Kesakitan disebabkan oleh tulang belakang serviks

Tulang belakang serviks (tulang belakang serviks) adalah bahagian tulang belakang kita yang paling lembut dan fleksibel. Masalah tulang belakang serviks boleh berlaku kerana ketegangan yang tidak betul atau berlebihan. Ini dapat menampakkan diri dalam pelbagai gejala.

Tulang belakang serviks itu sendiri boleh menyebabkan kesakitan, otot sekitar di bahu-leher kawasan boleh tegang, dan arah pergerakan dapat dibatasi. Bergantung pada lokalisasi yang tepat dan struktur yang terlibat, masalah pada tulang belakang serviks juga sering menyebabkan masalah pada bahagian badan yang lain. Gejala yang kerap memancar kesakitan atau kehilangan sensasi di bahagian atas kaki, kehilangan kekuatan di bahagian atas, tetapi juga sakit kepala, pening dan gangguan penglihatan serta deringan di telinga boleh disebabkan oleh masalah pada tulang belakang serviks. Walaupun masalah dengan sendi temporomandibular, yang terhubung secara fungsional ke tulang belakang serviks, boleh disebabkan olehnya. Tulang belakang serviks mempengaruhi keseluruhan tulang belakang, sehingga bahagian lain juga dapat dipengaruhi oleh statiknya dan berfungsi oleh masalah pada tulang belakang serviks.

Pening melalui tulang belakang serviks

Tulang belakang serviks kita dibentuk oleh 7 vertebra serviks. Di satu pihak, mereka mengandungi terusan tulang belakang, di mana saraf tunjang dengan saluran saraf kita berjalan, dan di sisi lain, terdapat lubang di sebelah kanan dan kiri di masing-masing, di mana penting arteri membekalkan otak (A. vertebralis) naik. Lubang-lubang ini (Foramina transversaria) membentuk saluran di mana arteri boleh bergerak ke otak.

Sekiranya terdapat masalah dengan tulang belakang serviks, saluran ini dapat menyempit sehingga arteri boleh terperangkap, terutamanya apabila kepala dipusingkan. Penyempitan ini menyebabkan bahagian-bahagian tertentu dari otak kurang dibekalkan dengan darah untuk masa yang singkat. Ini merangkumi bahagian seperti cerebellum, lobus oksipital (lobus oksipital) dan bahagian lobus temporal, tetapi batang otak kita juga dibekalkan oleh cabang arteri vertebra.

Rasa kita terhadap mengimbangi dikendalikan oleh kawasan di wilayah ini, antara lain. Kekurangan bekalan jangka pendek boleh menyebabkan pening. Ini kebanyakannya penyebab degeneratif.

Kesan traumatik pada tulang belakang serviks juga boleh menyebabkan pening. Contohnya ialah whiplash kecederaan. Selalunya perubahan kedudukan alto (1hb vertebra serviks) adalah penyebab pening.

Pendek kami kepala dan leher otot mengandungi sensor penting yang menyediakan telinga dalam kita, iaitu organ kita mengimbangi, dengan maklumat mengenai kedudukan kami kepala di ruang angkasa. Kecederaan traumatik pada otot-otot ini, tetapi juga ketegangan kronik, boleh menyebabkan sensor ini tidak berfungsi. Ini juga boleh menyebabkan pening.

Pening juga boleh menyebabkan penyebab lain yang tidak dipicu oleh tulang belakang serviks. Diagnosis biasanya rumit dan selalunya hanya dapat memberi petunjuk kepada penyebabnya melalui prosedur pengecualian tertentu. Walau apa pun, diagnosis profesional harus dibuat.