Sakit di bahagian belakang | Sakit semasa penyedutan- Fisioterapi

Sakit di bahagian belakang

Berkaitan dengan pernafasan kesakitan di bahagian belakang biasanya disebabkan oleh penyumbatan pada tulang belakang atau kostum sendi. Pergerakan yang tidak betul atau postur yang tidak disukai secara kekal boleh menyebabkan pergeseran kecil pada sendi, yang menyekat mekanik sendi secara menyakitkan. Kesakitan kemudian boleh berlaku semasa bernafas pergerakan. Sekiranya interkostal sensitif saraf yang muncul dari tulang belakang toraks juga terjejas, kesakitan boleh berkembang di sepanjang tulang rusuk dalam bentuk tali pinggang. Sakit semasa penyedutan di bahagian belakang sering disertai dengan ketegangan pada otot di tulang belakang toraks atau bahu leher kawasan.

Latihan melawan sakit belakang

Latihan di atas juga dapat membantu kesakitan semasa penyedutan di belakang. Terutama latihan untuk meluruskan adalah cara yang baik untuk mengubah statik dalam jangka masa panjang untuk mengatasi penyumbatan. Gulungan fasial secara akut (sebagai alternatif a tenis bola atau serupa) boleh digunakan. Pesakit berbaring di permukaan yang tegas dan berguling di atas lantai dengan roller fascia atau tenis bola di bawah kawasan yang menyakitkan. Penyumbatan dapat dilepaskan jika perlu, tisu penghubung diregangkan dengan cara yang disasarkan, serupa dengan a urut, dan gejala dapat diatasi. Artikel-artikel ini merangkumi topik yang serupa:

  • Latihan Fascial
  • Gulung Fascia
  • blackroll
  • Latihan dalam pemampatan akar saraf di BWS
  • Latihan untuk tulang belakang toraks
  • Latihan untuk penyumbatan vertebra di BWS

Ringkasan

Punca kesakitan semasa penyedutan mesti diperjelaskan sebelum terapi. Sebagai tambahan kepada penyakit paru-paru, penyakit jantung atau organ perut bahagian atas juga harus dikecualikan. Selalunya penyebab ortopedik seperti penyumbatan tulang rusuk sendi juga bertanggungjawab untuk kesakitan semasa penyedutan.

Kesakitan ortopedik dan paru semasa penyedutan dapat dirawat secara fisioterapi. Terdapat pelbagai latihan yang sesuai yang dapat disesuaikan secara individu untuk pesakit.