Operasi / Pengukuhan | Latihan untuk arthrosis sendi metatarsophalangeal pada jari kaki

Operasi / Pengukuhan

Kecacatan sendi sering berlaku di sendi metatarsophalangeal kaki besar. Kerana kapasiti muatan berkurang rawan, pembentukan cusp (osteophytes) berlaku. Ini bukan sahaja menyekat pergerakan, tetapi juga boleh menyebabkan masalah ruang pada kasut, misalnya.

Tisu boleh teriritasi atau rosak akibat tekanan berterusan. Pembuangan lampiran ini secara pembedahan dapat memberikan kelegaan yang besar sepanjang sendi metatarsophalangeal jari kaki tidak terjejas, iaitu pada peringkat awal. Orang bercakap mengenai apa yang disebut cheilectomy.

Sekiranya sendi sudah terjejas, pergerakan berfungsi terhad dan tahan terapi kesakitan berlaku, percubaan pertama dilakukan untuk memelihara sendi. Terdapat beberapa pilihan pembedahan. Buatan sendi juga digunakan untuk sementara waktu, walaupun masih jarang.

Sejak sendi metatarsophalangeal jari kaki besar sangat berat semasa berjalan, boleh dipersoalkan seberapa stabil endoprosthesis akan menahan sendi secara kekal. Rawatan susulan operasi mengambil masa sekitar 6 minggu.

  • Osteotomi reposisi yang disebut.

    Di sini, rakan kongsi ditanggalkan antara satu sama lain sehingga sendi metatarsophalangeal jari kaki lega. Dalam kebanyakan kes, sebahagian daripada metatarsal tulang dikeluarkan untuk memberi lebih banyak ruang kepada sendi metatarsophalangeal. Kesakitan dapat dikurangkan dan mobiliti dijaga.

  • Pembengkakan sendi pembedahan (arthrodesis) secara tidak dapat dihilangkan menghilangkan pergerakan sendi, sendi dipasang pada kedudukan tertentu.

    Pesakit sekarang tidak lagi dapat menggerakkan sendi metatarsophalangeal jari kaki, tetapi boleh berjalan, berlari dan kadang-kadang melakukan sukan tanpa kesakitan. Terdapat pelbagai bentuk kekejangan sendi.

Rawatan manual juga boleh membantu; pesakit boleh urut kakinya, menggerakkan jari-jari kaki individu, melenturkan metatarsal antara satu sama lain dan regangan lengkungan kaki. Daya tarikan yang disebut sangat melegakan sendi metatarsophalangeal jari kaki.

Di sini, kaki digenggam dekat dengan sendi dan kemudian tarik lembut disapu pada sendi. Permukaan sendi dilepaskan antara satu sama lain dan rawan lega. Latihan selepas operasi harus selalu merangkumi sekitarnya sendi. Pergerakan pampasan di buku lali or sendi lutut boleh berlaku kerana melegakan postur sebelumnya atau disebabkan oleh kekakuan sendi. Sekiranya ini berlaku, sendi yang terjejas mesti lega dan otot di sekitarnya mesti dilatih untuk mengelakkan terlalu banyak berlatih sendi. Sekiranya pesakit mempunyai postur melegakan yang nyata, harus dilatih sejauh mungkin setelah operasi untuk mengelakkan beban yang lain sendi.