Pencahar osmotik | Pencahar

Julap osmotik

Antara julap yang mempunyai kesan paling lemah tetapi boleh diterima dengan baik adalah apa yang disebut pencahar osmotik (salin) (julap). Osmotik julap tidak diserap ke dalam darah semasa transit usus. Akibatnya, terdapat lebih banyak zarah dalam tinja, suatu proses yang dikenali sebagai pengembangan tekanan osmotik.

Kerana terdapat lebih banyak zarah di usus daripada di darah, air kini cuba mengimbangi ketidakseimbangan ini. Oleh itu lebih banyak air mengalir dari darah kembali ke dalam usus. Kerana air, jumlah zarah yang lebih besar ditambahkan ke jumlah air yang lebih besar, sehingga rata-rata terdapat kepekatan zarah yang sama di dalam usus dan dalam darah, kerana sekarang ada lebih banyak air di usus yang mana zarah boleh diedarkan.

Prinsip ini dikenali dalam sains sebagai osmosis, iaitu kepekatan mengimbangi antara dua petak, dalam kes kita usus dan darah. Kerana prinsip osmosis, jenis ini julap dipanggil julap osmotik. Fakta bahawa sekarang ada lebih banyak air di usus (kerana tekanan osmotik sebelumnya) menjadikan najis lebih kenyal, kerana lebih banyak air ditambahkan.

Contoh pencahar osmotik termasuk garam Glauber (natrium sulfat) atau garam pahit (magnesium sulfat). Alkohol gula sorbitol dan manitol juga mempunyai kesan osmotik. Gula dalam bentuk tulen, seperti lacutose, galactose atau laktosa, juga boleh digunakan sebagai julap.

Mereka juga mempunyai kesan osmotik yang lemah, tetapi yang lebih penting, mereka membawa kepada pengasidan najis dalam usus, kerana bakteria dalam usus memecah gula menjadi komponen berasid. Ini merangsang aktiviti usus dan menghasilkan pemprosesan dan pengangkutan kandungan usus yang lebih pantas. Ini adalah bagaimana gula mengembangkan kesan pencahar mereka.

Kerana beberapa julap osmotik boleh menyebabkan kehilangan air dan elektrolit, adalah penting bahawa pesakit minum banyak dan memastikan bahawa air minumannya kaya dengan natrium dan magnesium seboleh mungkin untuk mengimbangi kehilangan elektrolit hingga tahap tertentu. Bergantung pada bahan aktif dan tindak balas terhadap pencahar, diperlukan sekitar 3-48 jam sebelum a pergerakan usus (buang air besar) berlaku. Kesan sampingan biasanya sangat kecil.

Selain kehilangan air dan elektrolit yang telah disebutkan, kembung perut (flatus) dan jarang kejang di bahagian perut juga boleh berlaku. Pencahar isoosmotik adalah bahan yang dapat mengikat air di dalam usus. Ini menghalang air keluar dari usus dan memasuki darah dari usus.

Oleh kerana lebih banyak air tinggal di dalam usus, usus dirangsang untuk bekerja lebih banyak, yang mendorong peristalsis, dan najis dibuat sangat kenyal dan oleh itu dapat diangkut dengan lebih mudah dari anus/dubur.. Oleh kerana julap isoosmotik hanya bertindak pada Rektal, tidak ada kerosakan saluran usus yang tersisa, yang memberi kesan positif pada profil kesan sampingan, iaitu kesan sampingannya berkurang. Mini-enema adalah julap yang bertindak pantas. Dalam 5-20 minit pesakit akan mendapat pergerakan usus, yang merupakan kelebihan besar terutama untuk tujuan diagnostik, seperti a kolonoskopi, kerana pesakit tidak perlu menunggu lama sebelum diperiksa.