Sakit pada bola kaki - sebab dan pertolongan

Pertama sekali, perlu dijelaskan bahawa sakit pada bola kaki diadukan oleh pesakit pasti dilokalisasikan pada titik di bawah metatarsophalangeal sendi jari kaki. Bola kaki dianggap kawasan yang terpisah dari telapak kaki dan sebenarnya hanya mengandungi kawasan di kaki depan di bawah metatarsophalangeal sendi. Secara berkomunikasi, bagaimanapun, kesakitan di telapak kaki tergesa-gesa digambarkan sebagai “sakit pada bola kaki". Bergantung pada penyetempatan, kesakitan mempunyai ciri-ciri tertentu atau berkaitan dengan penyakit atau postur buruk. Berikut ini, manifestasi khas atau keadaan di mana kesakitan berlaku akan dijelaskan dengan lebih terperinci.

Kesakitan pada tulang sesamoid

Tulang sesamoid kaki, yang disebut "Ossa sesamoidea pedis" adalah bahagian tulang bawah kaki di kawasan sendi jari kaki di kaki depan. Ia tertanam di bahagian-bahagian sinewy di otot kaki dan mempunyai fungsi meningkatkan sudut sendi jari kaki. Oleh itu, rasa sakit pada bola kaki berasal dari struktur tulang ini.

Fraktur tulang sesamoid sangat jarang berlaku, tetapi ia berlaku dalam bentuk keletihan atau patah tekanan. Walau bagaimanapun, patah tulang tersebut biasanya hanya mempengaruhi atlet kerana tekanan yang teruk dan tekanan yang berulang. Kesakitan tekanan di bahagian tulang adalah ciri keletihan patah.

Pendekatan terapi konservatif bertujuan untuk melegakan tulang sesamoid dengan sol khas dan dibuat secara individu sehingga patah boleh sembuh. Sekiranya pendekatan ini tidak membantu, rawatan pembedahan boleh dipertimbangkan. Ini melibatkan penyingkiran tulang sesamoid (= sesamoidektomi).

Risiko penting prosedur ini adalah salah letak jari kaki. Walau bagaimanapun, pesakit bebas sakit pada bola kaki selepas operasi. Sebab-sebab lain dari sakit pada jari kaki yang besar boleh menjadi keradangan tulang sesamoid, yang dikenali sebagai sesamoiditis.

Bahagian dalam bola kaki sangat menyakitkan dan kadang-kadang kemerahan dan bengkak. Dalam kebanyakan kes, keradangan disebabkan oleh a kepincangan kaki, seperti kaki berlubang, dan postur badan yang lemah atau berat badan yang salah. Pada prinsipnya, rasa sakit boleh berlaku pada bola setiap jari kaki individu.

Contoh yang menonjol adalah rasa sakit pada tapak kaki, yang disebabkan oleh serangan akut gout. Jari kaki adalah manifestasi serangan akut yang paling kerap gout. Seseorang bercakap di sini mengenai gambaran klinikal "Podagra".

Kesakitan pada bola kaki tiba-tiba dapat muncul dalam sekelip mata. Pencetus lain adalah tekanan dan makan dan minum yang berlebihan. Latar belakang serangan akut yang mencetuskan kesakitan gout adalah peningkatan kadar asid urik yang sangat besar, yang menyebabkan pemendapan bahan-bahan tertentu di kapsul sendi daripada metatarsal jari kaki.

Sudah tentu, serangan gout juga menampakkan dirinya pada yang lain sendi. Sebagai tambahan kepada ciri kesakitan, kepanasan, kemerahan dan bengkak mesti dijelaskan. Kesakitan juga boleh berlaku secara langsung di sendi metatarsophalangeal kaki besar.

Anda mengalami sakit pada tapak kaki? Penyebab kesakitan pada bola kaki jari kaki yang lain dapat diringkaskan secara umum: Selalunya pemakaian kasut yang salah atau terlalu ketat adalah pencetus. Hasilnya adalah, di satu pihak, pemakaian postur kaki atau kaki yang salah dan tidak sihat dan, di sisi lain, kalus pembentukan. Ini kalus pembentukan juga boleh didefinisikan sebagai kornifikasi ("Clavus").

. perubahan kulit kerana peningkatan tekanan dan ketegangan, mengakibatkan penebalan kulit dengan inti dalaman yang tegas. Inti menonjol ke bahagian kulit yang lebih dalam, di mana ia mencetuskan rangsangan kesakitan. Lebih kecil ketuat atau luka atau luka lain juga boleh menimbulkan rasa sakit pada bola kaki.

Kesakitan teruk yang berulang beberapa kali seminggu boleh menyebabkan rasa tidak selesa pada semua bola jari kaki. Kesakitan berlaku sebagai ciri utama, tetapi kemerahan, bengkak dan terlalu panas juga merupakan ciri khas, yang berkaitan dengan kesakitan yang berkaitan dengan keradangan pada bola kaki, antara lain. Pergerakan bergulir yang tidak betul dengan setiap langkah juga boleh menyebabkan rasa sakit pada bola kaki setiap jari kaki.

