Osteopati untuk Sindrom Piriformis

Sindrom piriformis adalah diagnosis biasa dalam fisioterapi. Walau bagaimanapun, Sindrom Pirifmoris sering diabaikan semasa pemeriksaan, kerana dapat menunjukkan gejala yang sama seperti disfungsi lumbal atau sakral. Sindrom piriformis berasal dari neuromuskular dan sering menampakkan diri melalui punggung dan sakit pelvis.

Lelaki dan wanita terjejas, sama ada mereka melakukan pekerjaan duduk atau berdiri. Seperti yang dinyatakan di atas, Sindrom piriformis adalah neuromuskular, yang bermaksud bahawa saraf dan otot terlibat dalam sindrom ini. Saraf yang terkena N. Ischiadicus berasal dari segmen L4-S3 dari ruang tulang belakang, kemudian memasuki pelvis, meninggalkan pelvis lagi di bawah jalan M. Piriformis di Foramen infrapiriformis dan bergerak di sepanjang bahagian belakang kaki ke kaki.

Otot yang terkena M. Piriformis bermula pada sacrum dan bergerak ke arah femoral kepala. Ia membuat pengangkatan sisi kaki, pemanjangan pinggul dan an putaran luaran dalam sendi pinggul. Oleh itu sindrom Piriformis disebabkan oleh keradangan saraf atau otot tempatan atau oleh hipertonia otot, yang kemudian menekan saraf.

Untuk maklumat mengenai rawatan fisioterapeutik, sila rujuk Sindrom Piriformis Fisioterapi. Gejala Sindrom Piriformis mungkin merangkumi perkara berikut: Kemungkinan penyebab dapat didiagnosis berkaitan dengan analisis gaya berjalan / latihan berjalan.

  • Sakit ketika duduk atau berdiri lebih dari 15 minit
  • Rasa kesakitan di kawasan M. Gluteus maximus, punggung dan belakang kaki tetapi tidak melebihi lutut, rasa sakit bertambah baik ketika berjalan
  • Kerengsaan deria di bahagian belakang paha hingga ke lutut, berjalan menyakitkan pada awalnya dan palpasi langsung M. Piriformis.
  • Gejala juga boleh berlaku di kawasan tensor fascia latae dan gluteus medius
  • Kaki bahagian yang terkena cenderung berpusing ke luar dan hanya berpusing ke dalam dengan kesakitan
  • Ujian neurologi khas untuk M. Piriformis adalah positif