OP | Fisioterapi untuk torticollis

OP

Sekiranya terdapat torticollis yang tahan terapi pada kanak-kanak, keputusan untuk menjalani pembedahan dibuat pada usia 6 tahun paling lambat. Sekiranya penyebabnya adalah otot sternocleidomastoid, ia dipotong di pangkal tulang selangka untuk melepaskan ketegangan otot pada tulang belakang serviks. Imobilisasi selama beberapa minggu kemudian ditunjukkan.

Fisioterapi yang stabil mesti diikuti. Penyebab ortopedik biasanya dapat dirawat dengan baik melalui pembedahan. Dalam kes torticollis neurologi, penurunan saraf yang terjejas dapat membantu.

Dalam kes ini, sarafnya ditutup atau diputuskan sehingga aktiviti yang berlebihan tidak lagi dapat menyebabkan torticollis. Operasi ini dilakukan hanya apabila rawatan dengan Botox tidak menunjukkan kesan. Topik berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf
  • Saraf mencubit di tulang belakang serviks - kesan

Botox

Botox (botulinum toxin A) adalah enzim yang bertindak pada sinaps yang bertanggungjawab untuk pengaktifan otot. Otot dapat dikendurkan dengan aplikasi dosis yang disasarkan. Penggunaan toksin saraf mesti selalu dilakukan dengan tepat dan dipantau secara teratur, tetapi dalam kes Torticollis spasticus, ia dapat memperbaiki gejala dalam jangka masa sekitar 3 bulan. Masalah dengan rawatan jangka panjang dengan Botox adalah bahawa tubuh memulakan reaksi imun terhadap enzim asing dan antibodi boleh dibentuk. Permohonan itu tidak lagi dapat dilakukan.

Ringkasan

Torticollis spasticus boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Selalunya disebabkan oleh gangguan neurologi dan dapat diobati secara konservatif, dengan ubat-ubatan, misalnya Botox, atau pembedahan dengan denervasi. Ia berlaku lebih kerap pada masa dewasa.

Tortikol pada bayi yang baru lahir boleh disebabkan oleh sebab ortopedik atau trauma otot sternocleidomastoid. Pemendekan mungkin berlaku. Fisioterapi intensif dan peralatan tempat tidur harus dimulakan lebih awal untuk mengatasi kesan terlambat. Terutama dalam kes torticollis yang disebabkan oleh sindrom tulang belakang serviks akut, menggerakkan dan bersantai serta aplikasi haba dapat melegakan.