Bawang dan Bawang Putih

Bawang dan tanaman teratai lain seperti bawang putih, bawang merah dan kucai berisi sulfur dan bahan yang mengandungi sulfida yang melindungi daripada kanser serta penyakit kardiovaskular. Perut kanser adalah jenis barah yang biasa, kejadiannya berkait rapat dengan makanan yang dimakan. Dalam bawang dan bawang putih kawasan tumbuh, di mana penggunaan tanaman teratai ini lebih tinggi daripada purata, kadar kematian dari perut kanser jauh lebih rendah dalam setiap kes.

Perlindungan terhadap barah perut dan barah kolorektal

Dalam kajian kohort prospektif yang terkawal, memakan lebih dari setengah bawang setiap hari terbukti dapat mengurangkan risiko barah gastrik dengan ketara. Risiko berkurang sebanyak kolon barah juga diperhatikan dengan pengambilan tinggi bawang putih dan bawang. Yang sulfur-mengandungi bahan dalam bawang dan bawang putih mungkin bertanggungjawab terutamanya untuk kesan perlindungan ini.

Walau bagaimanapun, persoalan sama ada tanaman lily hanya mempunyai kesan ini ketika mentah atau ketika dimasak atau digoreng belum dapat dijelaskan dengan secukupnya.

Bawang dan bawang putih melawan radikal yang agresif

Tetapi bawang mempunyai sifat bermanfaat lain: mereka mempunyai kandungan quercetin flavonoid yang tinggi. Quercetin mempunyai antioksidan kesan, yang bermaksud membantu tubuh mempertahankan diri daripada agresif oksigen radikal bebas. Quercetin juga mempunyai kesan antikarsinogenik dan antimikroba. Flavonoid tahan panas, malah bawang goreng masih mengandungi kadarnya yang tinggi.

Kerana sifat antimikroba mereka, bawang sudah dinilai oleh orang Mesir sekitar 1500 SM kerana merawat radang luka. Tiosulfinat, yang menghalang metabolisme asid arakidonat dan dengan demikian pembentukan keradangan orang tengah, terutamanya bertanggungjawab untuk ini. Pelbagai resipi rumah juga berdasarkan kesan ini, seperti bawang yang dimasak dengan gula untuk sakit tekak dan batuk.

Alliin sebagai pelindung jantung

Bawang juga benar jantung pelindung: mereka sulfur-mengandungi sebatian menghalang penggumpalan darah platelet dan dengan itu mencegah pembentukan gumpalan darah. The darah menjadi "kurus" dan keseluruhannya peredaran bertambah baik. Ajoen dan allicin terbukti sangat berkesan dalam hal ini. Ajoen mempunyai pengaruh yang sama kuat terhadap agregasi platelet seperti aspirin.

Setakat ini, ajoene hanya dapat dikesan dalam bawang putih segar, tetapi tidak masuk ke dalam tablet, minyak atau bawang putih lain ekstrak. Sesiapa yang ingin memanfaatkan kesihatan-Mempromosikan sifat ajoene mesti mengambil bawang putih segar dan menerima bahawa orang lain mungkin tidak selalu menyukai aroma khas yang kemudian dipancarkan melalui nafas dan kulit.

Allicin hanya terbentuk apabila bawang putih dihancurkan oleh pembelahan enzim zat alliin dan juga bertanggungjawab terhadap ciri bau dari bawang putih. Ngomong-ngomong, alliin juga bertanggung jawab atas air mata ketika memotong bawang. Walau bagaimanapun, alliin bawang mempunyai struktur yang sedikit berbeza dan ditukar oleh enzim yang berbeza. Ini kemudian menghasilkan bawangBahan yang menjengkelkan air mata: sulfanida propanthial.

Oleh itu, anda boleh menikmati musim bawang dan juga melakukan sesuatu untuk anda kesihatan. Tetapi berhati-hatilah: kerana kandungan lemak bawang merah yang tinggi, ia dapat dengan cepat mempengaruhi berat badan anda. Tambahan yang baik ialah terdapat salad berwarna - dengan banyak bawang segar.