Sakit semasa latihan pengukuhan sederhana | Sakit Sindrom Peningkatan Bahu

Sakit semasa latihan pengukuhan sederhana

Untuk mengelakkan kerosakan dan keradangan tendon lebih lanjut, tekanan ini harus dielakkan secara besar-besaran. Walaupun demikian, tidak dapat dikesampingkan bahawa latihan pengukuhan, bahkan sebagai sebahagian daripada fisioterapi, boleh menyebabkan ketegangan otot dan kesakitan, tetapi ini tidak lagi boleh wujud selepas 1-2 hari. Selepas operasi untuk bahu sindrom impingement, beban dan julat gerakan sendi bahu secara perlahan meningkat. Semasa terapi dan latihan di rumah, sedikit kesakitan atau sakit otot mungkin berlaku, tetapi rasa sakit yang kuat semasa latihan pengukuhan harus dielakkan dengan segala cara. Mereka mungkin menunjukkan bahawa struktur yang dikendalikan belum cukup sembuh atau telah berulang kali rosak. Berterusan kesakitan, pembengkakan atau kemerahan pada kulit harus diperjelaskan dengan doktor yang merawat, kerana ia mungkin menunjukkan proses keradangan.

Prognosis

Prognosis bahu sindrom impingement sangat bergantung pada keadaan yang menyebabkannya. Sekiranya tendon belum rosak, tidak dikalsifikasi atau koyak, prognosisnya lebih baik dengan fisioterapi biasa daripada jika perubahan struktur pada sendi sudah dapat ditunjukkan. Dalam kedua kes tersebut, terapi berkala dengan peningkatan mobiliti, penguatan otot dan pengembangan permainan sendi mempunyai pengaruh yang besar terhadap prognosis penyakit ini. Pembedahan tidak selalu dapat memperbaiki keadaan kesakitan secara kekal, kerana fungsi bahu yang optimum hanya dapat dipulihkan oleh pesakit sendiri.

Cuti sakit

Tempoh cuti sakit untuk bahu sindrom impingement bergantung pada keadaan struktur pesakit, seperti usia, berat badan, keadaan umum kesihatan and kecergasan. Di samping itu, jenis kecederaan yang mendasari memainkan peranan. Rata-rata, seorang pesakit cuti sakit selama kira-kira 3 bulan selepas pembedahan untuk sindrom hentakan bahu. Jika pemadam pemutar cedera parah, ini boleh diperpanjang hingga sekitar 6 bulan.