Simptomologi meningkat terutamanya selepas latihan yang melampau dan berpanjangan dan pemakaian kasut yang salah secara serentak. Kesakitan pada bola kaki di metatarsus lebih kerap berlaku apabila gerakan menggelecek tidak betul. Biasanya, beban harus berakhir pada jari kaki, kerana di sinilah proses push-off berlaku.

Oleh kerana sebilangan pesakit mempunyai jari kaki terpanjang, mereka mempunyai hubungan terpanjang dengan bola kaki ketika gerakan menggulung dan menolak tidak betul dan mesti menahan beban. Oleh kerana jari-jari kaki ini tidak dirancang untuk tekanan yang berat, metatarsal kedua-duanya jari kaki boleh patah kerana terlalu banyak tekanan. Seseorang bercakap tentang "rehat keletihan". Kesakitan di bahagian tengah bola kaki juga boleh menyebabkan sebab lain.

Selain kepincangan kaki dan ketidakselesaan akibat lesi otot dan sinewy, yang disebut "sindrom Morton" juga dapat menyebabkan kaki pertengahan sakit atau sakit di bahagian tengah bola kaki. Sindrom Morton adalah kerengsaan atau luka pada periferal saraf kaki, "Nervi digitales plantares communes", yang berjalan di antara metatarsal. The kerosakan saraf disebabkan oleh kerengsaan yang teruk dan memakai kasut atau kasut tumit tinggi yang terlalu ketat.

Kumpulan pesakit terbesar adalah wanita yang berjalan lama dan intensif di tumit tinggi. Pesakit dengan kaki splay juga mempunyai risiko Morton yang meningkat Neuralgia. Kesakitan akhirnya disebabkan oleh pembengkakan pada tisu di sekitarnya, yang memampatkan dan menjengkelkan saraf.

Ini boleh menyebabkan pembentukan apa yang disebut "Morton Neuroma", nodul pada saraf saraf. Nodul ini dianggap oleh pesakit sebagai sangat tidak menyenangkan, ada yang menggambarkannya sebagai perasaan seperti kacang atau batu kecil di kasut mereka. Neuroma Morton sangat sensitif terhadap tekanan dan sakit terutama ketika tekanan diberikan.

Sinaran kesakitan boleh memanjang dari telapak kaki hingga ke jari kaki; dengan demikian ia juga berlaku di kawasan bola jari kaki. Ia biasanya mempunyai watak menarik untuk menarik. Dalam keadaan terburuk, pesakit mengalami kesakitan dengan setiap gerakan bergulir.

Selalunya membantu menanggalkan kasut, urut kaki sedikit dan teruskan untuk sementara waktu. Tidak ada sebab dan ciri khas untuk kesakitan pada bola kaki di bahagian dalam. Seperti bahagian kaki yang lain, kesakitan disebabkan oleh beban yang berlebihan dan pemuatan yang salah, tekanan yang panjang dan berulang, penggulungan yang tidak betul dan kasut yang lemah.

Perwatakan kesakitan di bahagian dalam sering menikam dan boleh memancar ke telapak kaki. Sekiranya rasa sakit berlaku terutamanya pada waktu pagi atau selepas berehat, mungkin terdapat keradangan aponeurosis plantar, keradangan pada fascia plantar. Struktur ini memanjang dari tumit ke kaki depan, sehingga boleh menyebabkan rasa sakit di bahagian dalam kaki.

Kesakitan pada bola kaki di kawasan belakang, seperti sakit di bahagian dalam, tidak mempunyai sebab utama klasik. Di sini juga, penyebab biasa seperti beban berlebihan dan pemuatan yang tidak betul, regangan panjang dan berulang, serta penggulungan yang tidak betul dan kasut yang lemah adalah antara pencetus bola sakit kaki. Terutama semasa pergerakan push-off selepas bergolek, bahagian belakang telapak kaki terasa tegang, sehingga rasa sakit sering terjadi ketika itu.

Sekiranya terdapat keletihan atau tekanan patah tulang sesamoid atau a metatarsal tulang, sakit cenderung terletak di bahagian belakang kaki. Walau bagaimanapun, rasa sakit selalu dapat memancar, sehingga asal usul kesakitan sering sukar ditentukan. Pemeriksaan perubatan atau analisis treadmill dapat membantu dalam mencari punca kesakitan.

Kesakitan pada bola kaki boleh berlaku sejurus selepas bangun, yang disebut sakit treadmill. Salah satu penyebab penting antara lain adalah adanya radang aponeurosis plantar, yang disebut "plantar fasciitis". Ini adalah kerengsaan pada aponeurosis plantar, yang memancar dari tumit ke sendi metatarsophalangeal jari kaki.

