Sista Ovari: Punca, Rawatan

Sista pada ovari: penerangan

Sista ovari adalah sejenis lepuh yang mungkin dipenuhi dengan tisu atau cecair. Ia biasanya hanya bersaiz beberapa milimeter hingga sentimeter dan tidak menyebabkan ketidakselesaan. Oleh itu, doktor sering menemui mereka hanya secara kebetulan semasa pemeriksaan ultrasound pencegahan.

Selalunya, sista sedemikian berkembang semasa baligh atau menopaus. Fasa kehidupan ini dicirikan oleh turun naik hormon yang kuat, yang memihak kepada pertumbuhan sista.

Sista ovari bukan kongenital

Kebanyakan sista ovari berkembang hanya pada usia matang secara seksual. Mereka juga dipanggil sista "berfungsi".

Oleh kerana ia terbentuk terutamanya di bawah pengaruh hormon, ia biasanya berlaku sebagai sebahagian daripada kitaran haid wanita. Wanita terutamanya sering terjejas semasa akil baligh dan menopaus, kerana keseimbangan hormon mengalami perubahan pada masa ini.

Dalam sesetengah kes, sista juga terbentuk sebagai kesan sampingan terapi hormon atau dalam kes ketidakseimbangan hormon yang disebabkan oleh penyakit.

Sista kongenital

Sel gonad ovari menghasilkan hormon seks seperti estrogen dan progesteron. Apabila saluran kelenjar terhalang atau salah letak dan cecair kelenjar kembali ke atas, sista berkembang. Proses ini berlaku semasa perkembangan embrio. Sista sedemikian kemudiannya dianggap "kongenital."

Sista kongenital termasuk sista dermoid dan sista parovarial (kista ovari aksesori). Mereka jauh lebih jarang daripada sista berfungsi.

Sista ovari: gejala

Selepas saiz tertentu, serta dalam kes komplikasi, sista ovari menyebabkan gejala. Ini boleh menjadi, sebagai contoh, haid yang terganggu dan sakit.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai tanda-tanda penyakit dalam artikel Sista ovari - gejala.

Kista ovari: punca dan faktor risiko

Walaupun sista ovari kongenital berkembang akibat saluran keluar gonad yang tersumbat, sista yang diperoleh berkembang di bawah pengaruh hormon. Di bawah anda boleh membaca bagaimana pelbagai jenis sista berkembang.

Sista korpus luteum

Sekiranya telur disenyawakan, korpus luteum pada mulanya terus wujud semasa kehamilan. Jika persenyawaan telur gagal berlaku, korpus luteum dipecahkan - pengeluaran hormonnya berhenti, dan kepekatan hormon dalam darah menurun. Ini mencetuskan pendarahan haid.

Kadang-kadang, bagaimanapun, ia berlaku bahawa korpus luteum tidak dipecahkan dengan betul atau bahkan terus berkembang. Kemudian satu atau lebih sista terbentuk.

Sista korpus luteum sedemikian juga boleh disebabkan oleh pendarahan ke dalam korpus luteum.

Sista korpus luteum boleh membesar sehingga lapan sentimeter. Dalam kebanyakan kes, mereka mundur sendiri selepas beberapa waktu.

Kista folikel ovari

Semasa separuh pertama kitaran haid, telur matang dalam folikel ovari. Folikel mengandungi cecair untuk melindungi telur. Apabila ovulasi berlaku, folikel pecah dan telur memasuki tiub fallopio di mana ia boleh disenyawakan.

Terutamanya wanita dalam usia mengandung mengalami sista folikel.

Kista coklat

Dalam penyakit endometriosis, mukosa rahim (endometrium) mendap di luar rahim. Tisu endometriosis bertindak balas terhadap turun naik hormon kitaran sama seperti lapisan rahim biasa:

Ia membina, berdarah, dan membina semula. Walau bagaimanapun, jika darah tidak dapat mengalir dengan baik di ovari, sista berisi darah kadangkala terbentuk. Sista ini dipanggil "cysta coklat" kerana kandungannya yang pekat dan berdarah gelap menjadikannya merah keperangan.

