Punca lain yang mungkin

Pada awal abad ke-18, doktor London Percival Pott memperhatikan bahawa lelaki yang bekerja sebagai cerobong menyapu pada masa mudanya berkembang kanser testis lebih kerap daripada purata penduduk. Walaupun pemerhatian seperti itu mengenai hubungan antara (pekerjaan) hubungan dengan bahan tertentu dan kanser menjadi lebih kerap, penemuan ini langsung tidak dapat dijumpai.

Bahan kimia mempromosikan barah

Pada tahun 1918, dua saintis Jepun berjaya membuktikan tanpa keraguan untuk pertama kalinya bahawa kanser boleh dicetuskan oleh bahan kimia: mereka melapisi arnab dengan tar, yang memberikannya kanser kulit. Hari ini, berjuta-juta perokok menghisap tar dari rokok mereka ke paru-paru mereka setiap hari, itulah sebabnya paru-paru kanser adalah penyebab nombor satu kematian akibat barah. Lelaki mendapatkannya lebih kerap daripada wanita. Walau bagaimanapun, kadar penyakit pada wanita terus meningkat, disebabkan oleh perubahan pada rokok tingkah laku. Banyak bahan kimia lain juga mampu menyebabkan barah.

Sinaran boleh mencetuskan barah

Radiasi, seperti sinar ultraviolet (UV) atau sinar-X, juga dapat menyebabkan barah, seperti yang ditunjukkan tidak lama setelah penemuan dan penggunaan sinar-X. Banyak juruteknik dan saintis yang bekerja dengan kaedah baru badan transiluminasi menghidap barah. Marie Curie, pemenang Hadiah Nobel dua kali dan penemu radioaktif, juga mengalami pengalaman yang menyakitkan ini. Dia meninggal dunia kerana leukemia, barah darah dicetuskan oleh pendedahannya yang lama terhadap radioaktif. Bahan kimia dan radiasi juga bertindak dengan mengubah maklumat genetik: Bahan kimia berinteraksi dengan molekul besar yang merupakan bahan genetik kita, DNA. Mereka mengubahnya secara kimia dan dengan itu juga menyebabkan perubahan dalam kandungan maklumat. Sinarnya mempunyai kesan yang sama: Mereka dapat mengubah "huruf" individu dari abjad genetik kita atau menyebabkan maklumat itu terkoyak.

Ujian Ames memeriksa bahan-bahan untuk karsinogeniknya

Hubungan ini juga diperjelas dengan ujian yang dibuat oleh saintis Amerika Bruce Ames: Dia menilai sama ada bahan kimia menyebabkan barah dengan merawat bakteria dengan mereka. Ini tidak boleh mendapat barah, tentu saja, tetapi bahan kimia menyebabkan perubahan pada bahan genetik bakteria yang boleh diukur. Bahan yang mempunyai kesan mutagenik yang kuat dalam bakteria juga mempunyai kesan karsinogenik pada manusia. Ujian Ames yang disebut masih digunakan hingga kini untuk mengetahui sama ada bahan kimia bersifat karsinogenik (= menyebabkan barah) atau tidak.

Juga "penyakit berjangkit"?

Kanser itu juga boleh "berjangkit" diakui oleh salah seorang penyelidik barah awal, Francis Peyton Rous (1879-1970). Dia menjangkiti ayam dengan cecair yang telah diasingkan dari ulser ayam. Ayam (sebelumnya sihat) juga menghidap barah. Tetapi memerlukan beberapa saat sebelum penyebabnya dikenal pasti. Itu adalah virus, yang dalam hal ini mempunyai kesan penyebab barah. Pada manusia, virus sekarang juga diketahui menyebabkan barah dalam keadaan tertentu: Ini termasuk HPV (human papillomavirus), yang bertanggungjawab untuk pengembangan ketuat. Sebagai tambahan, virus papillomavirus tertentu mungkin bertanggungjawab untuk pengembangan kanser serviks pada wanita. The hepatitis Virus B (HBV), sebaliknya, mencetuskan hati barah. Sebab kemungkinan penyebab barah ini virus kebohongan - sekali lagi - dalam perubahan genom manusia: dalam kes ini, ia berubah dengan adanya virus. Yang terakhir memasuki sel manusia dan menambahkan bahan genetiknya sendiri (virus) ke dalam manusia. Ini dapat, dengan berbagai cara, mengganggu sistem kontrol yang "membangun" sel ke dalam lingkungannya sehingga ia mulai berkembang biak.

Bolehkah anda mewarisi barah?

Jahitan ahli patologi Amerika, Aldred S. Warthin melaporkan kepadanya pada akhir abad ke-19 bahawa dia mati kerana barah kerana semua ahli keluarganya menderita nasib ini. Sebenarnya, wanita itu meninggal kerana penyakit itu pada usia yang agak muda. Warthin melaporkan keluarganya, yang disebutnya sebagai "keluarga barah." Idea bahawa kecenderungan untuk mengembangkan barah ada pada keluarga tertentu adalah lebih tua, tetapi hanya dapat dicatat dengan lebih tepat pada paruh kedua abad ke-20. Di sini juga, perubahan dalam susunan genetik adalah cepat dalam salap: jika demikian perubahan sudah ada dalam keluarga, ini meningkatkan kebarangkalian penyakit akan berlaku. Bergantung pada bahagian bahan genetik mana yang diubah, sindrom kanser yang sangat berbeza dapat diwarisi. Yang paling terkenal adalah keturunan kanser payudara, tetapi banyak organ lain juga boleh terjejas.

Banyak penyelidikan, sedikit terapi?

Kanser adalah penyebab utama kematian ketiga di negara perindustrian selepas penyakit kardiovaskular dan kemalangan. Penyelidikan mengenai penyakit ini telah berlangsung selama beberapa dekad, dan sejumlah besar wang telah masuk ke dalam penyelidikan ini. Namun penyakit ini masih dianggap tidak dapat diubati dalam banyak kes. Jadi mengapa sekarang banyak yang diketahui mengenai penyakit ini, tetapi masih belum dapat disembuhkan? Dua sebab memainkan peranan di sini: Yang pertama ialah barah disebabkan oleh kecacatan pada bahan genetik. Oleh itu, penyelesaian yang paling jelas adalah membetulkan bahan genetik sel yang rosak. Namun, ini terbukti sangat sukar, kerana begitu banyak perubahan yang berbeza dapat terjadi, dan pada masa ini juga tidak mungkin secara teknikal untuk merawat sel individu secara khusus dengan maklumat genetik yang diperbetulkan. Satu lagi titik permulaan untuk terapi secara khusus akan memusnahkan sel-sel yang rosak dan merosakkan secara liar. Inilah yang dilakukan dalam prosedur pembedahan. Walau bagaimanapun, jauh lebih sukar untuk melakukan ini dengan ubat. Ini kerana sementara bakteria dapat dibunuh oleh antibiotik tanpa kesan sampingan yang serius pada manusia, kerana ia (secara biologi) sangat berbeza dengan sel manusia, sel barah sangat serupa dengan mereka. Oleh itu, bahan yang merosakkan sel barah juga akan menyerang sel yang sihat. Inilah juga sebab mengapa banyak barah dadah mempunyai kesan sampingan yang kuat. Oleh itu, masih ada beberapa kajian yang harus dilakukan sebelum semua jenis kanser dapat dirawat.