Ornithosis: Punca, Gejala, Rawatan

Ornithosis: penerangan

Ornithosis dianggap sebagai penyakit pekerjaan untuk penternak ayam, pekerja zoo atau pekerja kedai haiwan peliharaan. Walaupun penularan dari manusia ke manusia secara amnya mungkin, ia jarang berlaku. Walau bagaimanapun, jika penyakit itu disebarkan secara langsung melalui laluan ini, kursus yang teruk adalah perkara biasa - mereka yang terjejas menjadi sangat sakit.

Di Jerman, terdapat kewajipan untuk melaporkan ornithosis. Sekiranya pesakit dijangkiti, doktor mesti memaklumkan diagnosis kepada jabatan kesihatan awam.

Jangkitan titisan adalah cara yang paling biasa untuk dijangkiti. Jarang, jangkitan smear juga berlaku. Dalam kes ini, ornithosis disebarkan melalui hubungan langsung dengan haiwan yang dijangkiti atau najis mereka.

Ornithosis: gejala

Sebagai peraturan, ornithosis kemudian mula-mula menjadi ketara melalui gejala seperti selesema - pesakit tiba-tiba mengalami demam, menggigil, sakit kepala dan sakit pada anggota badan. Ruam kulit yang tidak biasa (exanthema) juga mungkin berlaku. Batuk kering yang merengsa, sesak nafas, sesak nafas dan sakit semasa bernafas menunjukkan radang paru-paru. Sakit tekak serta nodus limfa serviks yang bengkak juga biasa berlaku dalam ornitosis.

Kemungkinan komplikasi

Ornithosis: Punca dan Faktor Risiko

Ornithosis terutamanya dihantar dari burung kepada manusia. Walau bagaimanapun, mamalia lain (biri-biri, kucing, lembu) juga telah digambarkan sebagai sumber jangkitan. Penularan dari manusia ke manusia adalah mungkin dalam kes luar biasa, tetapi sangat jarang berlaku.

Orang yang mempunyai banyak hubungan harian dengan burung atau merpati eksotik berisiko tinggi untuk demam nuri. Sentuhan dengan burung yang sakit dan baru diimport adalah faktor risiko tambahan. Ornithosis lebih kerap berlaku pada orang pertengahan umur kerana mereka paling kerap mempunyai hubungan pekerjaan dengan burung yang terjejas.

Ornithosis: pemeriksaan dan diagnosis

Jika ornithosis disyaki, langkah pertama ialah berunding dengan doktor keluarga atau pakar paru-paru. Semasa perundingan, doktor mengambil sejarah perubatan pesakit terlebih dahulu. Soalan yang mungkin adalah:

  • Adakah anda bekerja dengan burung?
  • Pernahkah anda bersentuhan dengan burung kakak tua atau budgie?
  • Adakah anda mempunyai demam?
  • Adakah anda berasa sakit kepala atau sakit otot?
  • Adakah anda mengalami batuk yang menjengkelkan?
  • Adakah dada anda sakit apabila anda batuk?

Untuk mengesahkan syak wasangka ornithosis, doktor mengambil sampel darah. Di makmal, ia diperiksa untuk antibodi spesifik terhadap patogen. Di samping itu, beberapa nilai darah berubah dalam ornithosis (seperti penurunan jumlah sel darah putih, peningkatan pemendapan darah).

Ornithosis: Rawatan

Ornithosis: perjalanan penyakit dan prognosis.

Tidak semua orang yang dijangkiti psittacosis semestinya mengalami radang paru-paru. Kursus yang mungkin berkisar daripada tiada gejala kepada radang paru-paru yang teruk. Dalam sesetengah kes, terdapat juga gejala gastrousus seperti kepialu dengan muntah, cirit-birit dan kekejangan perut.

Adalah penting bahawa terapi antibiotik dijalankan hingga akhir. Ramai pesakit cenderung untuk berhenti mengambil ubat lebih awal sebaik sahaja mereka berasa lebih baik. Tetapi kemudian terdapat risiko kambuh semula. Terapi yang konsisten amat disyorkan untuk rawatan ornitosis yang berjaya.