Prosedur terapi lain | Fisioterapi untuk asma

Prosedur terapi lain

Secara amnya, disarankan bagi mereka yang terjejas untuk mengambil bahagian dalam terapi kumpulan asma. Di sana, selain latihan mobilisasi umum, batas beban diperpanjang dengan cukup ketahanan latihan. Selain itu mengenai pertukaran antara pengalaman dan Tipps.

Mendampingi gimnastik kumpulan juga disyorkan latihan individu di Fitnessstudio. Pesakit asma diarahkan dalam rawatan tunggal fisioterapeutik untuk melakukan latihan mobilisasi yang sesuai sebagai tambahan, gimnastik nafas secara teratur di rumah. fisioterapi untuk asma, fokusnya secara semula jadi pada terapi perubatan dengan ubat yang sesuai untuk lisis bronkiospasm, sekretolisis dan perencatan keradangan. Tambahan pula, biasa penyedutan adalah dinasihatkan.

Di samping itu, bergantung pada kekerapan serangan asma, gaya hidup seseorang harus diubah. Mengelakkan tabiat gaya hidup seperti rokok dan faktor berbahaya dapat meningkatkan kekuatan penyembuhan paru-paru. Pengukuhan am bagi sistem imun dan mengelakkan saluran pernafasan jangkitan, yang boleh mencetuskan hiperaktif sistem bronkus, juga boleh memberi kesan positif terhadap penyakit asma. Pada pesakit yang terjejas teruk, hiposensitisasi dinasihatkan dengan berunding dengan doktor.

Ringkasan

Ringkasnya, asma dapat dirawat dengan baik dalam fisioterapi. Setelah diagnosis yang tepat bagi setiap pesakit asma, program terapi individu dirancang dan dijalankan. Yang paling penting adalah pendalaman bernafas, bantuan pernafasan, peningkatan pergerakan belakang, peningkatan pengangkutan rembesan dengan bantuan untuk batuk.

Relaksasi latihan, regangan jawatan, kenalan bernafas dan teknik pernafasan khas sangat membantu. Secara umum, pesakit diperkenalkan dengan persepsi tubuh yang baik agar dapat menolong dirinya sendiri sekiranya berlaku sawan yang tidak lama lagi. Di samping itu, adalah mustahak agar pesakit asma tidak terlibat dalam serangan sawan dan, kerana takut mengalami sawan, menjauhi perkara-perkara tertentu dalam kehidupan seharian.

Perkara yang paling penting adalah tetap tenang dan bernafas dalam-dalam walaupun terdapat ancaman sawan dan membiarkan udara yang cukup masuk ke paru-paru dengan menggunakan bernafas teknik yang memudahkan pernafasan. Juga penting untuk mengambil ubat yang sesuai dan termasuk dalam rawatan fisioterapeutik, terutama untuk kanak-kanak. Antara yang paling biasa penyebab asma adalah alergen yang terkenal (debunga, haiwan rambut, tungau debu, acuan, dll.

), yang memasuki saluran pernafasan melalui penyedutan. Alergen makanan agak jarang berlaku, tetapi juga boleh menjadi penyebab serangan asma. Juga psikosomatik memainkan peranan, sehingga serangan dapat diperkuat atau dilepaskan dengan penyakit asma yang ada.

Faktor-faktor ini menggemari kemunculan penyakit asma di samping, dapat melepaskan serangan asma. Selain itu, beban fizikal boleh melepaskan serangan asma, misalnya setelah sekian lama bertahan dengan sukan atau juga faktor mental, seperti tekanan yang melampau terhadap pekerjaan, keluarga atau seumpamanya. Begitu juga, selsema atau selesema, yang terutama mempengaruhi bronkus dan paru-paru, juga dapat menyebabkan serangan asma.

Juga cabang bronkitis boleh menyebabkan serangan asma sekiranya berlaku kekerasan batuk serangan. Semasa serangan asma terdapat peningkatan ketegangan pada otot bronkus dan pembengkakan bronkus mukosa. Kedua-dua faktor ini menyebabkan saluran udara jauh lebih sempit daripada keadaan normal, menjadikannya lebih sukar untuk bernafas.

Atas sebab ini, pesakit asma mendapat sedikit udara ke dalam paru-paru, yang juga boleh menyebabkan panik. Selain itu, suara bersiul dan suara gemeretik dapat didengar. Setelah serangan asma, lendir yang dihasilkan dapat menetap di paru-paru, yang dapat dikeluarkan dari paru-paru dengan teknik batuk dan pernafasan khas. Umumnya penting bahawa pesakit asma menjalani pemeriksaan perubatan lengkap untuk mengesampingkan kemungkinan diagnosis yang berbeza.