Orlistat

Apa itu Orlistat?

Orlistat adalah ubat dari kumpulan lipase inhibitor yang boleh digunakan untuk menyokong penurunan berat badan diet. Orlistat menghalang pencernaan lemak enzim di dalam usus, yang disebut lipase, dan dengan itu memastikan bahawa kurang lemak diserap dari makanan. Ini berlaku tanpa orang yang terkena kurang selera makan.

Dengan mengambilnya, mereka yang terjejas boleh kehilangan sekitar sepuluh peratus berat badan mereka. Di Jerman, Orlistat hanya tersedia dengan preskripsi dengan nama dagang Xenical. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan yang mengandungi Orlistat juga tersedia dalam dos yang lebih kecil.

INDIKASI untuk pengambilan

Orlistat adalah ubat-ubatan preskripsi sahaja dan sebahagiannya hanya boleh diambil dalam keadaan tertentu. Pesakit dengan a Indeks Jisim badan lebih dari 30kg / m2 boleh menjadikan Orlistat sebagai iringan pengurangan kalori diet. Jika Indeks Jisim badan lebih besar daripada 28kg / m2 dan ada faktor risiko untuk obesiti-penyakit yang disebabkan, juga boleh mengambil Orlistat. Pengambilan harus selalu dikendalikan oleh doktor dan tidak boleh dilakukan secara bebas tanpa keperluan yang sesuai.

PRINSIP KESAN: Bagaimana Orlistat berfungsi?

Bahan aktif orlistat adalah penghambat lipase gastrousus. Ini adalah enzim yang memecah dan menukar lemak makanan di saluran gastrointestinal sehingga boleh diserap oleh badan. Lipase ini juga terdapat di bahagian tubuh yang lain, tetapi kerana orlistat hampir tidak pernah diserap, kesannya sebahagian besarnya terbatas pada usus.

Kesan Orlistat tahan lama dan khusus untuk tugas ini. Orlistat sudah berfungsi di perut dan meneruskan tindakannya di usus kecil. Bahan aktif melekat secara kovalen pada akhir kimia tertentu, residu serin, dari enzim.

Ini bermaksud bahawa ikatan itu kekal dan enzim ini tidak lagi dapat menjalankan tugasnya. Enzim yang ditukar kini tidak lagi dapat memecah trigliserida, iaitu lemak diet, menjadi komponennya masing-masing dan oleh itu tubuh tidak dapat menyerap lemak ini. Tubuh kemudian mesti membentuk enzim baru untuk memecahkan lemak.

Orlistat tidak mempunyai kadar hit seratus peratus, tetapi hanya mengurangkan jumlah enzim pembelahan lemak yang berfungsi. Kerana penyerapan lemak yang berkurang, kurang lemak juga sampai ke sel-sel badan dan simpanan lemak. Oleh itu badan harus menarik tenaga dari simpanan yang ada dan lebih mudah bagi orang yang berkenaan untuk menurunkan berat badan.

Pengurangan berat badan dengan Orlistat harus selalu digabungkan dengan pengurangan kalori diet. Kajian menunjukkan bahawa pesakit dapat menurunkan berat badan sebanyak 5 peratus setelah kira-kira 12 minggu mengambil Orlistat. Sekiranya ini tidak berlaku, pengambilan harus dihentikan kerana Orlistat tidak membantu semua orang.

Dalam setahun, orang kehilangan berat badan sehingga 10 peratus. Ini sedikit lebih baik dalam kedua-dua kes daripada diet yang hanya dikurangkan kalori. Pengurangan berat badan yang tepat bergantung pada banyak faktor dan mesti dipertimbangkan secara individu.