Sakit semasa penyedutan- Fisioterapi

Kesakitan on penyedutan sering disebabkan oleh penyakit tulang rusuk atau paru-paru. Dalam fisioterapi, bergantung pada pernafasan kesakitan boleh dipengaruhi oleh rawatan ortopedik tulang belakang, tulang rusuk sendi atau statik pesakit. Penyakit sistem pernafasan dan paru-paru juga dapat dipengaruhi oleh fisioterapi sebagai bagian dari mobilisasi toraks dan terapi pernafasan. Diagnosis pembezaan Sindrom BWS.

Terapi / rawatan

Terapi bergantung kepada penyebab kesakitan: fisioterapi sangat membantu sebagai tambahan. Dalam rawatan fisioterapeutik untuk kesakitan semasa penyedutan disebabkan oleh paru-paru penyakit, teknik terapi pernafasan dapat diterapkan. Ini termasuk mobilisasi toraks, pendalaman bernafas, contohnya melalui hubungan bernafas, dan latihan untuk meningkatkan darah peredaran dan pengudaraan paru-paru melalui tertentu regangan kedudukan.

Penyedutan kesakitan yang disebabkan oleh paru-paru penyakit boleh ditambah, jika sesuai, dengan penyedutan, hot roll atau cara luaran lain.

  • Sekiranya kesakitan disebabkan oleh sebab-sebab ortopedik, seperti penyumbatan sendi tulang rusuk atau vertebra, pemeriksaan ortopedik akan dilakukan diikuti dengan terapi kausal untuk membetulkan ketidakseimbangan otot, postur badan atau tekanan berlebihan. Penyumbatan dapat diselesaikan dengan teknik terapi manual.

    Selalunya kesakitan ortopedik berlaku semasa penyedutan pada kedudukan tertentu atau pada titik penyedutan tertentu. Kesakitan dapat memancar ke bahu leher kawasan atau ditemani oleh sakit belakang. Sekiranya terdapat ketegangan yang teruk, ubat sakit, penggunaan panas atau melegakan otot dapat menyokong terapi selain terapi aktif.

  • Kesakitan semasa penyedutan disebabkan oleh penyakit paru-paru, seperti radang paru-paru or pleurisy, biasanya berlaku sepanjang keseluruhan penyedutan. Di samping itu, terdapat gejala seperti keletihan, batuk, keletihan or demam. Penyakit organ pernafasan harus dijelaskan oleh doktor dan dirawat dengan ubat.

Sakit sebelah kiri

Kesakitan sebelah kiri semasa penyedutan sering menakutkan pesakit, kerana sering dikaitkan dengan jantung penyakit. Ini mesti dikecualikan. Aduan dari jantung biasanya tidak menyebabkan sakit yang berkaitan dengan nafas (yang boleh berlaku, bagaimanapun), dan juga boleh menyebabkan loya, kebimbangan atau radiasi ke lengan atau perut atas.

Kesakitan sebelah kiri semasa penyedutan juga boleh disebabkan oleh penyumbatan tulang rusuk yang sederhana sendi atau sendi vertebra. Kerana tekanan mekanikal semasa pergerakan toraks, rasa sakit berlaku bergantung pada bernafas. Penyakit paru-paru juga boleh menyebabkan sakit sebelah kiri semasa penyedutan. Sekiranya terdapat simptom yang menyertainya, organ seperti kiri buah pinggang atau limpa harus diperiksa. Artikel-artikel ini mungkin menarik bagi anda:

  • Sindrom BWS
  • Asma - Fisioterapi
  • COPD - latihan dari fisioterapi