Ovari polikistik

Dalam ovari polikistik (PCO, biasanya asimtomatik) dan sindrom ovari polikistik (PCOS, dengan gejala), banyak sista kecil ditemui dalam ovari. Walau bagaimanapun, "sista" dalam kes ini tidak bermakna rongga berisi cecair, tetapi folikel telur. Wanita yang terjejas mempunyai bilangan mereka yang berlebihan dalam ovari mereka.

Bilangan besar folikel selalunya berpunca daripada ketidakseimbangan hormon. Antara lain, pakar membincangkan lebihan hormon seks lelaki dan rintangan insulin yang dipanggil sebagai punca.

Akhirnya, pada wanita yang terjejas, pematangan normal folikel dihalang dan pembentukan banyak sista dalam ovari digalakkan.

Selain ketidaksuburan dan keguguran, sindrom ovari polikistik (PCOS) juga boleh mengakibatkan penyakit kardiovaskular, diabetes mellitus dan penyakit mental. Di samping itu, ia semakin dikaitkan dengan tiroiditis Hashimoto - penyakit autoimun kelenjar tiroid.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini dalam artikel kami sindrom PCO.

Kista dermoid

Sista dermoid yang dipanggil adalah antara sista kongenital. Ia terbentuk daripada tisu gonad embrio dan mungkin mengandungi rambut, sebum, gigi, rawan dan/atau tisu tulang.

Sista dermoid tumbuh sangat perlahan dan boleh mencapai saiz sehingga 25 sentimeter. Sangat jarang - dalam kira-kira satu hingga dua peratus kes - mereka merosot dan berkembang menjadi tumor malignan.

Kista parovarial

Sista ovari sekunder (sista parovarial) berkembang di sebelah ovari sebenar. Mereka mewakili tisu sisa dari tempoh perkembangan embrio.

Sista parovari mempunyai saiz yang berubah-ubah dan boleh tumbuh pada pedikel.

Sista ovari biasanya berkembang semasa ovari masih aktif dan wanita itu mengalami haid. Selepas tempoh terakhir (dipanggil menopaus), risiko sista tersebut berkurangan kerana badan hampir tidak menghasilkan hormon estrogen dan progesteron lagi.

Walau bagaimanapun, sista ovari tidak dikecualikan sepenuhnya selepas menopaus. Dalam kebanyakan kes, ini adalah sista dermoid atau apa yang dipanggil cystadenoma. Ini adalah tumor jinak yang tumbuh membentuk sista dan boleh memenuhi seluruh bahagian bawah abdomen.

Wanita selepas menopaus juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk sista ovari kanser - walaupun ini jarang berlaku secara keseluruhan. Sebagai langkah berjaga-jaga, walau bagaimanapun, sista ovari yang dikesan pada ultrasound pada wanita menopaus atau selepas menopaus harus sentiasa disiasat lebih lanjut.

Kista ovari: pemeriksaan dan diagnosis

Jika anda mengesyaki sista ovari, doktor akan bertanya terlebih dahulu tentang simptom anda dan sebarang keadaan perubatan terdahulu. Soalan yang mungkin termasuk:

  • Berapakah umur kamu? Pada umur berapa anda mengalami haid pertama?
  • Bilakah tempoh haid terakhir anda?
  • Adakah anda mempunyai kitaran biasa?
  • Adakah anda mengambil atau sedang mengambil suplemen hormon?
  • Berapa banyak kehamilan dan kelahiran yang anda alami?
  • Adakah anda diketahui menghidapi endometriosis?
  • Adakah anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap penyakit ovari?
  • Adakah anda mempunyai keinginan untuk mempunyai anak?

Doktor kemudian akan memeriksa anda secara fizikal. Ini selalunya membolehkan anda merasakan apa-apa pembesaran (menyakitkan) ovari.

Pemeriksaan ultrabunyi

Pemeriksaan ultrabunyi (sonografi) membolehkan ovari dan struktur sekeliling divisualisasikan pada monitor. Doktor melakukan pemeriksaan melalui dinding perut dan/atau faraj (sonografi faraj).

Pemeriksaan ultrasound juga boleh digunakan untuk menentukan jenis sista dalam banyak kes.

