Kanser ovari: Ujian dan Diagnosis

Parameter makmal urutan pertama - ujian makmal wajib:

Untuk kecenderungan genetik yang disyaki terhadap karsinoma ovari (atau payudara):

 • Mutasi BRCA analisis / BRCA gen status * (BRCA1 * *, BRCA2 * *, gen BRCA3 / RAD51C); dilakukan pada tisu tumor formalin-tetap, tertanam parafin ("FFPE"); dilakukan dalam beberapa hari.

* Untuk wanita dengan a Mutasi BRCA, risiko berkembang kanser payudara - sepanjang hayat - sekitar 60 hingga 80 peratus. Risiko berkembang kanser ovari adalah sekitar 40 hingga 60 peratus untuk pembawa mutasi BRCA1 dan sekitar 10 hingga 30 peratus untuk pembawa mutasi BRCA2. Pembawa mutasi BRCA3 (RAD51C) juga mempunyai risiko tinggi kanser payudara sekitar 20 hingga 40 peratus. * * Untuk kanser ovari epitel invasif, pesakit dengan mutasi BRCA1 / 2 mempunyai prognosis yang lebih baik daripada bukan pembawa!

Sekiranya disyaki barah ovari epitelium:

 • CA 125 (dapat dikesan hingga 96% kes) - juga berguna untuk penilaian perkembangan (tidak mengakibatkan kelangsungan hidup yang berpanjangan).
 • CA 72-4 (dapat dikesan dalam 50-80% kes).
 • CA 15-3 (dapat dikesan dalam 40-70% kes).
 • Calretinin (CRT) (berkorelasi dengan prognosis dan ketahanan platinum; menurun dengan terapi dan meningkat lagi semasa berulang).
 • Fragmen Cytokeratin 19 (dapat dikesan dalam 30-35% kes).

Sekiranya tumor stromal kuman disyaki:

Sekiranya tumor sel kuman disyaki:

 • Alpha-fetoprotein (AFP) - contohnya, pada tumor sinus endodermal.
 • Androgens - misalnya, pada disgerminoma, karsinoma embrio, tumor sel kuman campuran.
 • Human chorionic gonadotropin (HCG) - misalnya karsinoma korionik, karsinoma embrio.
 • Estrogen - misalnya disgerminoma, karsinoma embrio, tumor sel kuman campuran.

Pemeriksaan kanser ovari (ROCA)

 • ROCA (Risiko Algoritma Kanser Ovari) menyaring tahap CA-125 serum empat bulan (membandingkan lintasan lengkung masing-masing dengan lengkung rujukan wanita sihat) dan
 • Ultrasonografi vagina (ultrasonografi transvaginal; ultrasound pemeriksaan melalui pemeriksaan ultrasound yang dimasukkan ke dalam vagina) - setiap tahun (sejauh CA-125 ternyata normal).

Hasil kajian 4,000 wanita: Tindak lanjut rata-rata kurang dari lima tahun; 19 pesakit menerima diagnosis ovari atau tuba invasif (ovari atau tiub fallopio) kanser (13 tumor dengan pemeriksaan; 12 kejadian / rawak). Enam yang lain hanya ditemui dalam spesimen pembedahan setelah menunjukkan salpingo-oophorectomy / pembedahan membuang tiub fallopi dan ovari); berdasarkan hasil pemeriksaan, 162 wanita menjalani pembedahan, 149 terbukti positif-positif (95 mengalami perubahan jinak (jinak), dua mengalami tumor ovari sempadan (subset tumor ovari yang dicirikan oleh tingkah laku semimalignan (semimalignan)), dan 52 tidak mengalami perubahan patologi)

Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS mempertimbangkan untuk menyaring kanser ovari bagi wanita tanpa risiko genetik yang diketahui tidak berkesan dan berpotensi membahayakan. Mereka memetik hasil dari dua percubaan saringan terbesar dari Amerika Syarikat (percubaan PLCO dengan 78,216 wanita) dan United Kingdom (UKCTOCS dengan 202,638 wanita).

Diagnostik Berulang

 • Pesakit tanpa gejala: Jika, bertentangan dengan cadangan garis panduan, berulang disyaki berulang kerana tahap CA 125 yang tinggi, prosedur diagnostik lebih lanjut harus dibincangkan secara individu dengan pesakit. Permulaan pengulangan pra-simptomatik tidak dikaitkan dengan peningkatan kelangsungan hidup.