Status Kebersihan Mulut

Keadaan semasa kebersihan mulut dinilai dengan mengumpulkan status kebersihan mulut. Ini menggabungkan indeks yang mencatat kehadiran plak (plak mikroba) dan tanda-tanda keradangan gingiva (yang gusi). plat atau biofilm adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan plak mikroba yang terbentuk di permukaan dan di ruang yang hampir (ruang interdental) gigi ketika kebersihan gigi tidak mencukupi. Demonstrasi bakteria ini plak dengan mengotorkan adalah pertolongan yang berguna bagi pesakit, memungkinkan mereka mengenal pasti dan menargetkannya kebersihan mulut kekurangan. Sebilangan besar mikroorganisma boleh didapati di kaviti oral setiap orang, tanpa ini menjadi patologi (berpenyakit) keadaan. Jenis yang paling pelbagai kuman bersama-sama membentuk ekosistem mandiri yang seimbang di mana kuman lain hanya dapat menembusi dengan sukar. The kuman yang mempunyai kepakaran khusus pada permukaan gigi yang keras membentuk plak yang disebut. Perkembangan plak berlaku dalam beberapa fasa, sehingga setelah tujuh hari, jika tidak ada intervensi, disebut sebagai plak dewasa. Sekiranya terdapat lebihan karbohidrat, Sebaik-baiknya gula, Dalam mulut dalam jangka masa yang panjang, ini menyebabkan peningkatan pertumbuhan kariogenik (karies-menyebabkan) kuman dalam plak. Ini adalah mutans streptokokus and lactobacilli. Gula dimetabolisme dengan cepat dan berkesan oleh Streptococcus mutans ke asid laktik. Sebaliknya, asid tersebut menyebabkan kerosakan sebenar pada struktur gigi: ia didemineralisasi. Struktur kristal, yang memberikan kekerasan gigi, secara beransur-ansur dilarutkan oleh asid, sehingga peronggaan (kehilangan zat, penciptaan "lubang") terjadi dalam perjalanan selanjutnya. Peningkatan plak kerana masa tinggal yang lebih lama di permukaan gigi, terutama di ceruk dan garis gusi, bukan sahaja membawa kepada peningkatan risiko karies: semakin tebal dan semakin matang plak menjadi semakin kurang oksigen mencapai lapisan yang lebih dalam. Kuman berkembang di kawasan rendah-oksigen persekitaran, yang pasti akan membawa kepada gingivitis (keradangan gusi) dalam beberapa hari. Sekiranya gingivitis berterusan, ia boleh berubah menjadi periodontitis (penyakit periodontium), yang seterusnya menyebabkan kehilangan gigi dan kehilangan gigi.

Petunjuk (bidang permohonan)

Tanpa plak tidak ada karies, tanpa gingivitis tidak ada periodontitis! Petunjuk untuk mewujudkan kebersihan mulut status berdasarkan formula mudah ini. Di sini, masuk akal untuk mengumpulkan indeks plak dan indeks gingiva masing-masing dan mengekalkan indeks yang dipilih setelah lawatan susulan. Walaupun indeks plak memberikan gambaran tentang kejayaan memberus gigi yang terakhir, tahap keradangan gingiva memberikan gambaran kebersihan mulut dalam jangka masa yang lebih lama, kerana tanda-tanda keradangan hanya muncul setelah beberapa hari kebersihan gigi yang buruk. Oleh itu, kedua-dua indeks yang dipertimbangkan memberikan gambaran mengenai tahap kebersihan mulut dalam tempoh terakhir. Hasilnya berguna:

 • Untuk motivasi pesakit yang disasarkan, kerana menunjukkan semua celah bakteria memudahkan beralih ke teknik memberus gigi yang baru dan dilakukan secara konsisten.
 • Untuk perbandingan objektif semasa lawatan susulan, kerana keadaan kebersihan mulut direkodkan secara skematik dan boleh dihasilkan semula.
 • Untuk menentukan kekerapan janji rawatan pencegahan: dengan peningkatan risiko karies dan radang berubah gusi perlu berjumpa doktor gigi lebih kerap daripada setiap enam bulan untuk menyegarkan atau memperdalam pengetahuan mengenai teknik kebersihan mulut.