Ultrasound perut

Dalam banyak bentuk sista, adalah mencukupi untuk memeriksa kemajuan melalui pemeriksaan ultrasound. Walau bagaimanapun, jika sonografi mendedahkan syak wasangka sista dermoid atau sista endometriosis, ini biasanya diikuti dengan laparoskopi di bawah bius am:

Terutama pada wanita yang berumur lebih dari 40 tahun, sista pada ovari harus sentiasa dijelaskan secara terperinci - ia mungkin perubahan tisu malignan.

Kista ovari: rawatan

Rawatan sista ovari bergantung, antara lain, pada jenis dan saiznya. Sebarang gejala juga mempengaruhi pelan rawatan.

Dengan syarat bahawa sista ovari tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan dan tidak terlalu besar, adalah mungkin untuk menunggu dan memerhatikan pertumbuhannya buat masa ini. Pemeriksaan ultrasound dan palpasi tetap berguna untuk tujuan ini.

Dalam lebih 90 peratus kes, sista ovari surut dengan sendirinya. Kadangkala, terapi hormon dengan ubat-ubatan memastikan bahawa sista mengalami kemunduran. Dalam kes yang jarang berlaku, mereka perlu dikeluarkan melalui pembedahan.

Ubat terhadap sista ovari

Fungsi ovari boleh ditindas oleh ubat hormon seperti pil perancang. Dalam sesetengah kes, hormon juga boleh menghalang pertumbuhan sista atau bahkan menyebabkannya mundur.

Ejen yang serupa dengan hormon seks lelaki digunakan dalam rawatan sista endometriosis.

Pembuangan sista ovari melalui pembedahan

Doktor mempunyai pilihan kaedah yang berbeza untuk campur tangan pembedahan. Kaedah mana yang digunakan dalam kes tertentu bergantung pada saiz dan punca sista ovari.

Dalam kebanyakan kes, doktor melakukan laparoskopi. Semasa prosedur ini, mereka boleh memeriksa sista dan mungkin membuangnya dengan segera. Hanya dalam kes sista besar, perut perlu dibuka melalui hirisan.

Terapi ovari polikistik

Terapi sindrom ovari polikistik bergantung terutamanya kepada sama ada wanita yang terjejas ingin mempunyai anak atau tidak.

Keutamaan utama secara amnya adalah aktiviti fizikal yang mencukupi dan diet seimbang - terutamanya untuk wanita yang berlebihan berat badan.

Sekiranya keinginan untuk mempunyai anak hadir, ubat tambahan diperlukan untuk menggalakkan ovulasi. Wanita yang tidak ingin mempunyai anak pula diberi ubat yang menghalang ovulasi (pengencat ovulasi).

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini di bawah "sindrom PCO: rawatan".

Sista pada ovari: perjalanan penyakit dan prognosis

Jarang sekali, sista pecah (pecah) atau pedikel sista bertangkai berputar pada dirinya sendiri (putaran pedikel). Kedua-duanya boleh membawa kepada komplikasi. Sista ovari juga jarang berkembang menjadi penyakit malignan seperti kanser ovari.

Ringkasnya, ini bermakna bahawa dalam kebanyakan kes, sista ovari tidak menimbulkan risiko kesihatan.

Pecah sista ovari

Sista ovari boleh pecah, contohnya, semasa pemeriksaan palpasi. Selalunya, bagaimanapun, pecah berlaku tanpa pencetus tertentu.

Wanita sering merasai secara tiba-tiba, mungkin sakit menikam apabila sista ovari pecah. Walau bagaimanapun, proses itu biasanya tidak berbahaya.

Walau bagaimanapun, jika saluran bersebelahan juga pecah, ia boleh berdarah ke dalam perut. Pendarahan sedemikian biasanya perlu dihentikan semasa pembedahan.

Putaran batang sista ovari

Sista ovari yang besar, seperti sista endometriosis, kadangkala disambungkan ke ovari dengan pedikel vaskular yang boleh digerakkan. Pergerakan badan secara tiba-tiba boleh menyebabkan pedikel berputar, memotong bekalan darah ke sista atau tisu sekeliling.