Melekatkan tulang pipi

Tulang pipi yang kelihatan cekung muncul lebih jelas setelah dilapisi (sinonim: pipi tulang pipi), memberikan wajah dan daya tarikan yang lebih muda. Tulang pipi yang tenggelam tidak sesuai dengan keindahan kecantikan kita dan menjadikan wajah kelihatan tidak harmoni. Kami memandang wajah yang lebih ekspresif dan awet muda yang tulang pipi lebih tinggi dan kelihatan lebih jelas.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Pengharmonian ciri wajah
 • Pembentukan semula tulang pipi selepas trauma (kemalangan).

Kontraindikasi

 • Penemuan perubatan umum yang melarang prosedur pembedahan.
 • Pertumbuhan tulang pipi tidak lengkap (zaman kanak-kanak dan remaja).

Sebelum prosedur

Dalam wawancara informatif yang intensif, pelbagai prosedur dan risiko yang berkaitan dijelaskan. Analisis wajah dan, jika perlu, sinar-X menyumbang kepada keputusan untuk prosedur tertentu dan juga ujian alergi. Ini mesti dilakukan empat minggu sebelum prosedur yang dirancang untuk bahan dengan potensi alergenik, seperti kolagen sebagai cecair pengisian atau silikon sebagai implan.

Prosedurnya

Bergantung pada keparahan prosedur, pembetulan pipi dilakukan di bawah tempatan anestesia (anestesia tempatan) Atau anestesia am.

I. Suntikan kolagen asing ke badan

Sebelum prosedur.

Bovine yang disiapkan khas kolagen digunakan untuk suntikan. Teknik pembuatan bertujuan untuk mengurangkan reaksi alahan. Walaupun begitu, alahan ujian ditunjukkan empat minggu sebelum prosedur yang dijadualkan. Bina jumlah, yang kolagen disuntik di bawah tempatan anestesia (anestetik tempatan) tepat di atas tulang pipi dengan jarum halus. Kejayaan rawatan berlangsung selama satu hingga dua tahun. Selepas itu, prosedur boleh diulang pada bila-bila masa.

Kemungkinan komplikasi

 • Reaksi alahan di kawasan suntikan
 • Selepas implantasi kolagen sapi, pesakit mengalami penyakit imun lebih kerap daripada rata-rata penduduk. Ini adalah kolagenosis seperti dermatomiositis or polimiosit. Gejala penyakit berkembang 1 hingga 24 bulan selepas suntikan. Perjalanan penyakit ini sesuai dengan gambaran penyakit autoimun progresif. Oleh itu, nisbah risiko-manfaat rawatan boleh dipersoalkan.
 • Nekrosis (kematian tisu) - terutamanya dengan orang miskin peredaran, sebagai contoh, pada perokok.

II. Suntikan lemak autologous

Untuk mengelakkan tindak balas terhadap tisu asing ke badan, jumlah pembesaran dapat dilakukan dengan lemak autologous, yang sebelumnya disedut dari bahagian tubuh yang lain, seperti pinggul atau perut. Teknik FAMI (suntikan otot autokraf wajah, teknik implantasi lemak autologous rekonstruktif non-invasif) telah terbukti berjaya dalam hal ini. Tidak seperti lipofilling klasik, yang menggunakan kanula tajam, teknik FAMI menggunakan kanula tumpul dengan bukaan sisi yang dimasukkan jauh ke dalam tisu. Untuk lebih baik pengedaran dari bahan pengisian, tisu di tempat suntikan dilonggarkan dengan bantuan kanula tumpul. Dengan cara ini, lemak dimasukkan ke dalam sebatian tisu sel dan tisu penghubung didorong untuk membentuk serat kolagen, yang bermaksud bahawa hasil rawatan tetap stabil dalam jangka masa yang lebih lama. Walaupun begitu, jangka masa kejayaan rawatan tidak dapat diramalkan. Rawatan tersebut boleh diulang pada bila-bila masa. Kemungkinan komplikasi

Lemak autologous suntikan biasanya boleh diterima dengan baik. Walaupun begitu, komplikasi boleh berlaku seperti:

 • Keradangan kawasan pembedahan
 • Kemerahan dan bengkak di kawasan suntikan.
 • Gangguan deria di kawasan cantuman
 • Erisipelas (akut kulit jangkitan sering disertai oleh demam dan menggigil).

III. Suntikan asid hyaluronik

Suntikan asid hyaluronik, komponen semula jadi tisu penghubung, telah berjaya sama. Kedua-duanya berasal dari tisu haiwan dan dihasilkan secara sintetik (gel NASHA: stabil bukan haiwan asid hyaluronik), yang hampir menghilangkan reaksi alahan. The asid hyaluronik disuntik di bawah tempatan anestesia (anestesia tempatan) dengan kanula suntikan halus ke kawasan yang akan diisi. Prosedur ini hanya mengambil masa beberapa minit. Asid hyalururon secara beransur-ansur dipecah oleh badan, tetapi sekitar 20% daripada jumlah diperoleh dikekalkan oleh pembentukan baru tisu penghubung. Tempoh kejayaan rawatan suntikan asid hyaluronik juga bergantung pada jenis asid hyaluronik yang digunakan: molekul digunakan dalam pengeluaran, kejayaan rawatan berlangsung hingga satu tahun. Sekiranya asid hyaluronik tidak bersilang, rawatan susulan mungkin diperlukan setelah hanya satu hingga empat bulan.

