OP | Latihan untuk keradangan tendon peroneal yang ada

OP

Dalam kes keradangan tendon peroneal, pembedahan biasanya tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, jika keradangan disebabkan oleh penonjolan tulang yang menjengkelkan tendon, pembedahan dapat membantu. Operasi kemudian akan menghilangkan tulang punggung dan membersihkan tendon.

Petunjuk lebih lanjut untuk pembedahan adalah ketika keradangan tendon menyebabkan robekan. Dalam kes ini, langkah pertama adalah membuang efusi dan memperbaiki tendon. Sekiranya air mata membujur merangkumi kurang dari 50% panjang tendon, bahagian yang koyak akan dikeluarkan.

Walau bagaimanapun, jika air mata lebih dari 50%, tendon mesti dibersihkan dan dijahit ke berdekatan, utuh tendon. Dalam banyak kes, saluran di mana tendon peroneal berjalan dilicinkan dan diperdalam sehingga tendon mempunyai perlindungan yang lebih baik dan tidak dipakai lagi. Ini juga mencegah tendon melompat keluar (kegembiraan). Dalam kebanyakan kes, pembedahan mengembalikan ketahanan penuh tendon peroneal dan dengan itu kemampuan untuk menyertai sukan.

Walau bagaimanapun, hanya selepas tempoh 12 minggu selepas operasi: Pada 6 minggu pertama selepas operasi, orang yang terkena mesti memakai yang lebih rendah kaki pelakon. Dalam 8 minggu berikutnya, beban secara beransur-ansur meningkat. Selepas 13 minggu paling awal, pesakit dibenarkan meletakkan berat badan semula.

Langkah-langkah terapi alternatif

Dalam kes keradangan tendon peroneal, langkah fizikal tambahan, seperti ultrasound rawatan, dapat mengurangkan keradangan. Sekiranya penyebab keradangan itu diucapkan kaki berlubang, sol yang dibuat khas dapat membantu. Banyak penderita melaporkan bahawa aplikasi sejuk, seperti bungkusan sejuk atau bungkus quark, mengurangkan kesakitan. Sekiranya perlu, akupunktur atau ubat homeopati seperti Arnica juga boleh membantu.

Ringkasan

Keradangan pada tendon peroneal adalah penyakit berlarutan yang sering terjadi akibat ketegangan yang berlebihan atau tidak betul. Rawatannya bersifat konservatif dan terdiri terutamanya daripada melumpuhkan dan melegakan tendon peroneal. Fisioterapi membantu orang yang terjejas supaya otot di sekitarnya tidak melemah semasa tempoh imobilisasi dan semasa kenaikan beban yang perlahan setelah gejala reda.

Dalam kebanyakan kes, terapi konservatif dapat mengembalikan sepenuhnya kapasiti beban. Hanya jika keradangan tidak bertambah baik walaupun setelah beberapa bulan atau tendon terkoyak, rawatan pembedahan diperlukan.