Operasi | Fisioterapi untuk urat varikos

Operasi

Vena varikos sering dikeluarkan secara pembedahan. Terutama apabila terdapat komplikasi, percubaan rawatan alternatif gagal atau kerana alasan estetik. Dua prosedur telah ditetapkan: vena pelucutan: Prosedur ini digunakan apabila prosedur invasif minimum tidak mungkin dilakukan kerana lokasi dan ukuran urat.

Dalam prosedur ini, apa yang disebut penari telanjang dimasukkan ke dalam vena melalui siasatan dan ditarik semula melalui sayatan kedua di hujung vena yang lain. Ini memungkinkan penyingkiran seluruh varikos vena tanpa sayatan kulit yang besar. Phlebektomi (kaedah cangkuk): Cangkuk khas dimasukkan ke dalam subkutan tisu lemak melalui sayatan kulit yang kecil.

Urat kemudian digenggam dengan cangkuk dan boleh ditarik keluar.

  • Pengupasan Vena: Prosedur ini digunakan apabila prosedur invasif minimum tidak mungkin dilakukan kerana lokasi dan ukuran urat. Pelucut yang disebut dimasukkan ke dalam urat melalui probe dan ditarik melalui sayatan kedua di hujung vena yang lain. Ini memungkinkan penyingkiran seluruh vena varikos tanpa sayatan kulit yang besar.
  • Phlebektomi (kaedah cangkuk): Di sini cangkuk khas dimasukkan ke dalam subkutan tisu lemak melalui sayatan kulit yang kecil. Urat kemudian digenggam dengan cangkuk dan boleh ditarik keluar.

Pilihan rawatan lebih lanjut

Penghapusan urat varikos, yang dikenali sebagai sclerotherapy, biasanya hanya digunakan untuk vena varikos yang lebih kecil, yang disebut urat labah-labah, kerana maju urat varikos terlalu besar untuk berjaya menghilangkan. Semasa prosedur, pesakit disuntik dengan agen sclerosing, yang menyebabkan urat menyatu (sclerosing) akibat keradangan yang disebabkan oleh agen tersebut. Oleh itu, urat diubah menjadi helai tisu penghubung dengan prosedur.

Rawatan laser lebih sesuai untuk urat varikos yang besar, kerana laser dimasukkan terus ke vena. Teknologi khas telah dikembangkan untuk rawatan ini, yang disebut ELVeS (Endo Laser Vein System). Ini adalah prosedur invasif minimum yang dilakukan sama ada di bawah anestesia tempatan atau di pesakit tidur senja.

Setelah laser dimasukkan ke dalam vena, ukuran urat dikurangkan oleh panas, sehingga tidak lagi darah kesesakan mungkin berlaku. Prosedur ini memakan masa kira-kira satu jam. Prosedur ini dilakukan secara rawat jalan, sehingga pesakit dapat pulang setelah itu dan dapat menurunkan berat badan kaki serta-merta.