Komplikasi yang berpotensi

Suntikan asid Hayluronic dianggap sebagai kaedah yang boleh diterima dengan baik. Reaksi lewat yang tidak dijangka tidak dijangka. Walaupun begitu, komplikasi berikut mungkin berlaku:

 • Hematoma (lebam)
 • Jangkitan (keradangan)
 • Kemerahan dan bengkak di kawasan suntikan.
 • Reaksi hipersensitiviti (sangat jarang berlaku).
 • Hingga bulan tertangguh permulaan nodul pembentukan.

Implantasi silikon IV

implan diperbuat daripada silikon keras untuk pembesaran pipi tersedia dalam pelbagai bentuk dan saiz dan dipilih bersama oleh pakar bedah dan pesakit sebelum prosedur. Sayatan (potongan) yang diperlukan untuk memasukkan implan dibuat sama ada dari bahagian dalam pipi, di bahagian bawah kelopak mata, atau di kawasan kuil. The kulit dan tisu otot kemudian dibedah (dipisahkan) dari tulang yang mendasarinya untuk membentuk poket yang dapat menampung implan. Setelah memasukkan bantal silikon, yang diikat dengan jahitan atau skru titanium halus, luka ditutup dengan teknik jahitan terbaik. Prosedur ini memungkinkan untuk menambah pipi secara kekal, kerana bahan tersebut tidak dipecah oleh badan.

Kemungkinan komplikasi

 • Masalah penyembuhan luka di kawasan pembedahan kerana jangkitan, ini mungkin memerlukan penyingkiran implan dalam beberapa keadaan
 • Parut mungkin pembentukan keloid (membonjol parut / pembiakan parut dengan kulit perubahan warna).
 • Gangguan deria di kawasan parut
 • Penolakan implan
 • Slipage implan kerana kekurangan fiksasi.
 • Tindak balas alahan ke bahan implan atau cecair suntikan.
 • Kebas kekal
 • Hipersensitiviti atau alahan (contohnya, anestetik / anestetik, ubat-ubatan, dan lain-lain) boleh menyebabkan yang berikut: Bengkak, ruam, gatal, bersin, mata berair, pening atau muntah.
 • Risiko anestesia Sama seperti prosedur pembedahan, trombosis mungkin berlaku, dengan kemungkinan akibat embolisme dan dengan itu embolisme pulmonari. trombosis profilaksis membawa kepada pengurangan risiko.

V. Implantasi tulang autologous atau rawan.

Seperti suntikan lemak autologous, implantasi tisu keras autologous (badan sendiri) mempunyai kelebihan tidak termasuk reaksi terhadap bahan asing. Pertama, tulang atau rawan mesti dituai dari bahagian badan yang lain. Rawan atau bahagian tulang dari hidung, telinga atau tulang pelvis boleh dipertimbangkan untuk ini. Bahan tersebut kemudiannya disiapkan dan dibentuk menjadi bentuk yang diperlukan. Insisi, penyediaan poket untuk memasukkan implan dan penjagaan luka dilakukan dengan cara yang sama seperti untuk implantasi silikon.

Kemungkinan komplikasi

 • Tulang rawan mengalami proses pembentukan semula yang tidak dapat diramalkan setelah implantasi jika perlu dibentuk, yang merupakan norma.
 • Penyembuhan luka gangguan akibat jangkitan (keradangan).
 • Scarring
 • Kebas kekal
 • Hipersensitiviti atau alahan (contohnya, anestetik / anestetik, ubat-ubatan, dan lain-lain) boleh menyebabkan yang berikut: Bengkak, ruam, gatal, bersin, mata berair, pening atau muntah.
 • Risiko anestesia
 • Seperti prosedur pembedahan, trombosis mungkin berlaku, dengan kemungkinan akibat embolisme dan seterusnya embolisme pulmonari. Profilaksis trombosis membawa kepada pengurangan risiko.

Selepas prosedur

Setelah pembetulan pipi pembedahan, pesakit menerima pembalut pita sokongan. Sekiranya sayatan dibuat secara intraoral, bagus kebersihan mulut harus dijaga selepas operasi dan disokong dengan membilas dengan CHX (chlorhexidine). Juga, pada hari-hari selepas pembedahan, otot muka harus digunakan sekecil mungkin dan senaman fizikal harus dielakkan. Satu minggu selepas operasi, jahitan dikeluarkan dan janji susulan atau kawalan dibuat.