Campur Tangan Osteopati | Osteopati untuk Sindrom Piriformis

Campur Tangan Osteopati

Perkara terpenting dalam a sindrom piriformis adalah untuk menurunkan nada otot piriformis. Sebab yang tepat untuk pemendekan harus diketahui. Osteopath melihat kedudukan pelvis berhubung dengan sacrum.

Sekiranya bilah pelvis diposisikan ke hadapan berbanding dengan sacrum, yang otot piriformis dilebih-lebihkan dan osteopath, dengan mobilisasi atau manipulasi, menggerakkan bilah pelvis ke belakang sehingga otot piriformis tidak lagi berada dalam kedudukan tegang. Pada prinsipnya, tidak ada yang dapat dilakukan oleh osteopath terhadap otot yang terlalu panjang kecuali untuk memperbaiki kepincangan, yang secara automatik memendekkan otot secara automatik. Pemendekan M. Piriformis boleh disebabkan oleh masalah global atau sekop pelvis yang diposisikan ke belakang.

Pertama, osteopath menggunakan teknik langsung, iaitu memicu atau urut pada Otot piriformis. Dia juga menunjukkan pesakit itu bebas regangan senaman: duduk dalam kedudukan panjang, letakkan satu kaki di sisi lain dan berikan tekanan tambahan dengan lengan yang berlawanan untuk meningkatkan regangan. Untuk melonggarkan lekatan, osteopath juga dapat menggunakan "blackroll"Bantuan.

Beberapa latihan boleh didapati dalam artikel Latihan Fascial. Sekiranya keluhan menurun selepas latihan, satu-satunya gejala adalah hipertonus otot Piriformis, yang disebabkan oleh latihan berlebihan semasa latihan atau "penutupan" sementara otot semasa tekanan akut. Sekiranya aduan tidak mereda, sekop pelvis dapat dibawa ke posisi yang betul dengan mobilisasi atau manipulasi khas.

Kedudukan pelvis harus diperiksa setelah setiap mobilisasi dan jika ini tidak berjaya, manipulasi dapat dilakukan. Juga selepas manipulasi, rawatan langsung dapat dilakukan untuk memperbaiki peredaran otot. Sekiranya gejala masih tidak membaik, mungkin ada penyumbatan di kawasan tulang belakang lumbar, terutama di daerah L5-S2, kerana di situlah asal otot persendian Piriformis.

Lihat artikel tentang latihan mobilisasi fisioterapi tulang belakang lumbar dan pinggul mobilisasi fisioterapi Mungkin terdapat lekatan di kawasan usus, yang dapat menarik pelvis dan menyebabkan kepincangan. Oleh kerana nada meningkat di kawasan usus, pelvis ditarik agak ke depan, sehingga a regangan di otot Piriformis berlaku. Sekiranya lekatan di kawasan usus dilonggarkan, pelvis terus bergerak kembali ke kedudukan yang betul. Ini biasanya dilakukan melalui tisu penghubung urut.

Sekiranya tidak, teknik yang disebutkan di atas boleh digunakan. Otot kemudian memendek lagi dan fungsi fisiologi dipulihkan. Sebaliknya, nada yang berlebihan dari lantai pelvik boleh menarik pelvis secara relatif ke belakang, yang boleh menyebabkan hipertonus M. Piriformis.

. lantai pelvik boleh dirawat dengan teknik langsung atau dengan mobilisasi pinggul. Sebagai tambahan, pesakit diperintahkan untuk mengatur sendiri tonus dengan bernafas dan pergerakan pelvis. Secara umum, peningkatan nada pada lantai pelvik tidak baik, kerana boleh menyebabkan kehamilan bertambah buruk, sisa kencing, masalah ketika pergi ke tandas dan banyak lagi.

Sekiranya tonus dasar pelvis menurun, pelvis meluruskan kembali atau ia dapat disokong oleh mobilisasi yang disebutkan di atas. Teknik langsung pada M. Piriformis dapat menurunkan tonus. Kerana persendian usus dan otot panggul yang serupa, tulang belakang lumbar juga harus diperiksa untuk tersumbat jika terdapat gangguan yang disyaki di kawasan ini.

Kerana penyumbatan, bekalan kawasan ini mungkin terhad, sehingga lekatan atau hipertonus mungkin terjadi. Bekalan dapat dipulihkan dengan menggerakkan atau memanipulasi tulang belakang lumbar bawah. Pandangan holistik mengenai osteopati berfungsi untuk lebih memahami proses dalam badan. Selama satu sesi, bahagian bawah kaki juga dapat diperiksa untuk kemungkinan sekatan pergerakan dan penyumbatan, kerana ketidakseimbangan otot mungkin telah terjadi dan ini dapat dihentikan dengan memperbaiki struktur yang terjejas.