OP | Fisioterapi untuk hallux rigidus

OP

Dalam kes aduan tahan terapi, sangat maju tunda tegar atau corak gaya berjalan yang sangat ketat, prosedur pembedahan disyorkan. Terdapat pendekatan yang berbeza yang harus disesuaikan dengan pesakit. Cheilektomi disyorkan untuk pesakit yang fungsi sendinya sangat dibatasi oleh lampiran tulang (osteofit).

Osteofit dapat dihilangkan dan kerengsaan struktur di sekitarnya dapat diatasi. Sekiranya osteotomi reposisi sendi, usaha dilakukan pembedahan untuk memulihkan mekanik sendi sejauh mungkin. Sumbu sendi boleh dipindahkan, alat pelekat dan lelasan dapat ditanggalkan sehingga sendi dapat berfungsi sedapat mungkin secara fisiologi. Dalam kes yang teruk, arthrodesis buatan (pengerasan) dapat dilakukan, yang sepenuhnya menghilangkan pergerakan sendi, tetapi biasanya memungkinkan berjalan tanpa rasa sakit. Penggunaan penggantian sendi buatan untuk sendi metatarsophalangeal jari kaki kontroversial.

Ringkasan

Kaki sukar adalah penyakit degeneratif sendi metatarsophalangeal ibu jari kaki, yang sering disebabkan oleh arthrosis pada sendi dan boleh menyebabkan kekejangan sendi. Ia juga membawa kepada perubahan pada tisu sekitarnya. The kapsul sendi menjadi kurang bergerak, atrofi otot, lekatan tulang pada sendi menghalang pergerakan dan gelongsor fisiologi, yang seterusnya menyekat pergerakan sendi.

Pada peringkat akhir, mobiliti sendi dihapuskan sepenuhnya. Sendi kaku. Ini diikuti oleh perubahan corak gaya berjalan kerana sendi metatarsophalangeal jari kaki memainkan peranan yang sangat penting dalam gerakan menggulung.

Postur pelindung jangka panjang boleh membebani dan merosakkan struktur lain, seperti lutut atau sendi pinggul. Oleh itu, terapi harus dimulakan seawal mungkin. Terapi biasanya pada mulanya dilakukan secara konservatif menggunakan teknik mobilisasi fisioterapeutik, splinting, kasut ortopedik (musim bunga) atau pembalut.

Penggunaan dos sebanyak ubat penahan sakit boleh membantu. Sekiranya kesakitan tahan terhadap terapi atau corak gaya berjalan sangat ketat, pembedahan (cheilectomy, reposisi osteotomy atau arthrodesis) dapat memperbaiki gejala.