Oxazepam: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana oxazepam berfungsi

Oxazepam adalah ubat dari kumpulan benzodiazepine. Oleh itu, ia mempunyai kesan penenang (sedative) bergantung kepada dos, anxiolytic, menggalakkan tidur, melegakan otot dan antikonvulsan. Kesannya dimediasi dengan mengikat tapak dok penting (reseptor) untuk sel saraf, yang dipanggil reseptor GABA (reseptor asid gamma-aminobutyric).

Sistem saraf manusia mempunyai pelbagai bahan penghantar (neurotransmitter) yang boleh mempunyai kesan mengaktifkan atau menghalang. Biasanya, mereka berada dalam keseimbangan yang seimbang dan memastikan tindak balas yang sesuai terhadap keadaan luaran seperti rehat atau tekanan.

Salah satu daripada neurotransmitter ini, GABA, mempunyai kesan perencatan pada sistem saraf sebaik sahaja ia mengikat kepada reseptornya. Oxazepam meningkatkan kesan GABA, menghasilkan kesan anxiolytic dan menenangkan terutamanya.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Oxazepam diserap secara perlahan tetapi hampir sepenuhnya dari usus ke dalam darah selepas diambil melalui mulut (peroral). Ia kemudiannya diedarkan ke seluruh badan dan sebahagiannya terkumpul dalam tisu lemak.

Bahan aktif dipecahkan di dalam hati. Produk degradasi terutamanya dikumuhkan melalui buah pinggang.

Bilakah oxazepam digunakan?

Kawasan permohonan (petunjuk) untuk oxazepam termasuk

  • Kebimbangan, ketegangan dan pergolakan (kronik dan akut)
  • Insomia

Bagaimana oxazepam digunakan

Ubat yang mengandungi oxazepam biasanya diambil dalam bentuk tablet dengan cecair yang mencukupi (sebaik-baiknya segelas besar air paip). Ia diambil sepanjang hari untuk kebimbangan. Dos biasanya antara 30 dan 60 miligram.

Untuk gangguan tidur, bahan aktif perlu diambil sejurus sebelum waktu tidur untuk mengurangkan kesan utama pada tidur. Biasanya sepuluh hingga 30 miligram sudah memadai.

Kanak-kanak, pesakit tua dan pesakit yang mengalami disfungsi hati, masalah peredaran darah atau kesukaran bernafas diberi dos yang lebih rendah.

Ubat dengan oxazepam harus dihentikan "secara beransur-ansur". Ini bermakna dos oxazepam dikurangkan secara beransur-ansur untuk mengelakkan gejala penarikan diri.

Apakah kesan sampingan oxazepam?

Sangat kerap, iaitu dalam lebih daripada sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat, oxazepam boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mengantuk, sakit kepala, mengantuk, masa tindak balas yang berpanjangan, masalah kepekatan dan tekanan darah berkurangan.

Lebih jarang, aduan gastrousus dan kesukaran bernafas mungkin berlaku.

Kesan sebagai pil tidur boleh bertahan melebihi malam, jadi perhatian harus diberikan kepada reaksi individu terhadap ubat, terutama pada waktu pagi selepas mengambilnya pada waktu petang.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil oxazepam?

Kontraindikasi

Ubat yang mengandungi oxazepam tidak boleh digunakan dalam kes berikut

  • Peningkatan risiko ketagihan
  • Myasthenia gravis (kelemahan otot patologi)
  • Bentuk khas ataxia (gangguan koordinasi pergerakan)

Perhatian khusus diperlukan jika orang yang dirawat mengalami penyakit pernafasan, penyakit kardiovaskular atau kemurungan.

Interaksi

Ubat-ubatan yang mengandungi oxazepam dan bahan-bahan berikut boleh meningkatkan kesan antara satu sama lain:

  • Sedatif dan pil tidur (seperti diphenhydramine, benzodiazepines)
  • Antikonvulsan (seperti carbamazepine)
  • Antidepresan (seperti fluoxetine atau sertraline)
  • Relaks otot (seperti baclofen atau flupirtine)

Berkebolehan memandu dan mengendalikan jentera

Ubat yang mengandungi oxazepam sangat menjejaskan keupayaan untuk bertindak balas. Oleh itu, pakar mengesyorkan agar pesakit tidak mengambil bahagian secara aktif dalam lalu lintas jalan raya atau mengendalikan jentera berat. Ini terpakai khususnya dalam kombinasi dengan alkohol, kerana kesannya kemudian dipergiatkan.

Sekatan umur

Pada pesakit tua atau mereka yang mengalami gangguan fungsi buah pinggang, mungkin perlu mengurangkan dos oxazepam.

Kehamilan dan menyusu

Ubat yang mengandungi oxazepam hanya boleh digunakan semasa mengandung dan menyusu jika benar-benar perlu. Jika bahan aktif diambil sejurus sebelum kelahiran, gejala penarikan mungkin berlaku pada bayi yang baru lahir selepas kelahiran ("sindrom bayi liut").

Sebilangan kecil bahan aktif masuk ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, penenang bayi adalah mungkin. Dos tunggal mungkin tidak memerlukan rehat daripada penyusuan.

Penggunaan berpanjangan harus dielakkan jika boleh dan bayi perlu dipantau untuk kesan sampingan. Jika perlu, tukar kepada penyusuan botol.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan oxazepam

Ubat yang mengandungi oxazepam hanya tersedia pada preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland, kerana penggunaannya memerlukan pengawasan perubatan yang ketat. Oleh itu, mereka hanya boleh didapati dari farmasi dengan preskripsi doktor.

Berapa lama oxazepam telah diketahui?

Oxazepam telah dikenali sejak tahun 1965 dan telah digunakan dengan jayanya dalam rawatan kegelisahan sejak itu. Walaupun bahan aktif dianggap boleh diterima dengan baik, terdapat risiko tinggi untuk mengalami gejala pergantungan dengan cepat.