Oxytocin: Kesan, kegunaan, kesan sampingan

Bagaimana oksitosin berfungsi

Hormon oksitosin dihasilkan dalam hipotalamus (bahagian diencephalon) dan dikeluarkan oleh kelenjar pituitari (hypophysis). Ia bertindak di dalam otak dan di seluruh badan, di mana ia mencapai melalui sistem darah.

Menurut kajian saintifik, oksitosin menyebabkan rangsangan seksual, tingkah laku ikatan dan (selepas kelahiran) penjagaan ibu untuk bayi yang baru lahir di dalam otak. Atas sebab ini, ia sering dirujuk sebagai "hormon cinta".

Apabila dilepaskan ke dalam aliran darah, oxytocin mempunyai beberapa kesan yang sering dikaitkan dengan bersalin. Ia mencetuskan pengecutan otot rahim - juga dikenali sebagai "penguncupan" semasa bersalin. Oleh itu, hormon boleh diberikan secara luaran sebagai ubat untuk mendorong kelahiran tertunggak atau untuk menguatkan kontraksi yang terlalu lemah.

Selepas kelahiran, oxytocin menghalang peningkatan pendarahan selepas bersalin dan menggalakkan detasmen plasenta dari rahim. Semasa penyusuan, ia menyebabkan kelenjar susu mengecut sehingga susu diangkut ke arah puting susu (milk ejection reflex).

Di samping itu, oxytocin - terutamanya dalam dos yang tinggi - boleh mengurangkan jumlah air kencing. Walau bagaimanapun, kerana hormon dipecahkan dengan cepat, kesan ini tidak begitu ketara dalam amalan.

Ini menjelaskan mengapa oksitosin kurang berkesan pada permulaan kehamilan (jumlah estrogen yang rendah) manakala keceriaan reseptor oksitosin meningkat dengan ketara pada penghujung kehamilan (plasenta menghasilkan lebih banyak estrogen).

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Oleh kerana strukturnya, oksitosin akan dinyahaktifkan di dalam perut, itulah sebabnya ia diberikan secara intravena.

Masa di mana jumlah asal hormon dipecahkan separuh dan dengan itu tidak aktif adalah hanya beberapa minit. Hormon ini terutamanya dipecahkan dalam buah pinggang dan hati, dan juga dalam kelenjar susu semasa penyusuan.

Wanita hamil juga mempunyai enzim yang merendahkan oxytocin dalam darah mereka, oxytocinase.

Bilakah oxytocin digunakan?

Oxytocin diluluskan untuk digunakan pada wanita hamil untuk mendorong kelahiran dan semasa bersalin untuk menguatkan atau merangsang kontraksi. Selepas kelahiran, hormon diberikan untuk mencegah pendarahan (profilaksis pendarahan) dan untuk mempercepatkan pengeluaran plasenta.

Di sesetengah negara, semburan hidung oksitosin boleh didapati di pasaran yang digunakan untuk merangsang pengeluaran susu (tetapi bukan pengeluaran susu) daripada kelenjar susu.

Di luar kawasan permohonan yang diluluskan secara rasmi (iaitu "luar label"), oksitosin kadangkala diberikan untuk autisme atau gangguan tingkah laku lain.

Tempoh penggunaan

Bagaimana oxytocin digunakan

Oxytocin terutamanya diberikan sebagai infusi. Kerana bahan aktif tidak aktif dengan cepat di dalam badan (terutama pada wanita hamil), pentadbiran berterusan diperlukan untuk mengekalkan kesannya. Oksitosin yang beredar dalam darah tidak sampai ke otak kerana ia tidak boleh melepasi halangan darah-otak.

Semburan hidung oksitosin digunakan terutamanya di luar kawasan permohonan yang diluluskan, kerana ini lebih praktikal daripada infusi, terutamanya apabila digunakan beberapa kali sehari dalam jangka masa yang lebih lama. Berbeza dengan infusi, semburan oksitosin membolehkan beberapa hormon sampai ke otak.

Apakah kesan sampingan oxytocin?

Kesan sampingan yang biasa berlaku dalam satu daripada sepuluh hingga satu dalam seratus pesakit adalah kontraksi yang berlebihan, aritmia jantung, degupan jantung yang terlalu cepat atau terlalu perlahan, peningkatan tekanan darah, sakit kepala, loya dan muntah.

Kadang-kadang (dalam setiap seratus hingga seribu pesakit) tindak balas alahan dan pengecutan kekal rahim berlaku.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan oxytocin?

Kontraindikasi

Oxytocin tidak boleh digunakan dalam kes berikut

  • Pra-eklampsia (penyakit khusus kehamilan dengan, antara lain, tekanan darah tinggi dan pengekalan air dalam tisu)
  • buruh sawan
  • halangan mekanikal kepada kelahiran
  • pecah rahim yang akan datang (pecah rahim)
  • detasmen pramatang plasenta
  • Kekurangan oksigen teruk akut kanak-kanak
  • Anomali kedudukan kanak-kanak

Interaksi

Oleh kerana bahan aktif adalah hormon semula jadi, interaksi dengan ubat lain jarang berlaku. Pertama sekali, ubat-ubatan yang menyebabkan pemanjangan QT, iaitu satu bentuk khas perubahan irama jantung, harus disebutkan di sini.

Ini termasuk beberapa antidepresan (seperti amitriptyline, venlafaxine, sertraline), ubat asma (seperti salbutamol, terbutaline), antibiotik (seperti erythromycin, ciprofloxacin, azithromycin) dan antikulat (seperti fluconazole, ketoconazole).

Prostaglandin tidak boleh diberikan sebelum oksitosin, kerana jika tidak, otot rahim akan bertindak balas dengan lebih kuat kepada bahan aktif.

Berhati-hati harus dilakukan dengan penggunaan serentak ubat yang mempengaruhi tekanan darah (seperti ubat tekanan darah tinggi).

Sekatan umur

Mengikut kelulusan, kawasan permohonan hanya merangkumi wanita hamil dan wanita sejurus selepas bersalin. Tahap manfaat dan risiko penggunaan luar label hormon pada kanak-kanak dan orang dewasa dengan kebanyakan penyakit mental masih belum dijelaskan dengan secukupnya.

Oleh itu, penggunaan luar label diputuskan secara individu oleh doktor yang merawat.

Kehamilan dan menyusu

Jika oksitosin digunakan semasa penyusuan untuk menggalakkan pengaliran susu, sejumlah kecil boleh masuk ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, tiada risiko kesan sampingan pada bayi, kerana oksitosin sangat cepat tidak aktif di dalam perut.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan oksitosin

Oxytocin biasanya diberikan oleh doktor (biasanya sebagai infusi).

Semburan hidung oxytocin tidak tersedia secara komersial di Jerman sebagai produk siap sejak 2008, tetapi boleh disediakan sebagai preskripsi individu di farmasi - tetapi hanya selepas preskripsi doktor.

Berapa lama oxytocin telah diketahui?

Hormon oksitosin ditemui pada awal abad yang lalu. Kesannya pada rahim pertama kali diterangkan oleh ahli biokimia British Henry Hallett Dale pada tahun 1906.

Hormon itu diberi namanya (dari bahasa Yunani "okytokos", yang bermaksud mudah dibawa) pada tahun 1927. Komposisi struktur tidak dinyahkodkan sehingga tahun 1953, yang meletakkan asas untuk pengeluaran bahan aktif dalam kuantiti yang berkaitan.