Patah Lantai Orbit: Punca, Rawatan, Prognosis

Patah lantai orbit: gambaran ringkas

  • Definisi: patah orbit pada titik paling lemah, tulang lantai
  • Punca: Biasanya pukulan penumbuk atau terkena bola keras
  • Gejala: Bengkak dan lebam di sekeliling mata, penglihatan berganda, gangguan sensasi di muka, mobiliti terhad mata, bola mata tenggelam, gangguan penglihatan lanjut, sakit
  • Rawatan: Bergantung pada tahap dan gejala, terapi konservatif, cth. dengan ubat penahan sakit, patah tulang sembuh dengan sendirinya; dalam kes yang teruk pembedahan patah lantai orbit
  • Prognosis: Di bawah terapi yang betul prognosis biasanya baik

Apakah patah lantai orbit?

Patah lantai orbit ialah pecahnya lantai soket mata tulang (orbit). Ia disebabkan oleh daya besar yang dikenakan pada mata atau bingkai orbit. Ia sering berlaku bersama-sama dengan patah tulang zigomatik atau bahagian tengah muka. Ia adalah bentuk patah orbit yang paling biasa, tetapi bahagian lain dinding orbit juga mungkin terlibat. Sekiranya terdapat patah lantai orbit tunggal, ia juga dipanggil patah blow-out.

Patah Lantai Orbit: Gejala

Apabila patah lantai orbital berlaku, individu yang terjejas biasanya mempunyai kelopak mata yang bengkak dengan lebam yang teruk. Pakar perubatan juga memanggil lebam di sekeliling mata sebagai hematoma monokular. Selalunya, bengkak mencubit otot mata, mengehadkan pergerakan mereka. Jika otot lurus bawah tersepit, penglihatan berganda berlaku apabila melihat ke atas. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak disedari pada mulanya kerana pergerakan yang terhad. Jika saraf mata bawah (saraf infraorbital) terjepit atau cedera, yang mengalir di lantai orbit, sensasi di pipi dan bibir atas mungkin terganggu.

Jika mata atau saraf lain seperti saraf optik tercedera, pesakit yang mengalami patah lantai orbital juga mengalami gangguan penglihatan. Ia menjadi berbahaya jika darah juga terkumpul di belakang bola mata. Orang yang terjejas boleh menjadi buta dalam masa yang singkat disebabkan oleh apa yang dipanggil hematoma retrobulbar ini.

Dalam kes kecederaan teruk, komponen tulang boleh beralih dan runtuh ke dalam sinus maxillary yang mendasari. Dalam kes yang paling teruk, mata dan tisu lembut tenggelam ke dalam sinus maxillary. Sejenis langkah sering kelihatan di tepi soket mata.

Pada kanak-kanak, gejala patah lantai orbit menunjukkan diri mereka secara berbeza daripada orang dewasa. Bengkak dan pendarahan biasanya kurang ketara. Walau bagaimanapun, tulang yang tumbuh lebih kuat dan boleh "terputus" semula pada kanak-kanak. Ini biasanya melibatkan pemerangkapan tisu dan otot. Jurang patah sering dapat dirasai.

Doktor juga merujuk kepada bentuk patah lantai orbit ini sebagai "patah mata bermata putih". Individu yang terjejas tidak lagi dapat menggerakkan mata mereka dengan betul kerana otot yang terperangkap. Akibatnya, jumlah kulit mata putih yang luar biasa kelihatan.

Di samping itu, kecederaan pada soket mata boleh mencetuskan refleks oculocardial yang dipanggil. Sebagai contoh, tekanan pada bola mata atau otot yang terperangkap menyebabkan pernafasan menjadi perlahan, tekanan darah menurun, dan loya dan muntah berlaku (disebabkan oleh kerengsaan sistem saraf autonomi).

Patah lantai orbit: punca dan faktor risiko

Kesan daya juga boleh menyebabkan sel etmoid pecah. Ini adalah rongga dalam tengkorak yang tergolong dalam sinus paranasal. Mereka terletak di antara hidung dan soket mata. Jika pecah, udara memasuki rongga mata atau kulit di sekelilingnya (cth. kelopak mata). Doktor merujuk kepada poket udara ini sebagai emfisema orbital dan kelopak mata. Apabila meraba kulit, orang yang terjejas mungkin merasakan kerisik di bawah kulit.

