Sakit walaupun fisioterapi | Sakit bahu - fisioterapi yang betul

Sakit walaupun fisioterapi

Fisioterapi semestinya membantu melegakan bahu kesakitan dan, jika boleh, untuk menghapuskan penyebabnya dalam jangka masa panjang. Walaupun begitu, sering berlaku bahawa kesakitan sebenarnya semakin teruk pada mulanya. Lesi, keausan pada sendi atau struktur atau ketegangan otot adalah gejala yang dalam kebanyakan kes telah lama wujud dan yang mungkin mempunyai sejarah panjang postur yang buruk dan berat badan yang salah.

Latihan membina otot bertindak pada sendi yang masih tidak stabil dan pada otot yang tidak mencukupi, yang memburukkan lagi gejala sebelum mereka menjadi lebih baik, kerana pembinaan otot memerlukan beberapa minggu atau bulan. Sebagai tambahan, keradangan kronik pada tendon, misalnya, dapat disembuhkan dengan menyebabkan keradangan kembali menyala, yang merangsang metabolisme tendon ini. Oleh itu, fisioterapi tidak selalu diharapkan dapat memberikan kelegaan jangka pendek dari bahu kesakitan, tetapi harus mempunyai kesan jangka menengah dan panjang.

Walaupun begitu, dalam beberapa kes, mungkin berguna untuk mempertimbangkan semula pendekatan terapi bersama dengan doktor sekiranya tidak ada terapi konservatif yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit dalam jangka masa panjang atau jika kecederaannya terlalu parah. sakit bahu adalah salah satu keluhan yang paling biasa dalam ortopedik dan fisioterapi, kerana bahu adalah sendi paling mudah bergerak di dalam badan, tetapi jarak gerakannya bererti bahawa ia kehilangan kestabilan.sakit bahu boleh disebabkan oleh pelbagai struktur, termasuk otot tendon seperti tendon bisep or tendon supraspinatus, oleh bursae atau degenerasi sendi (arthrosis).