Penyakit penyakit Osgood | Fisioterapi untuk Patellar Tip Syndrome

Penyakit penyakit Osgood

Penyakit Osgood Schlatter juga boleh menyebabkan masalah sindrom hujung patellar. Ini disebut Ostenonecrosis, yang bermaksud bahawa tisu tulang pada peralihan antara sendi lutut dan juga kepala tibia mati. Ini menyebabkan kerengsaan pada hujung tendon patela di lutut.

Oleh kerana penyakit Osgood Schlatter biasanya berlaku pada orang muda berusia antara 10-14 tahun, ia juga dikenali sebagai remaja osteochondrosis. Gejalanya kesakitan dan pergerakan terhad, terutamanya selepas bersenam, adalah ciri penyakit ini. Pada peringkat lanjutan, ini kesakitan juga boleh berlaku pada waktu rehat.

Penyebab sebenar perkembangan penyakit Osgood Schlatter tidak diketahui. Diduga ada kaitan antara terlalu banyak tenaga, berat badan berlebihan dan tabiat makan yang buruk, serta penyakit sebelumnya. Penyakit Osgood Schlatter dapat diatasi dengan kaedah fisioterapi.

Kaedah seperti unit TENS (rangsangan saraf elektrik) dan krioterapi (terapi sejuk) sering digunakan. Latihan pengukuhan dan pergerakan juga dapat dilakukan. Matlamat utama adalah untuk mengurangkan kesakitan.

Untuk tujuan ini, ubat penahan sakit dan anti-radang boleh diambil. Pembedahan jarang diperlukan dalam penyakit Osgood Schlatter. Latihan melegakan kesakitan boleh didapati di sini: Latihan untuk penyakit Osgood Schlatter atau fisioterapi untuk penyakit Osgood Schlatter

Ringkasan

Secara keseluruhan, sindrom hujung patellar adalah penyakit yang berlarutan kerana metabolisme tendon yang perlahan. Sangat penting untuk menahan diri dari sukan untuk mengelakkan tendon yang berlebihan. Sekiranya masalah itu diakui tepat pada waktunya, adalah mungkin untuk mencapai proses penyembuhan yang baik dengan bantuan pelbagai bentuk terapi dan kombinasi. Penting bagi orang yang terjejas untuk mengetahui penyebab yang menyebabkan perkembangan sindrom patellar tendon pada masa akan datang dan menghindarinya atau mengambil langkah berjaga-jaga untuk melegakan tendon patellar. Prestasi biasa latihan yang dipelajari dalam sesi fisioterapeutik dapat membantu mencegah masalah di masa depan