Terapi Oksigen: Sebab, Proses, Petua

Apa itu terapi oksigen?

Istilah terapi oksigen biasanya digunakan untuk menggambarkan terapi oksigen jangka panjang (LTOT). Ia digunakan untuk merawat kekurangan oksigen yang teruk dan kronik (hipoksemia) dengan membekalkan oksigen secara berterusan atau setiap hari selama beberapa jam (lebih daripada 15 jam). Dalam jangka panjang, terapi oksigen meningkatkan kualiti hidup pesakit dengan penyakit paru-paru yang teruk atau kekurangan jantung. Dalam kes yang teruk, ia mungkin penting.

Terapi oksigen jangka pendek boleh memastikan kemandirian pesakit selepas kemalangan atau dalam kes keracunan karbon monoksida.

Perbezaan mesti dibuat antara terapi oksigen klasik (jangka panjang atau jangka pendek) dan terapi berbilang langkah oksigen. Ini adalah prosedur dari bidang perubatan alternatif, keberkesanannya tidak pernah dibuktikan setakat ini dan yang sangat kontroversial dan oleh itu tidak dibincangkan dalam artikel ini.

Terapi oksigen hiperbarik

Satu lagi jenis aplikasi oksigen perubatan ialah terapi oksigen hiperbarik, contohnya untuk tinnitus. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel Terapi oksigen hiperbarik.

Terapi oksigen digunakan untuk penyakit di mana bekalan oksigen yang mencukupi tidak dapat dipastikan dengan cara lain. Dalam penyakit ini, pengambilan oksigen dalam sel darah merah tidak mencukupi untuk membekalkan organ badan dengan secukupnya.

Kekurangan oksigen kronik sedemikian dipanggil kekurangan pernafasan hipoksemia kronik. Ia ditakrifkan sebagai beberapa penurunan tekanan oksigen darah di bawah 55 mmHg dalam tempoh tiga minggu di bawah keadaan rehat dan pada kepekatan oksigen atmosfera normal, seperti yang ditentukan oleh analisis gas darah. Pada pesakit dengan COPD dan polyglobulia sekunder bersamaan (peningkatan bilangan sel darah merah) dan/atau "jantung paru-paru" (cor pulmonale), terapi oksigen sudah ditunjukkan apabila tekanan oksigen dalam darah jatuh di bawah 60 mmHg.

Penyakit yang paling biasa dengan hipoksemia ialah:

  • Penyakit Pulmonari Kronik Obstructive (COPD)
  • Emfisema pulmonari
  • Penyakit perancah pulmonari seperti sarcoidosis
  • Fibrosis sista (fibrosis kistik)
  • Hipertensi paru (hipertensi paru)
  • kegagalan jantung kronik yang teruk (kegagalan jantung kongestif)

Apa yang anda lakukan semasa terapi oksigen?

Diagnosis terperinci tentang masa, punca dan keterukan kekurangan oksigen adalah prasyarat untuk menetapkan terapi oksigen. Kemudian tekanan oksigen dan ketepuan oksigen dalam darah pesakit ditentukan dengan cara analisis gas darah. Pengukuran ini boleh digunakan untuk menentukan jumlah oksigen yang diperlukan untuk setiap individu.

Dalam kebanyakan kes, oksigen digunakan melalui kanula hidung, topeng hidung atau probe hidung. Sangat jarang, kateter khas digunakan, yang dimasukkan ke dalam paru-paru melalui hirisan di trakea di bawah laring.

Selalunya, sistem pegun yang dikendalikan secara elektrik - yang dipanggil penumpu oksigen - digunakan untuk terapi oksigen, yang juga boleh digunakan pada waktu malam semasa tidur. Dalam kes lain, silinder tekanan mudah alih digunakan, yang juga membolehkan pesakit bergerak semasa terapi oksigen. Bagi pesakit mudah alih yang mencukupi, sistem oksigen cecair dengan tangki oksigen mudah alih telah terbukti berkesan. Tangki diisi semula atau diganti kira-kira setiap dua minggu.

Kesan sampingan terapi oksigen yang dilakukan seperti yang ditetapkan adalah sangat jarang berlaku, tetapi boleh berlaku walaupun digunakan dengan betul:

  • Oksigen yang masuk boleh mengeringkan mukosa hidung. Pelembap serta salap penyayang boleh mengatasi masalah ini.
  • Peranti terapi oksigen adalah sumber jangkitan yang berpotensi untuk bakteria dan kulat.
  • Jika kepekatan oksigen dalam darah melebihi paras normal, ini boleh menghalang pemacu pernafasan dan meningkatkan paras karbon dioksida dalam darah. Ini mencetuskan rasa mengantuk dan bahkan boleh membawa kepada narkosis CO2 yang mengancam nyawa.
  • Oksigen tulen yang keluar dari peranti boleh dinyalakan dengan mudah.

Apakah yang perlu saya perhatikan semasa terapi oksigen?

Terapi oksigen yang konsisten dan jangka panjang dalam kadar aliran yang ditentukan oleh doktor adalah penting. Tempoh penggunaan tidak boleh kurang daripada 15 jam dalam kes hipoksemia kronik, kerana kesan positif pada gambaran klinikal terus bertambah baik dengan tempoh terapi.

Jangan sekali-kali menghentikan terapi oksigen yang ditetapkan oleh perubatan atas kuasa anda sendiri.

Pemeriksaan berkala dan kebersihan peralatan dan probe oksigen yang digunakan akan memastikan penggunaan bebas komplikasi.

Jika keadaan anda bertambah teruk walaupun terapi oksigen, anda tidak perlu teragak-agak untuk menghubungi doktor anda.