Operasi tendon Achilles yang koyak

Dalam konteks terapi konservatif Tendon Achilles pecah, rujukan telah dibuat untuk ultrasound pemeriksaan dan kemungkinan terapi konservatif dalam kes tertentu. Walau bagaimanapun, sekiranya ultrasound pemeriksaan mengenai Tendon Achilles pecah menunjukkan bahawa kedua-dua hujung tendon berjauhan, jelas bahawa hujung tendon tidak lagi dapat tumbuh bersama. Operasi dari Tendon Achilles pecah mesti dimulakan.

Semasa operasi, kulit di atas tendon Achilles dipotong terbuka. Ini memerlukan sayatan beberapa sentimeter (panjangnya boleh berbeza-beza). Bahagian tendon yang koyak dan mati dikeluarkan dan hujung tendon dijahit kembali.

Kadang-kadang diperlukan jahitan melalui tulang (transosseous). Selepas pembedahan untuk koyakan tendon Achilles, yang kaki bergerak dalam kedudukan kaki runcing 30 ° hingga 40 ° untuk melegakan jahitan dengan bantuan a kaki bawah pemain berjalan. Kemudian pesakit hanya boleh memuatkan sebahagian kaki.

Selepas kira-kira dua minggu, jahitan dikeluarkan dan baru plaster pelakon digunakan. Sebagai peraturan, tahap kedudukan kaki runcing dikurangkan (kedudukan kaki runcing sekitar 10 ° hingga 20 °). Walaupun sekarang, yang kaki mungkin hanya sebahagian dimuat selama empat belas hari lagi.

Selepas itu pemeran dikeluarkan lagi dan setelah memeriksa proses penyembuhan yang lain kaki bawah pemain berjalan dibuat. Sebagai peraturan, sekarang mungkin untuk menghilangkan kedudukan kaki runcing yang lain. Pesakit kemudiannya - dengan syarat dia berada kesakitan-free - letakkan kembali berat badan sepenuhnya.

. plaster dikeluarkan empat belas hari lagi selepas operasi. Setelah awalnya menanggung berat badan separa, beban secara beransur-ansur meningkat sehingga pesakit dapat menanggung beban penuh. Peningkatan beban ini dan terutama mobilisasi sendi harus dilakukan dan dilatih dalam langkah pemulihan selanjutnya (terapi senaman).

Dalam perbandingan ilmiah mengenai bentuk terapi, kadar penyembuhan yang lebih tinggi dikaitkan dengan terapi pembedahan. Namun, tidak boleh dilupakan bahawa ini adalah operasi dan risiko jangkitan luka selalu berperanan. Teknik pembedahan yang lebih baru dapat dalam beberapa kes mengurangkan risiko jangkitan (lihat Prognosis). Kajian terbaru menunjukkan sebahagiannya, terutama pada pesakit tua, hasil yang baik dapat dicapai tanpa pembedahan untuk ujung tendon yang tidak jauh.

Tempoh

Setelah pecah tendon Achilles telah berlaku, terapi harus dimulakan dengan cepat. Setelah keputusan dibuat untuk beroperasi pada tendon, ini biasanya berlaku dalam seminggu, kerana jika waktu menunggu terlalu lama, otot betis menjadi pendek dan prognosis ditunda secara tidak baik. Selagi pembedahan dilakukan dalam 24 jam pertama, doktor mengatakan "segar" Pecah tendon Achilles: Otot betis belum memendek dan hujung tendon tidak kaku.

Tempoh operasi bergantung pada penemuan individu, tetapi juga pada teknik pembedahan yang digunakan. Secara amnya, terdapat dua teknik pembedahan yang boleh digunakan untuk kes Pecah tendon Achilles. Pembedahan terbuka secara klasik, yang dilakukan secara standard, biasanya memakan masa sekitar satu jam.

Dalam operasi tendon Achilles terbuka, sayatan kulit sepanjang kira-kira 10 cm dibuat di tumit. Setelah membuang yang rosak dan tendon koyak bahagian, pakar bedah menjahit kedua ujungnya sekali lagi ("jahitan hujung ke ujung"). Dia menggunakan benang larut diri untuk tujuan ini.

Lebih moden, tetapi juga tidak sesuai untuk semua kecederaan, adalah teknik perkutan atau invasif minimum. Hanya melalui satu, kira-kira 2 cm. sayatan panjang di atas koyakan tendon, jahitan diletakkan di bawah ultrasound kawal dengan instrumen khas. Sekiranya anda memutuskan prosedur invasif yang minimum, anda boleh menjangka waktu operasi yang agak singkat. Prosedur terbuka, sebaliknya, memerlukan lebih banyak masa.