Karung bawang untuk sakit telinga

Apakah beg bawang?

Beg bawang (bungkus bawang) terdiri daripada kain kain atau beg kain di mana bawang yang dicincang halus dibalut. Ia dipanaskan sebelum digunakan.

Bagaimanakah tuam bawang berfungsi?

Apakah bahan yang anda perlukan?

Jika anda ingin membuat beg bawang, anda memerlukan bawang dapur dan kain nipis (cth sapu tangan kapas, stokin kapas) atau beg kain:

  • Mula-mula anda perlu mengupas bawang, potong kecil dan hancurkan sedikit. Ini akan membebaskan bahan aktif yang terkandung dalam sel.

Langkah seterusnya ialah memanaskan beg bawang. Ini kerana ia menggalakkan pelepasan bahan-bahan bawang. Terdapat pelbagai pilihan untuk pemanasan:

Sebagai contoh, anda boleh meletakkan tuam bawang di antara dua botol air panas atau memanaskannya di atas wap atau dalam ketuhar gelombang mikro. Sesetengah orang juga merendamnya dalam air mendidih selama kira-kira dua minit. Tetapi kemudian anda perlu memerah bungkus bawang sebelum digunakan selanjutnya.

Awas: Tidak kira bagaimana anda memanaskan beg bawang – ia tidak boleh terlalu panas apabila anda meletakkannya di telinga. Jika tidak terdapat risiko melecur! Oleh itu, periksa suhu beg terlebih dahulu (cth pada bahagian dalam lengan bawah). Terutama sekali sachet yang mengandungi bawang rebus atau telah dipanaskan dalam air mendidih biasanya perlu dibiarkan sejuk sedikit sebelum diletakkan di telinga.

Bagaimana untuk menggunakan beg bawang?

  • Selamatkan bungkus bawang dengan topi atau ikat kepala.
  • Di samping itu, anda boleh mengikat tuala terry di sekeliling kepala anda atau pesakit anda. Kemudian tuam bawang akan kekal hangat lebih lama.
  • Anda boleh biarkan balutan bawang pada telinga selama satu hingga dua jam, atau selagi ia selesa. Anda harus meninggalkan beg bawang pada bayi selama setengah jam hingga satu jam penuh.

Untuk penyakit apakah tuam bawang membantu?

Perubatan pengalaman menggunakan pembalut bawang dengan sakit telinga dalam banyak kes dengan kejayaan besar: Oleh itu, dengan keradangan telinga tengah bawang - dalam bentuk beg bawang yang dipanaskan - selalunya boleh melegakan kesakitan dengan berkesan. Walaupun aplikasi ini belum lagi diiktiraf secara saintifik, ia juga disyorkan oleh ramai doktor sebagai ubat rumah.

Bilakah tidak digalakkan menggunakan beg bawang?

Sesetengah pesakit mendapati haba tidak menyenangkan untuk sakit telinga. Dalam kes ini, anda tidak sepatutnya meletakkan beg bawang hangat pada telinga (dan juga menahan diri daripada bentuk penggunaan haba yang lain, seperti penyinaran cahaya merah). Sebaliknya, anda boleh memohon dan membetulkan beg bawang tanpa memanaskannya. Peredaran darah akan menjadikannya lebih panas dengan sendirinya, supaya bahan aktif dilepaskan dengan lebih baik.