OP | Ketidakstabilan bahu - pemulihan secara konservatif

OP

Operasi bahu digunakan jika selepas jangka masa tertentu kaedah konservatif tidak berjaya atau kecederaannya terlalu teruk dan diperlukan pembedahan segera. Terdapat beberapa prosedur pembedahan yang berbeza, tetapi semuanya bertujuan untuk menstabilkan sendi bahu dengan memendekkan tendon dan ligamen dan dengan itu mengetatkannya. Prosedur pembedahan yang paling biasa disenaraikan di bawah: Pembedahan jenis bangku: Prosedur arthroscopic digunakan untuk memasang semula struktur yang koyak atau rosak dengan bantuan jahitan larut diri kecil atau skru bioresorbable. Pankapsular plicature: Pengumpulan kapsul bahu menggunakan sauh dan jahitan.

Pembedahan pergeseran kapsul: Prosedur pembedahan terbuka di mana kapsul bahu dikumpulkan. Prosedur pembedahan terbuka lain di mana sendi bahu dirawat melalui sayatan sepanjang 5-10 cm. Pembedahan juga diperlukan jika terdapat risiko saraf terjebak dan, dalam operasi selanjutnya, kehilangan saraf kekal dan dengan itu mungkin mati rasa mungkin berlaku. Ini dapat berkembang sehingga kelumpuhan lengan selesai.

  1. Pembedahan jenis bangku: Menggunakan prosedur arthroscopic, struktur yang koyak atau rosak dipasang kembali dengan bantuan jahitan larut diri kecil atau skru bioresorbable.
  2. Pankapsular plicature: Pengumpulan kapsul bahu dengan sauh dan jahitan.
  3. Pembedahan pergeseran kapsul: Prosedur pembedahan terbuka di mana kapsul bahu dikumpulkan.
  4. Prosedur pembedahan terbuka lain di mana sendi bahu dirawat melalui sayatan sepanjang 5-10cm.

MTT - Terapi Latihan Perubatan

Dalam perubatan terapi latihan untuk ketidakstabilan bahu, program pemulihan terdiri daripada beberapa fasa. Pada awal rawatan, tumpuan diberikan terutamanya kesakitan dan sekatan pergerakan. Di sini, latihan dilakukan untuk melepaskan ketegangan otot, meningkatkan mobiliti dan kekuatan batang tubuh, dan meningkatkan keupayaan mengangkat dan putaran bahu.

Selepas kesakitan telah reda, latihan mobiliti tetap berada di latar depan. Setelah mobiliti yang baik dicapai, penting untuk mengekalkannya melalui sasaran latihan kekuatan. Alat latihan yang popular dalam fasa ini adalah Flexi bar. Secara keseluruhan, perubatan terapi latihan adalah bentuk terapi yang sangat aktif, yang bertujuan untuk secara aktif menggerakkan dan menstabilkan bahu yang rosak, untuk mengembalikan fungsinya dan mencapai kapasiti pemuatan selengkap mungkin. Oleh itu, ia merupakan tambahan yang berguna untuk program pemulihan yang ada.