Penjagaan Pesakit Luar: Kos, Tugas & banyak lagi

Apakah penjagaan pesakit luar?

Ramai orang yang memerlukan penjagaan yang tinggal di rumah disokong oleh penjagaan pesakit luar - sama ada kerana saudara-mara tidak dapat menyediakan penjagaan di rumah atau tidak dapat melakukannya sendiri. Istilah "penjagaan mudah alih" kadangkala juga digunakan untuk "penjagaan pesakit luar".

Penjagaan pesakit luar: Tugas

Penjagaan pesakit luar menyediakan bantuan penjagaan di rumah (sebagai manfaat dalam barangan) dalam pelbagai bidang:

 • Langkah penjagaan kejururawatan (seperti membantu menangani dan mengatur kehidupan seharian, cth. berjalan kaki, membantu menulis surat, aktiviti masa lapang, permainan, dsb.)
 • Membantu kerja-kerja rumah (seperti membersihkan rumah)
 • Nasihat untuk mereka yang memerlukan penjagaan dan saudara mara mengenai isu penjagaan, membantu mengatur perkhidmatan bantuan (seperti makan di atas roda), organisasi perkhidmatan pengangkutan atau pengangkutan pesakit

Penjagaan pesakit luar: Kos

“Berapa kos perkhidmatan rawatan pesakit luar?” Ini adalah soalan yang sangat penting bagi kebanyakan orang yang memerlukan penjagaan dan saudara-mara mereka. Ini kerana insurans penjagaan hanya meliputi sebahagian daripada kos – berapa banyak bergantung pada tahap penjagaan orang yang memerlukan penjagaan. Jumlah selebihnya mesti dibayar secara persendirian.

Jumlah kos rawatan pesakit luar bergantung terutamanya pada perkhidmatan yang disediakan oleh perkhidmatan penjagaan pesakit luar dan kekerapan ia datang ke rumah.

Subsidi untuk rawatan pesakit luar

Penjagaan pesakit luar: memilih pembekal

Dana insurans penjagaan jangka panjang menyediakan gambaran keseluruhan percuma perkhidmatan penjagaan yang diluluskan serta senarai perkhidmatan dan perbandingan harga. Anda juga boleh mencari penyedia penjagaan pesakit luar di kawasan anda dalam direktori perniagaan. Banyak perkhidmatan penjagaan pesakit luar dikendalikan oleh gereja dan badan amal, yang lain adalah syarikat swasta semata-mata.

Anda harus mempertimbangkan perkara berikut apabila memilih perkhidmatan penjagaan pesakit luar:

 • Berapakah bilangan pakar tetap dan kakitangan tambahan yang diambil oleh syarikat?
 • Bolehkah perkhidmatan penjagaan menyediakan semua bantuan yang diperlukan, termasuk, sebagai contoh, preskripsi perubatan?
 • Adakah tugasan kakitangan penjagaan berdasarkan rutin harian orang yang memerlukan penjagaan?
 • Adakah perkhidmatan berfungsi bersama kemudahan lain, seperti kemudahan jagaan harian?
 • Adakah pelan penjagaan yang disesuaikan secara individu disediakan untuk penjagaan pesakit luar dan dibincangkan dengan saudara-mara?

Penjagaan kecacatan

Jika anda menyediakan penjagaan pesakit luar untuk saudara mara, ini tidak bermakna anda perlu bersedia sepenuhnya 365 hari setahun. Sekiranya sakit atau jika anda pergi bercuti yang sewajarnya, anda boleh memohon apa yang dipanggil penjagaan rehat (penjagaan pengganti) untuk orang yang memerlukan penjagaan sehingga enam minggu setahun.

Anda juga boleh menggunakan sebahagian daripada faedah penjagaan jangka pendek untuk penjagaan jeda. Ini membantu, sebagai contoh, jika anda memerlukan penggantian untuk jangka masa yang lebih lama tetapi kemudahan penjagaan jangka pendek bukan pilihan.

Anda hanya layak mendapat penjagaan tangguh jika anda telah menyediakan penjagaan di rumah selama sekurang-kurangnya enam bulan dan orang yang memerlukan penjagaan telah diberikan sekurang-kurangnya tahap penjagaan 2.

Makanan di atas roda

Untuk memastikan orang yang memerlukan penjagaan kerap menerima pelbagai jenis makanan, perkhidmatan penghantaran makanan, lebih dikenali sebagai "makanan di atas roda", boleh diaturkan. Ini adalah perkhidmatan yang disediakan oleh pusat kebajikan masyarakat, institusi sosial lain, pertubuhan bantuan atau badan amal. Makanan siap sedia dihantar ke rumah anda – bila dan berapa kerap dipersetujui dengan pembekal. Dengan banyak pembekal, anda boleh memilih antara makanan sedia untuk dihidang, boleh dipanaskan semula atau beku.

 • Pesan menu pelbagai pembekal. Apakah yang ditawarkan dan berapa banyak pilihan yang anda ada?
 • Adakah diet/persediaan khas turut ditawarkan (rendah garam, bebas gluten, bebas daging babi, puri, dll.)? Bolehkah anda juga memesan minuman?
 • Pesan menu contoh. Adakah anda dan orang yang memerlukan penjagaan menyukainya dan adakah ia memenuhi keperluan anda?
 • Bolehkah anda memanaskan hidangan dalam hidangan yang disediakan dalam ketuhar gelombang mikro?
 • Bagaimanakah proses pesanan berfungsi? Bolehkah anda membatalkan atau memesan semula di kemudian hari?
 • Adakah terdapat orang yang boleh dihubungi tetap yang boleh anda hubungi?
 • Bolehkah makanan dihantar pada masa yang dikehendaki?
 • Adakah anda juga dibekalkan pada hujung minggu dan pada cuti umum? Adakah ini memerlukan kos tambahan?
 • Apakah harga yang dikenakan oleh pembekal untuk menu dan apakah pilihan pembayaran yang ditawarkan?

Kos menu biasanya antara 4.50 dan 7 euro. Oleh itu, adalah bernilai membandingkan harga. Jika anda tidak mampu membeli "makanan di atas roda" atau hanya mampu membelinya dengan susah payah, anda harus meminta subsidi daripada pejabat warga emas atau kebajikan sosial.