Oxymetazoline: Kesan, Penggunaan dan Kesan Sampingan

Kesan

Oxymetazoline menyempitkan saluran mukosa hidung (kesan vasoconstrictor). Semua ubat dari kumpulan sympathomimetics menggunakan kesan ini. Mereka merangsang tapak pengikat khas sistem saraf simpatetik, yang dipanggil alpha-adrenoreceptors.

Bersama-sama dengan rakan sejawatannya, sistem saraf parasimpatetik, sistem saraf simpatetik membentuk sistem saraf autonomi, yang tidak dapat kita kawal secara aktif.

Kerana oxymetazoline menyempitkan semula saluran yang diluaskan, mukosa hidung membengkak. Selain itu, oxymetazoline juga bertindak terhadap virus. Dalam satu kajian, penggunaan oxymetazoline memendekkan tempoh selesema biasa sehingga dua hari.

Kesesuaian

Oxymetazoline digunakan dalam bentuk titisan hidung atau semburan hidung. Terdapat persediaan berasingan untuk bayi, kanak-kanak kecil, pelajar sekolah dan orang dewasa. Mereka berbeza dalam jumlah bahan aktif yang terkandung di dalamnya.

Pengawet seperti benzalkonium klorida disyaki menyebabkan kerosakan tambahan pada mukosa hidung yang sudah tertekan. Atas sebab ini, ramai pakar (termasuk Institut Ubat dan Perubatan Persekutuan Jerman, BfArM) memberi amaran terhadap penggunaan berpanjangan kerana pengawet boleh menyebabkan kerengsaan atau pembengkakan tambahan pada mukosa hidung.

Persediaan untuk bayi (lahir hingga 12 bulan)

Kerana anda perlu berhati-hati dengan dos pada usia ini, ubat dekongestan dengan oxymetazoline hanya tersedia sebagai titisan dos. Dengan semburan hidung, terlalu banyak semburan boleh menyebabkan dos berlebihan. Ini boleh menyebabkan gangguan pernafasan dan keadaan koma.

Jika anda perlahan-lahan condongkan kepala bayi anda ke belakang, menitis adalah lebih mudah. Ia mungkin mengambil masa 20 minit untuk membersihkan hidung.

Persediaan untuk bayi (dari 1 tahun hingga 6 tahun)

Persediaan untuk kanak-kanak kecil mempunyai dos yang lebih tinggi iaitu 0.25 miligram oxymetazoline setiap mililiter berbanding bayi (0.025 peratus oxymetazoline hydrochloride). Terdapat titisan hidung dan semburan hidung.

Persediaan untuk kanak-kanak sekolah dan orang dewasa (6 tahun ke atas)

Untuk kanak-kanak 6 tahun ke atas dan dewasa, titisan dan semburan yang mengandungi oxymetazoline boleh didapati dengan 0.5 miligram oxymetazoline setiap mililiter (0.05 peratus oxymetazoline hydrochloride).

Oxymetazoline boleh digunakan dua hingga tiga kali sehari. Satu semburan (semburan hidung) atau satu hingga dua titik (titik hidung) setiap lubang hidung boleh dilakukan mengikut sisipan pakej (maklumat pakar).

Oxymetazoline: kesan sampingan

Kebanyakan kesan sampingan oxymetazoline adalah tempatan, bermakna secara langsung di tapak permohonan. Ini termasuk mukosa hidung kering dan rasa terbakar dan bersin. Kesan sampingan sistemik, yang mungkin dirasai di seluruh badan, seperti sakit kepala, gangguan tidur, atau berdebar-debar, jarang berlaku.

Untuk kesan sampingan yang lebih jarang berlaku, lihat risalah pakej yang disertakan dengan ubat oxymetazoline anda. Hubungi doktor anda atau tanya di farmasi anda jika anda mengesyaki sebarang kesan sampingan yang tidak diingini.

Petunjuk untuk digunakan

Oxymetazoline digunakan untuk merawat bengkak mukosa hidung dalam:

  • Rinitis akut
  • @ rinitis alergik
  • Hidung berair
  • Keradangan sinus paranasal
  • Katarrh tubal

Kontraindikasi

Interaksi ubat

Ubat-ubatan tertentu bersama-sama dengan oxymetazoline meningkatkan tekanan darah. Jika anda mengambil ubat berikut, anda harus mendapatkan nasihat daripada pejabat doktor keluarga anda atau farmasi:

  • Antidepresan trisiklik (seperti amitriptyline, imipramine, doxepin).
  • Perencat monoamine oxidase (MAO) tidak boleh balik (seperti tranylcypromine)
  • Ubat penambah tekanan darah (seperti midodrine dan etilefrine).

Kanak-kanak

Mengandung dan menyusukan anak

Wanita hamil dan menyusu boleh menggunakan oxymetazoline. Ini juga merupakan pendapat pakar di Pharmacovigilance and Advisory Centre for Embryonic Toxicology di Charité-Universitätsmedizin Berlin.

Persediaan alternatif tanpa oxymetazoline adalah semburan dan titisan dengan larutan garam. Untuk rinitis alahan, wanita hamil dan menyusu juga boleh menggunakan ubat anti-alergi tertentu, seperti azelastine.

Arahan pendispensan