Opipramol: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana opipramol berfungsi

Opipramol ialah antidepresan trisiklik dan mempunyai kesan menenangkan, melegakan kebimbangan dan sedikit menaikkan mood.

Tidak seperti antidepresan konvensional, bagaimanapun, kesan ini tidak berdasarkan menghalang pengambilan semula neurotransmiter dalam otak (seperti serotonin atau norepinephrine). Sebaliknya, pengikatan kuat pada tapak pengikatan tertentu dalam otak (termasuk reseptor sigma-1) telah ditunjukkan. Walau bagaimanapun, kesan opipramol masih belum dijelaskan sepenuhnya.

Dengan menduduki tapak pengikat tambahan di pelbagai kawasan sistem saraf pusat, ia juga membawa kepada beberapa kesan sampingan yang tipikal. Sebagai contoh, opipramol mempunyai kesan sedatif, terutamanya pada permulaan rawatan.

Pengambilan, pemecahan dan perkumuhan opipramol

Bahan aktif mencapai kepekatan maksimum dalam darah kira-kira tiga jam selepas pengambilan. Ia sebahagian besarnya dimetabolismekan di hati dan separuh daripadanya dikumuhkan selepas enam hingga sembilan jam, dengan perkumuhan berlaku terutamanya melalui buah pinggang.

Bilakah opipramol digunakan?

Gangguan kebimbangan umum dicirikan oleh kebimbangan berterusan yang tidak berkaitan dengan situasi atau objek tertentu. Gangguan somatoform ialah aduan fizikal yang tiada punca organik dapat ditemui.

Di luar petunjuk ini yang diluluskan oleh pihak berkuasa dadah, bahan aktif masih digunakan untuk merawat gangguan mental lain (penggunaan luar label).

Tempoh rawatan bergantung kepada simptom dan ditentukan oleh doktor yang merawat. Secara umum, tempoh rawatan purata satu hingga dua bulan disyorkan. Walau bagaimanapun, dalam kes individu, tempoh terapi opipramol mungkin sangat berbeza daripada ini.

Bagaimana opipramol digunakan

Bentuk opipramol yang paling biasa di Jerman ialah tablet. Walau bagaimanapun, terdapat juga tablet bersalut dan titisan. Di Austria dan Switzerland, hanya tablet bersalut Opipramol yang tersedia pada masa ini.

Seperti beberapa ubat psikiatri yang lain, opipramol mesti diambil secara tetap selama sekurang-kurangnya dua minggu sebelum dapat mengetahui sama ada ubat itu benar-benar membantu seperti yang dikehendaki.

Menghentikan opipramol

Jika doktor yang merawat ingin menghentikan opipramol, dia akan mengurangkan dos secara beransur-ansur - pakar perubatan merujuk ini sebagai "tirus". Pemberhentian terapi secara tiba-tiba boleh menyebabkan gejala pemberhentian yang tidak diingini.

Apakah kesan sampingan opipramol?

Kesan sampingan seperti keletihan, mulut kering dan tekanan darah rendah kerap berlaku (iaitu dalam satu daripada sepuluh hingga satu dalam seratus pesakit), biasanya pada permulaan rawatan dengan opipramol.

Kesan sampingan tipikal ubat psikotropik (pertambahan berat badan, peningkatan tahap enzim hati, tindak balas kulit) berlaku hanya sekali-sekala dengan opipramol, iaitu dalam satu daripada seratus hingga satu daripada seribu pesakit yang dirawat.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil opipramol?

Kontraindikasi dan langkah berjaga-jaga

Opipramol dikontraindikasikan dalam:

  • pengekalan kencing akut
  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau antidepresan trisiklik
  • gangguan pengaliran dalam jantung (cth., blok AV)

Opipramol harus digunakan dengan berhati-hati dalam:

  • Pembesaran prostat
  • Aritmia jantung
  • Kesediaan sawan
  • Gangguan pembentukan darah
  • Glaukoma sudut sempit (bentuk glaukoma)

Had Umur

Pengalaman tentang keberkesanan dan keselamatan opipramol pada kanak-kanak dan remaja adalah terhad; oleh itu, penggunaan opipramol di bawah umur 18 tahun tidak digalakkan.

Interaksi ubat

Terapi dengan opipramol secara amnya tidak menghalang rawatan tambahan dengan ubat psikotropik lain. Walau bagaimanapun, jika ubat penenang pusat (penenang, pil tidur) atau ubat yang meningkatkan tahap serotonin (seperti antidepresan tertentu seperti perencat pengambilan semula serotonin) diberikan tambahan, mungkin terdapat peningkatan kesan bersama.

Ubat-ubatan yang menjejaskan irama jantung (termasuk penyekat beta, antihistamin, antibiotik tertentu, antimalaria) harus diberikan semasa rawatan dengan opipramol hanya jika benar-benar perlu.

Mengandung dan menyusukan anak

Opipramol dan alkohol

Kekusaman pusat adalah salah satu kesan sampingan yang paling ketara bagi opipramol. Alkohol boleh memburukkan lagi keadaan ini. Walaupun jumlah alkohol yang kecil mampu menyebabkan rasa mengantuk dan pening.

Elakkan minum alkohol semasa rawatan dengan opipramol.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan opipramol

Sebagai bahan aktif berpusat, bahan aktif opipramol memerlukan preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland dalam sebarang bentuk dos dan hanya terdapat di farmasi.

Maklumat menarik lebih lanjut

Klasifikasi asal opipramol sebagai antidepresan trisiklik semakin ditinggalkan. Sebaliknya, ia semakin dirujuk sebagai pelega kebimbangan yang meningkatkan mood.

Disebabkan perkembangan antidepresan yang lebih selektif untuk rawatan kemurungan, opipramol semakin digunakan hanya untuk gangguan kebimbangan umum dan aduan yang serupa.

Bahan aktif opipramol digunakan terutamanya di Jerman dan beberapa negara Eropah dan Afrika yang lain. Bahan aktif tidak diluluskan di Amerika Syarikat.