Abses oral

definisi

An abses dalam mulut ditakrifkan sebagai pengumpulan nanah yang terletak di kaviti oral. Lisan abses dicirikan oleh a nanah-pembengkakan yang diisi, dipanaskan, menyakitkan dan sensitif terhadap tekanan di kaviti oral. "Rebus" boleh terletak di bahagian yang berlainan mulut. Sebagai peringkat awal, pembengkakan pasta, infiltrat atau edema sering terjadi pada mulut, yang membawa risiko abses pembentukan. Tahap awal ini dapat dibezakan dari pengumpulan sebenar nanah.

Punca abses

Khususnya, orang yang lemah sistem imun berisiko mengalami abses oral. Kecederaan kecil di mulut menjadikan titik masuk untuk bakteria. Ini boleh mencetuskan keradangan dan menyebabkan pembentukan abses.

Ini secara teorinya boleh berlaku di mana sahaja di mulut. Selain itu, abses oral boleh disebabkan oleh mulut. Ini biasanya disebabkan oleh katil gigi yang meradang, a poket gusi, gigi kebijaksanaan yang belum ditembusi, sista gigi atau a gigi mati.

Apabila gigi mati, toksin dilepaskan oleh bakteria yang memetabolismekan tisu. Sekiranya terdapat juga pergigian karies, lebih mudah dan ringkas untuk bakteria untuk menembusi. Akibatnya, keradangan dapat berkembang dan pulpa dapat mati.

Sekiranya kawasan ini tidak dibekalkan dengan baik darah, sel-sel reput dan dipecah. Akhirnya abses di mulut - abses rahang - boleh berkembang. Hujung yang meradang akar gigi juga boleh mengakibatkan abses di rahang. Ini dapat dijelaskan oleh peningkatan aktiviti sel-sel pertahanan tubuh sendiri dan kemerosotan tulang rahang. Di samping itu, penyakit yang mendasari seperti kencing manis mellitus atau kanser dapat menggalakkan perkembangan abses oral.

Gejala

Sekiranya abses terbentuk di mulut, pada mulanya mungkin bebas gejala. Sekiranya tumbuh, bagaimanapun, tanda-tanda keradangan khas mungkin muncul pada ukuran tertentu. Ini termasuk bengkak, kemerahan, kesakitan, pemanasan dan kemungkinan gangguan fungsi.

Sekiranya tidak dirawat, abses boleh menyebabkan komplikasi. Sekiranya demam berlaku, ini adalah tanda amaran bahawa bakteria kini memasuki aliran darah. Terdapat risiko darah keracunan, yang memerlukan rawatan perubatan kecemasan.

Anda juga boleh membaca mengenai gejala abses lain dalam artikel berikut: Gejala abses Anda juga boleh membaca mengenai gejala abses lain dalam artikel berikut: Gejala Abses

  • Pada abses yang matang, nanah boleh keluar. Ini boleh menyebabkan buruk, tidak menyenangkan bau dan rasa. - Keradangan boleh merebak lebih jauh dan menyerang tisu tetangga yang lain.

Betapa berjangkitnya abses?

Oleh kerana ia adalah jangkitan bakteria, abses mulut secara teorinya menular jika seseorang bersentuhan langsung dengan patogen. Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga, ciuman harus dihindari sekiranya terdapat abses mulut yang ada selagi patogen masih dapat dikesan. Anda juga tidak boleh menggunakan berus gigi - tidak kira ada abses atau tidak.