu, nematode terdapat di negara-negara Afrika Timur, Afrika Tengah, Selatan dan Amerika Tengah seperti Brazil, Ekuador, Colombia, Venezuela, Guatemala, dan Mexico, serta di wilayah terpencil di Yaman. Parasit lebih suka tinggal di kawasan lembap di sepanjang sungai yang mengalir dengan pantas. Ciri khas Volvulus Onchocerca termasuk bentuk sempitnya yang filamen. Diameternya di bawah satu milimeter. Sementara lelaki berkembang panjangnya sekitar 23 hingga 50 sentimeter, betina boleh mencapai hingga 70 sentimeter. Larva, juga disebut mikrofilaria, memiliki panjang antara 220 dan 280 mikrometer. Pada manusia kulit, nematode mampu bertahan selama 15 hingga 17 tahun. Onchocerca volvulus mewakili parasit yang satu-satunya inang akhir adalah manusia. Di kawasan endemik yang terjejas, kadang-kadang hampir 100 peratus penduduk dapat dijangkiti. Nematode menggunakan betina blackfly (Simulium damnosum) sebagai inang perantaraan. Nyamuk memakan mikrofilaria semasa proses menggigit. Di dalam nyamuk, seekor unggas dari larva terjadi, yang kemudian mencapai tahap menular. Apabila menggigit lagi, blackfly menyebarkan Onvocerca volvulus kepada manusia. Di dalam organisma, onchocerci berpindah melalui tisu penghubung atau adiposa dalam jangka masa dua tahun. Dalam beberapa kes, mereka juga melewati mata ketika mencapai kepala wilayah. Selepas kira-kira satu tahun, nematoda membentuk bola atau nodul yang disebut onchocer hasil. Dengan cara ini, mereka meletakkan larva mereka di subkutan tisu penghubung atau lapisan tisu yang lebih dalam. Microfilariae disimpan oleh onchocerci betina di kulit nodul dan celah tisu. Dari laman web ini, mereka boleh pergi ke kawasan lain di kulit. Pada peringkat awal, larva menyerang kaki manusia. Beberapa tahun kemudian, mereka bergerak ke bahagian atas badan seperti mata dan kepala.

Penyakit dan gejala

Satu penyakit yang disebabkan oleh Onchocerca volvulus adalah onchocerciasis, juga disebut sungai buta. Ia mempengaruhi kawasan tropika di Afrika dan Amerika Selatan. Dianggarkan bahawa kira-kira 200 juta orang di seluruh dunia dijangkiti nematode. Kira-kira 10 peratus daripada semua orang yang terjejas buta akibatnya. Sungai namanya buta dapat dikesan kembali kepada fakta bahawa penyakit ini berlaku dalam kebanyakan kes berhampiran sungai. Di sinilah larva lalat hitam berkembang naik, yang berfungsi sebagai hos perantaraan untuk Onchocerca volvulus. Gejala khas onkocerciasis termasuk penampilan nodul yang tidak menyakitkan di dalam subkutis. Kemudian, mikrofilaria menyebabkan kulit keradangan, yang dapat dilihat oleh gatal-gatal yang teruk. Di samping itu, bahagian elastik dari tisu penghubung hancur, yang seterusnya menghasilkan pengembangan yang disebut kulit orang tua atau kulit kertas. Selanjutnya, perkembangan corak kulit macan tutul akibat hiperpigmentasi adalah mungkin. Onkocercomas subkutan biasanya dijumpai di puncak iliac, sacrum, tulang rusuk, bahu, leher and kepala. Nodul yang lebih besar mencapai lilitan 10 sentimeter dan dapat dilihat pada kulit. Diperlukan bertahun-tahun untuk mikrofilaria mencapai mata. Walau bagaimanapun, maka ada risiko kecacatan penglihatan malah kebutaan disebabkan oleh mereka. Petunjuk adalah keratitis sclerosing dan kelegapan kornea. Onchocerciasis biasanya didiagnosis oleh doktor melalui kulit biopsi. Semasa prosedur ini, doktor mengeluarkan 2 hingga 3 milimeter tisu dari kulit dan melakukan pemeriksaan mikroskopik. Sekiranya mikrofilaria muncul dari sampel kulit, hasilnya adalah positif. Untuk mengubati onchocerciasis, pesakit diberi antiparasit dadah seperti ivermektin, albendazol atau diethylcarbamazine. Ini menyebabkan kerosakan larva dan mengakibatkan pelepasan antigen.