Kontraindikasi

Tidak ada kontraindikasi untuk melakukan status kebersihan mulut. Penutup plak (cecair untuk pewarnaan plak gigi) yang disenaraikan di bawah dikelaskan dan diluluskan sebagai selamat untuk kesihatan. Penggunaan eritrosin bagaimanapun merupakan kontraindikasi dalam kes yodium alahan kerana kandungan yodiumnya. Gentianaviolet dan fuchsin, sebaliknya, dianggap berpotensi karsinogenik (kanser-menyebabkan) sebagai anilin pewarna dan oleh itu tidak lagi dibenarkan untuk digunakan sebagai penyekat plak.

Sebelum peperiksaan

 • Persetujuan pesakit untuk mengotorkan plak harus diperoleh terlebih dahulu, seperti bibir dan lisan mukosa mungkin terkena pewarnaan selama beberapa jam.
 • Vaseline yang disapu pada bibir terlebih dahulu dapat mengelakkan bibir daripada mengotorkan

Prosedurnya

I. Indeks gingival

Indeks gingival digunakan untuk mengesan pendarahan marginal (tepi gusi) sebagai tanda keradangan yang penting. Dalam amalan pergigian, indeks seperti indeks pendarahan sulcus (SBI) yang kurang terperinci digunakan, dan juga yang lebih canggih papilla indeks pendarahan (PBI) atau indeks pendarahan gingiva (GBI), yang lebih terperinci kerana bilangan titik pengukuran. I.1 Indeks pendarahan sulcus yang diubah (menurut Mühlemann dan Son 1975, Lange 1990) / SBI:

Ia menilai kehadiran pendarahan di ruang interdental tanpa lulus lagi.

 • Probe periodontal standard (WHO probe) digunakan untuk membersihkan sulkus gingiva ke arah papilla petua. Kedalaman penembusan ke dalam poket gingival tidak boleh melebihi 0.5 mm.
 • 10-30 saat selepas provokasi, dinilai sama ada terdapat pendarahan atau tidak.
 • Bacaan diambil secara vestibular pada kuadran pertama dan ketiga, secara lisan di kuadran kedua dan keempat (di kiri atas dan rahang kiri di sebelah pipi, di kiri rahang atas dan rahang kanan di lidah sebelah).
 • Jadual digunakan untuk menentukan peratusan ruang interdental yang terjejas.
 • Matlamat kebersihan mulut adalah SBI kurang dari 10%.

I.2. indeks pendarahan papilla (menurut Saxer dan Mühlemann 1975) / PBI:

Probing sesuai dengan kaedah SBI yang diubahsuai. Walau bagaimanapun, PBI mencatatkan bukan sahaja kehadiran pendarahan di ruang interdental, tetapi juga intensiti pendarahan dengan kelulusan selanjutnya:

 • Gred 1: satu titik darah
 • Gred 2: garis darah atau titik darah berganda
 • Gred 3: segitiga interdental (ruang antara dua gigi bersebelahan dan papilla gingival yang mendasari) dipenuhi dengan darah
 • Gred 4: pendarahan yang banyak (lebih luas), sejurus selepas pemeriksaan, setitis mengalir ke atas gigi dan gusi

PBI dibaca secara bertentangan dengan SBI, iaitu, oral pada kuadran pertama dan ketiga, vestibular pada kuadran kedua dan keempat. Indeks adalah jumlah darjah yang diukur berkaitan dengan jumlah keseluruhan ruang interdental yang diukur. I.3. indeks pendarahan gingiva (menurut Ainamo dan Bay 1975) / GBI:

 • Sulcus gingival dilancarkan dengan probe periodontal standard (probe WHO).
 • Selepas 10 saat, kehadiran pendarahan dibaca pada empat hingga enam titik pengukuran setiap gigi. Pengijazahan seperti PBI tidak berlaku.
 • Nilai indeks terhasil dari jumlah titik pengukuran pendarahan berhubung dengan jumlah titik pengukuran.

