OP - Apa yang dilakukan? | Gejala dan kesakitan bahu yang beku

OP - Apa yang dilakukan?

Sekiranya kaedah rawatan konservatif tidak memperbaiki gejala bahu beku, operasi dilakukan. Pengecutan kapsul sendi daripada sendi bahu sama ada dipotong atau dilepaskan secara selektif. Prosedur ini biasanya dilakukan secara invasif secara minimum di bawah anestesia am dalam bentuk pembedahan bahu arthroscopic. Pakar bahu memasukkan kamera dan instrumen yang sesuai ke dalam sendi bahu melalui dua sayatan berukuran kira-kira 3 milimeter. Dia kemudian membuang bahagian bahu yang meradang kapsul sendi di bawah kawalan visual dan mengeluarkan bahan berserat dari kapsul sendi yang mengecut. Sekiranya ini tidak mencukupi, kapsul sendi juga boleh dipotong atau diperluas untuk mewujudkan ruang yang diperlukan untuk struktur sekitarnya.

Sakit selepas pembedahan

Pentadbiran pasca operasi ubat penahan sakit masih diresepkan selepas pembedahan pada sendi bahu kapsul. Ini kerana otot, ligamen, tendon and tisu penghubung harus menyesuaikan diri dengan permainan sendi baru di sendi bahu. Proses ini boleh memakan masa beberapa minggu hingga berbulan-bulan.

Kerana anatomi, sendi bahu khususnya lebih bergantung pada otot di sekitarnya (terutamanya bahagian bahu pemadam pemutar) daripada yang lain sendi, kerana ini memastikan kestabilan sendi bahu. Walau bagaimanapun, proses penyesuaian juga mempengaruhi otot di sekitar bilah bahu (skapula), kerana bilah bahu dan sendi bahu mempunyai interaksi fisiologi. Oleh itu, kesakitan sering berlaku di leher, tulang belakang toraks dan sekitar bilah bahu.

Jangkitan yang disebabkan oleh prosedur pembedahan juga boleh menyebabkan kesakitan. Walau bagaimanapun, kadar kes ini adalah di bawah kebarangkalian 1%. Dalam kes yang jarang berlaku, capsulitis adhaesiva pasca operasi berlaku, yang menyebabkan kekakuan bahu sementara dan seterusnya memanjangkan keseluruhan proses penyembuhan, tetapi biasanya sembuh tanpa akibat.

Prognosis

Selalunya perjalanan bahu beku sangat lama, kerana tidak ada peningkatan yang diharapkan tanpa latihan diri, rawatan fisioterapeutik dan terapi ubat. Oleh itu, sangat penting bahawa pesakit yang terlibat aktif dan bermotivasi dalam jangka masa yang lebih lama menjalankan program pemulihan yang disertai terapi. Terapi pengaktifan metabolik atau rawatan hormon mungkin juga diperlukan untuk mencegah kambuh bahu yang berulang.