Kehelan Ossikular ̈chelchen | Kehilangan pendengaran akut

Kehelan Ossikular ̈chelchen

Ketiga-tiga ossikel (tukul, landasan dan sanggur) menghantar suara dari gegendang telinga kepada telinga dalam. Seperti yang lain sendi, mereka dihubungkan melalui tisu penghubung dan ligamen, yang sangat terdedah kepada kesan ganas. walaupun sendi antara osikel pendengaran tidak boleh cedera secara langsung, mereka boleh cedera oleh kesan ganas yang kuat pada tengkorak.

Kemalangan, jatuh dan tinju boleh mengganggu hubungan antara ossikel individu. Ini membawa kepada kehelan (kemewahan) dan kehilangan pendengaran akut. Terapi pembedahan (tympanoplasty, lihat di bawah) boleh menyebabkan peningkatan.

Fraktur tengkorak (patah tengkorak basal)

Jika patah talian berjalan terus melalui telinga tengah (fraktur piramid membujur) dalam a tengkorak patah tulang, ini boleh merosakkan saraf pendengaran (saraf vestibulocochlear). Di samping itu, darah keluar dari patah boleh mengalir ke telinga tengah dan mengganggu penghantaran suara ossikel (hematotympanum). Terapi pembedahan tidak dapat dielakkan untuk patah tulang yang teruk. Terapi ini bersifat interdisipliner, iaitu pakar telinga, hidung dan ubat tekak bekerjasama dengan pakar neurologi, pakar neuroradiologi dan pakar bedah saraf.

Terapi

Apa yang menyebabkan sensorineural akut hilang pendengaran dan bagaimana ia dirawat? - Pekak tiba-tiba (kehilangan pendengaran akut, angina pectoris dari telinga dalam, pekak apoplectiform) Pekak tiba-tiba adalah tiba-tiba, biasanya sepihak hilang pendengaran. - Bunyi telinga (tinnitus) dan tekanan seperti bulu kapas juga boleh berlaku.

Punca jarang dijumpai, tetapi biasanya dijelaskan oleh gangguan peredaran darah tempatan di telinga dalam. - Banyak penyakit yang mendasari (mis tekanan darah tinggi, jantung kegagalan = kekurangan jantung) boleh menyebabkan pekak secara tiba-tiba dan mesti diambil kira dalam terapi. Hari ini, rawatan infusi adalah terapi yang paling penting.

Penyelesaian pati hidroksietil yang disebut (HAES) meningkatkan sifat aliran darah. Kesan ini ditingkatkan lagi dengan penambahan darah ubat-ubatan yang mempromosikan peredaran darah. Penyakit yang mendasari seperti tekanan darah tinggi mesti dirawat dan tekanan, nikotin (rokok) dan pengambilan kopi yang berlebihan harus dielakkan.

  • Pendedahan kebisingan Tahap kebisingan yang tinggi, seperti yang dihasilkan dalam diskotik kuat atau oleh enjin jet, boleh menyebabkan kehilangan pendengaran akut. Kebisingan di telinga, pening dan rasa tekanan di telinga dapat menyertai hilang pendengaran. Istirahat lebih lama di persekitaran yang tenang, memakai pelindung pendengaran dan penutup telinga dapat membantu di masa depan.
  • Jangkitan Virus telinga dalam dan bakteria boleh menjangkiti telinga dalam secara akut dan menyumbang kepada gangguan pendengaran. Ini biasanya disebabkan oleh jangkitan dari meninges (meningitis) Atau sirap (zoster oticus). Mumps, merah demam, kepialu dan borreliosis juga boleh merebak ke telinga dalam.

Rawatan dijalankan di satu pihak dengan dos tinggi antibiotik atau statik virus dan sebaliknya dengan ubat anti-radang (kortison). - Keracunan dadah (ototoxicosis) Beberapa ubat mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini menyebabkan kerosakan pada telinga dalam, pening dan tinnitus. Kerosakan telinga dalam, bagaimanapun, bergantung pada jumlah ubat masing-masing dan agak jarang berlaku apabila diberikan secara terkawal.

Ubat ini termasuk antibiotik kumpulan aminoglikosida (gentamicin), diuretik (furosemide, nama dagangan: lasix®) dan beberapa sitosstatik (ubat yang digunakan untuk merawat kanser). Sekiranya kerosakan pada telinga dalam disebabkan oleh ubat, ubat mesti dihentikan, kerana kerosakan dapat dibalikkan, terutama pada awalnya. - Toksin persekitaran

Sekiranya garis patah terletak di kawasan telinga dalam (fraktur piramid melintang), kehilangan pendengaran akut, pening dan mungkin kelumpuhan muka (paresis muka) mungkin berlaku. Rawatan bergantung pada tahap patah tulang dan dilakukan oleh sepasukan doktor dari ENT, neurologi dan radiologi. - Kecederaan tengkorak (tumpul kepala trauma, labirin kejutan, walaupun commotio labyrinthi) Walaupun kesan ganas tidak langsung ke telinga, gelombang kejutan yang merosakkan dapat disebarkan melalui ossikel ke telinga dalam.

Gejala itu berlipat ganda dan disertai dengan kehilangan pendengaran yang besar, pening, tekanan perasaan dan tinnitus. Bergantung pada tahap kecederaan, terapi konservatif atau pembedahan dicari. - Koyakan oval dan / atau tingkap bulatThe telinga tengah (rongga timpani dengan ossikel) dihubungkan ke telinga dalam (koklea dan lengkungan) oleh dua selaput nipis (membran; tingkap bulat dan bujur).

Selaput ini boleh rosak akibat kemalangan, kebisingan, pembedahan telinga, tekanan dan tumor. Gejala khas adalah pendengaran berubah-ubah, pening, tinitus dan tekanan telinga. - Penyakit Menière; Penyakit Menière Penyakit ini terutamanya menyerang lelaki pertengahan umur.

Secara jelas, ia sering berlaku pada pesakit yang tidak stabil secara vegetatif setelah tekanan psikologi, perubahan cuaca, alkohol, kafein dan nikotin penyalahgunaan atau selepas jangkitan dangkal. Di latar belakang putaran yang teruk vertigo berlaku pada selang waktu, yang disertai dengan deringan di telinga dan rasa tekanan seperti bulu kapas di telinga. Semasa sawan terdapat pendengaran telinga dalam yang akut yang boleh berlangsung selama beberapa jam.

Penyebabnya masih belum jelas, tetapi disyaki gangguan pada cecair organ keseimbangan (endolim / perilymph) dan kepekatan garamnya (elektrolit). Terapi dijalankan secara simptomatik dengan ubat-ubatan melawan loya seperti dimenhydrinate (Vomex ®). Betahistine (Acqamen retard ®) diberikan dalam selang bebas kejang.