II. indeks plak

Ruang hampir (ruang interdental) adalah kawasan yang bermasalah untuk teknik memberus gigi dan dengan itu ditentukan (ditentukan sebelumnya) untuk lekatan plak (biofilm, plak gigi). Dengan mengotorkan plak yang masih ada walaupun selepas kebersihan mulut yang bercita-cita tinggi - sebelum mengunjungi doktor gigi - pesakit mendapat maklum balas penting. Dengan menggunakan plaquerevelators cecair, plak diwarnai seperti berikut:

 • Revelator diaplikasikan pada permukaan gigi yang terkelupas, tidak mengelap, dengan kapas atau pelet busa yang direndam.
 • Pesakit kemudian menghilangkan noda berlebihan dengan membilas dua kali dengan air. Pada gigi, warna Revelator hanya terdapat pada plak, tetapi tidak pada permukaan yang dibersihkan.
 • Di cermin, pesakit dijelaskan semua penemuan yang relevan dengannya dan secara khusus diberitahu tentang bidang yang mesti dia sertakan dalam teknik memberus masa depannya.
 • Penemuan dicatatkan dalam indeks plak.

Bahan yang digunakan sebagai penyataan merangkumi yang berikut:

 • Erythrosine (tetraiodo-fluorescin-Na, E 127, pewarna merah).
 • Biru paten (biru cemerlang, pewarna makanan, E 133, pewarna biru).
 • Penutup dua fasa (contohnya tanah liat Mira-2 eritrosin-free): plak muda fasa inisialisasi berwarna merah jambu, plak matang kelihatan biru. Melalui kesan ini dapat disasarkan kekurangan pembersihan tetap.
 • Natrium pendarfluor (mis. PlaqueTest Vivadent) berkilau kuning, tetapi hanya apabila diterangi dengan cahaya biru (misalnya lampu pempolimeran).

II.1. indeks plak ruang anggaran (mengikut Lange 1975) / API:

 • Mengotorkan plak (yang plak gigi).
 • Bilas dengan air
 • Bacaan di ruang interdental adalah kontralateral (terletak di sisi yang berlawanan atau separuh badan) ke SBI, iaitu, oral pada kuadran pertama dan ketiga, vestibular pada kuadran kedua dan keempat (di sebelah kanan lidah di rahang atas dan di sebelah kiri rahang bawah, di sebelah kiri pipi di rahang atas dan di sebelah kanan rahang bawah).
 • Dinilai hanya kehadiran plak, tetapi bukan jumlahnya.
 • Pembacaan nilai indeks dapat didasarkan pada jadual dan hasil dari nisbah plak-positif untuk menilai jarak hampir (ruang interdental).
 • Matlamat kebersihan mulut adalah API kurang dari 35%.

II.2 Rekod Kawalan Plak (selepas O'Leary et al. 1972) / PCR:

 • Pewarnaan plak
 • Bilas dengan air
 • Bacaan diambil pada margin gingival (garis gusi) di empat hingga enam lokasi per gigi. Jadi, tidak seperti API, PCR mengesan kehadiran plak bukan sahaja di ruang interdental, tetapi juga di lidah dan bahagian pipi gigi berhampiran garis gusi
 • Jumlah plak tidak dicatat oleh kelulusan selanjutnya.
 • PCR adalah bilangan kawasan positif plak berbanding dengan jumlah kawasan yang dinilai.
 • Matlamat kebersihan mulut adalah PCR kurang dari 10%.

Selepas peperiksaan

Penggunaan plaquerevelators, kecuali natrium pendarfluor, memerlukan pembersihan gigi profesional, yang menghilangkan endapan warna tidak hanya dari gigi, tetapi juga dari mukosa bibir dan lidah.