Jika kecederaan seperti itu disyaki, elakkan daripada meniup hidung anda untuk beberapa hari akan datang. Jika tidak, udara lebih jauh dan dengan itu kuman boleh dipaksa masuk ke orbit.

Patah lantai orbit: pemeriksaan dan diagnosis

Dalam kes patah lantai orbit, pakar oftalmologi dan pakar otolaryngologi adalah pakar yang bertanggungjawab. Untuk membuat diagnosis, doktor akan bertanya kepada anda tentang bagaimana kemalangan itu berlaku dan sejarah perubatan anda. Soalan yang mungkin termasuk:

  • Adakah terdapat daya langsung ke mata?
  • Apakah perjalanan sebenar kemalangan itu?
  • Adakah anda melihat sebarang penglihatan berganda?
  • Adakah terdapat sebarang perubahan pada perasaan pada kulit wajah anda?
  • Adakah anda berasa sakit?

Untuk menentukan lokasi tepat patah lantai orbit, pengimejan, iaitu pemeriksaan radiologi, adalah perlu. Bergantung pada syak wasangka, doktor melakukan pemeriksaan X-ray klasik. Selalunya, doktor juga mengatur tomografi terkira (CT) atau tomografi volum digital (imej tiga dimensi) yang lebih tepat - terutamanya sebelum pembedahan mungkin diperlukan. Dalam kes patah lantai orbit, doktor akan melihat "jatuhan tergantung" pada imej sinus jika serpihan tulang dan kandungan orbit telah jatuh ke dalam sinus maxillary.

Patah lantai orbit: rawatan

Patah lantai orbital ringan di mana otot mata tidak dicubit tidak memerlukan pembedahan. Pendarahan akan sembuh dengan sendirinya dari masa ke masa, dan pergerakan mata yang terhad akan berkurangan. Konjunktiva yang merengsa boleh dirawat dengan salap mata.

Sebaliknya, jika otot mata dicubit, gangguan penglihatan berlaku, bola mata tenggelam, atau refleks okulokardium diperhatikan, doktor beroperasi dengan cepat untuk mengelakkan kerosakan kekal.

Patah lantai orbit: pembedahan

Jika mata telah tenggelam akibat tisu lemak yang tergelincir, doktor secara pembedahan meluruskan lantai orbit dari sinus maxillary. Sebagai contoh, mereka melekatkan tulang pesakit sendiri atau kerajang khas, yang diserap semula oleh badan selepas kira-kira enam bulan, ke lantai orbit. Dalam kes patah tulang yang jelas, pakar bedah menggunakan implan titanium yang stabil secara mekanikal, sebagai contoh.

Doktor juga melakukan pembedahan pada patah lantai orbit apabila otot mata dicubit atau kulit muka terasa kebas. Mereka melakukan pembedahan secepat mungkin untuk mengelakkan kerosakan jangka panjang. Hanya dalam kes gangguan deria yang sedikit, yang sudah lemah dalam beberapa hari pertama, doktor menunggu sehingga bengkak kelopak mata telah reda. Cortisone, yang diberikan melalui vena, menyokong pengurangan bengkak. Namun begitu, doktor menyasarkan untuk beroperasi dalam masa seminggu.

Dalam kes kecederaan orbital yang teruk, doktor kini boleh membuat implan yang disesuaikan dengan pesakit. Implan orbital ini kemudian menggantikan sepenuhnya soket mata yang musnah.

Tahap campur tangan pembedahan juga bergantung pada prinsipnya pada kecederaan lain pada tengkorak muka.

Patah lantai orbit: perjalanan penyakit dan prognosis

Dengan patah tulang gred rendah atau pembedahan awal, prognosis patah lantai orbit biasanya baik. Kadang-kadang, pesakit mempunyai penglihatan berganda untuk jangka masa yang lebih lama. Dalam kes ini, latihan penglihatan diperlukan. Jika patah lantai orbit menyebabkan otot atau tisu lemak terperangkap dalam celah patah, mata mungkin tenggelam ke dalam orbit (enophthalmos) - terutamanya jika pembedahan tidak dilakukan - dan mungkin tidak dapat bergerak dengan betul untuk masa yang lama kerana parut yang terhasil.