Operasi | Karsinoma dubur

Operasi

Sekiranya karsinoma dubur terhad yang belum tumbuh jauh ke dalam tisu, penyingkiran pembedahan adalah terapi pilihan. The kanser dipotong pada jarak yang selamat dan biasanya tidak memerlukan saluran keluar tiruan. Situasinya berbeza dengan tumor yang lebih besar atau tumor yang tumbuh lebih dalam ke dalam tisu dan oleh itu tidak dapat dikeluarkan dengan mudah.

Dalam kes ini, rawatan dengan radiasi dan kemoterapi biasanya lebih disukai berbanding pembedahan. Hanya jika rawatan ini tidak berjaya atau jika tisu tumor tumbuh semula, operasi radikal dengan penyingkiran Rektal dan semua tisu yang terkena tumor mesti dipertimbangkan. Semasa operasi, saluran keluar usus buatan juga mesti dibuat. Walau bagaimanapun, langkah drastik seperti ini dapat dielakkan dalam kebanyakan kes.

Penjagaan selepas itu

Selepas rawatan karsinoma dubur, seperti semua jenis kanser, pemeriksaan susulan secara berkala adalah penting agar dapat mengesan dan merawat pertumbuhan tumor pada waktunya. Sebagai tambahan kepada a pemeriksaan fizikal, rektum endoskopi dilaksanakan. Tiub dimasukkan beberapa sentimeter melalui anus/dubur. dan usus mukosa dapat dinilai dengan kamera.

Dalam 2 tahun pertama selepas rawatan karsinoma dubur, pemeriksaan ini harus dilakukan setiap 3 bulan. Sekiranya tidak ada penemuan yang tidak normal, pemeriksaan enam bulan mencukupi selepas itu. Sebagai tambahan, apa yang disebut penanda tumor di darah biasanya ditentukan. Sekiranya ini meningkat, ini dapat menunjukkan pertumbuhan baru dari kanser sel. Walau bagaimanapun, kenaikan juga boleh menyebabkan sebab lain dan nilainya mesti selalu dipertimbangkan bersama dengan penemuan lain.

Iradiasi

Penyinaran adalah bahagian penting dalam terapi untuk karsinoma dubur. Ia biasanya digabungkan dengan kemoterapi, iaitu rawatan dengan sitotoksin yang diberikan melalui darah dan membunuh kanser sel secara khusus. Gabungan ini menawarkan peluang kejayaan terbaik dan penawarnya sering dapat dicapai.

Sinaran dan kemoterapi juga harus dilakukan dalam kes tumor lanjut, kerana pembedahan selanjutnya yang mungkin diperlukan dapat difasilitasi. Ini dipanggil terapi neoadjuvant. Pada masa lalu, radiasi sahaja sering digunakan, tetapi tidak boleh digunakan lagi kerana peluang kejayaan yang jauh lebih rendah. Kesan sampingan terapi radiasi selalunya cirit-birit dan masalah kencing, yang biasanya mereda selepas beberapa minggu.

Metastasis

Dalam karsinoma dubur, metastasis, iaitu laman penyebaran tumor, kemungkinan besar akan tumbuh di kawasan tersebut limfa simpul pelvis atau pangkal paha. Namun, dalam kebanyakan kes, penyakit ini terasa pada tahap awal melalui gejala seperti pendarahan atau kesakitan semasa buang air besar. Metastasis pada organ lain seperti paru-paru sangat jarang terjadi pada karsinoma dubur dan biasanya hanya berkembang pada tahap yang sangat maju sekiranya tiada rawatan diberikan. Walaupun begitu, pada orang yang mengalami karsinoma dubur, pemeriksaan pencitraan rongga perut dan toraks harus dilakukan sebelum diagnosis lengkap dibuat. Ini biasanya dilakukan dengan tomografi komputer (CT) atau sebagai alternatif dengan pengimejan resonans magnetik (MRT).