Operasi untuk abses | Rawatan abses

Operasi untuk abses

Abses dikelilingi oleh kapsul tisu penghubung. Ini mewujudkan penghalang ke tisu sekitarnya dan ke darah. sejak darah juga tidak mempunyai akses ke abses, tidak ada sel pertahanan seperti sel mast, limfosit atau makrofag yang dialirkan ke kawasan yang meradang.

Mereka tidak dapat melawan bakteria. Selain itu, tidak ada ubat yang dapat mencapai abses. Oleh itu, rawatan dengan antibiotik selalunya tetap tidak berjaya.

Rawatan oleh doktor tidak dapat dielakkan di sini dan terdapat petunjuk untuk campur tangan pembedahan kecil. Jenis terapi bergantung pada ukuran dan luasnya abses dan lokasinya. Sebagai tambahan, patogen dapat dikenal pasti dan terapi antibiotik dapat diresepkan, yang akan mengurangkan kemungkinan penyebaran kuman.

Semasa operasi dibuat permukaan kerja yang steril dan bersih. Kulit di sekitar abses dibasmi kuman dan dibius dengan anestetik tempatan sehingga pesakit hampir tidak merasakan apa-apa operasi. Doktor membuka abses dengan pisau bedah.

. nanah disalirkan melalui saluran air sehingga kapsul kosong sepenuhnya. Sekiranya terdapat juga a fistula, ia juga harus dibersihkan dengan memisahkannya. Dia kemudian membuang tisu yang meradang dan membilas luka dengan bersih.

Luka tidak ditutup tetapi tetap terbuka pada mulanya. Dengan cara ini, ada bakteria yang tinggal tidak dapat membiak lagi dan membentuk kapsul. Bergantung pada keparahan luka, saluran air juga dapat dimasukkan ke dalam luka untuk mengalirkan cairan luka secara berkala.

Penjagaan selepas rawatan harus dilakukan dengan berhati-hati untuk mengelakkan abses baru. Luka harus dibersihkan secara berkala dan dibasmi kuman dengan ubat yang sesuai. Berpakaian juga harus diganti setiap hari, terutama jika cecair masih mengalir dari luka pada hari-hari pertama selepas operasi.

Sekiranya pesakit memerlukan pertolongan dengan ini, dia juga boleh menukar pakaiannya dengan amalan peribadi yang sesuai atau oleh doktor keluarga. Perubahan berpakaian juga disarankan setelah buang air besar, kerana bergantung pada lokasi abses ada risiko usus bakteria dibawa ke luka terbuka. Bergantung pada lokasi dan tahap pengumpulan nanah, prosedur pembedahan juga boleh dilakukan di bawah anestetik umum.

Ini juga bergantung pada usia pesakit dan apakah pesakit ingin dibius, misalnya, kerana takut. Jenis anestesia digunakan untuk operasi boleh dibincangkan dengan doktor yang bertugas. Operasi (pembedahan) dianggap satu-satunya kaedah yang berkesan untuk merawat abses yang ketara.

Hanya setelah rongga abses dikosongkan, patogen penyebab dapat dibanteras dan masalahnya dapat dihilangkan. Di samping itu, gejala yang disebabkan oleh abses hanya dapat diatasi dengan membuka pembedahan nanah koleksi. Rawatan abses tanpa pembedahan hanya dapat berkesan untuk bentuk penyakit yang ringan.

Sekiranya pesakit memutuskan untuk menyembuhkan abses tanpa pembedahan, dia harus memberi perhatian khusus kepada keadaan kebersihan di kawasan bahagian tubuh yang terjejas. Sebelum salap atau larutan digunakan pada abses, permukaan kulit harus dirawat dengan disinfektan antiseptik. Di samping itu, tangan mesti dibasuh dengan berhati-hati setelah bersentuhan langsung dengan abses.

Hanya dengan cara ini penularan patogen penyebab boleh dicegah. Pematangan abses dapat disokong dengan menggunakan kompres lembap yang dipanaskan. Di samping itu, agen herba seperti chamomile, Arnica atau bunga jerami harus memungkinkan untuk merawat abses tanpa pembedahan.

Akan tetapi, dalam konteks ini, harus dipertimbangkan bahawa permukaan kulit hanya perlu digosok dengan sedikit dengan bahan yang dipilih. Jika tidak, reaksi kulit yang kuat dan reaksi hipersensitiviti mungkin berlaku. Sebagai tambahan, sebilangan pesakit yang terkena melaporkan bahawa penyinaran abses setiap hari dengan lampu merah harus membuat rawatan tanpa pembedahan mungkin dilakukan.

Sekiranya, di sebalik langkah-langkah ini, tidak ada penyembuhan diri dalam jangka waktu satu minggu, rawatan abses tanpa pembedahan dianggap gagal. Pesakit yang terlibat harus segera berjumpa doktor pada waktu ini dan mempertimbangkan pembedahan pembukaan rongga abses. Kejadian simptom umum penyakit ini juga harus dianggap sebagai isyarat peringatan. Pesakit yang berkembang, misalnya, demam semasa rawatan abses tanpa pembedahan harus segera berjumpa doktor. Perlu juga diperhatikan bahawa pembukaan abses tanpa pembedahan secara spontan dapat menyebabkan pembentukan bekas luka yang dapat dilihat.