Oleh itu, ia berjalan di atas bola kaki, sehingga boleh menyebabkan rasa sakit di sana sekiranya terjadi keradangan. Plantar fasciitis sering dipicu oleh ketegangan yang melampau atau berulang. Lazimnya rasa sakit lebih sengit setelah fasa rehat, misalnya setelah berehat malam ketika bangun tidur.

Walaupun rasa sakit juga berlaku pada bola kaki, kawasan tumit adalah tempat manifestasi yang lebih khas. Langkah-langkah terapeutik terhadap fasciitis plantar termasuk rawatan sejuk dan anti-radang. Juga penting untuk melatih aponeurosis plantar dengan kekuatan dan regangan latihan.

Dengan bantuan terapi konservatif, majoriti pesakit sembuh, menjadikan rawatan pembedahan tidak perlu. Setelah bangun, tapak kaki anda juga sakit? Sakit di bahagian luar kaki biasanya disebabkan oleh ketidakseimbangan mekanikal. Rolling yang tidak betul sebagai simptom utama menyebabkan sebahagian besar sakit kaki.

Proses penggolongan fisiologi mengagihkan beban tekanan dari tumit, di bahagian luar kaki dengan sedikit dalaman pronation, ke bahagian depan kaki di bola kaki. Oleh kerana proses penggulungan yang tidak fisiologis, bahagian luar kaki boleh mengalami tekanan yang terlalu banyak, menyebabkan rasa sakit. Di samping itu, penyalahgunaan dan pembebanan berlebihan secara umum juga boleh menjadi penyebab kesakitan pada tapak kaki. Kadang-kadang penyebabnya bukan pada kaki itu sendiri tetapi di kaki.

A sendi lutut kepincangan seperti “busur kaki"Mempunyai kesan negatif terhadap mekanik kaki kerana kedudukan paksi yang salah dan pengagihan tekanan / beban yang salah. Pembinaan kaki kami dirancang untuk pergerakan rolling yang fisiologi dan betul. Ini memerlukan tumit menyentuh tanah terlebih dahulu, sesuai di kawasan luar belakang.

Pergerakan gulungan kaki yang lain berlaku di tepi luar. Beratnya dipindahkan sedikit ke tengah, iaitu ke arah lengkungan membujur. Bentuk ini pronation masih dianggap fisiologi.

Persiapan untuk mengangkat kaki untuk langkah seterusnya sudah bermula: Setelah gerakan menggulung ke tepi luar ke bola kaki telah berlaku, pergerakan push-off berlaku. Ini berlaku terutamanya melalui ibu jari kaki. Mengikut keadaan sains semasa, sebilangan orang bersetuju bahawa jari kaki harus menunjuk sedikit ke luar semasa gerakan bergulir.

Kira-kira 15 ° darjah mencukupi untuk mencapai sokongan otot maksimum pada kaki dan tekanan sendi yang paling rendah. Bergantung kepada kepincangan kaki, taburan beban kawasan kaki boleh berbeza atau bahkan kawasan beban yang tidak dirancang untuk ini. Contoh peningkatan beban kaki depan adalah kaki runcing.

Pesakit dengan kaki runcing tidak boleh meletakkan tumit semasa pergerakan menggulung. Sebabnya terletak pada buku lali sendi: mobiliti sendi pergelangan kaki atas adalah terhad, sehingga kedudukan fleksi tetap plantar diasumsikan. Ini bermaksud bahawa kaki sangat lentur ke arah kaki depan.

Beban, yang sebenarnya dipindahkan ke tumit untuk sebahagian besar semasa pergerakan penggulingan fisiologi, diletakkan di kaki depan dan dengan itu pada bola kaki. Jelas bahawa bola kaki sakit setelah bertahun-tahun kaki runcing atau regangan berat. Overpronation yang disebabkan oleh kepincangan kaki, kasut yang salah atau komponen otot juga boleh menyebabkan kesakitan.

Overpronation adalah patologi yang meningkat membongkok ke dalam, iaitu ke arah tengah kaki, semasa pergerakan bergulir. Peralihan sedikit beban ke arah lengkungan membujur agak normal, tetapi berlebihan pronation mengakibatkan ketidakselesaan. Walaupun ini juga menampakkan diri di kawasan bola kaki dan keseluruhan telapak kaki, aduan utama terletak di kawasan bola Tendon Achilles, yang buku lali and sendi lutut dan yang lebih rendah kaki otot.

Predisposed adalah pelari atau berat badan berlebihan orang. Di samping itu, kaki rata atau lutut rata meningkatkan risiko overpronation semasa melakukan gerakan bergolek. Dengan pertolongan a analisis treadmill, kemungkinan penyebab seperti kaki runcing atau peluasan berlebihan dapat dikenal pasti dan kemudian dirawat.

Bengkak ("tumor") adalah salah satu dari 5 tanda ciri keradangan, bersama dengan kemerahan ("rubor"), sakit ("warna"), terlalu panas ("kalori") dan gangguan fungsi ("functio laesa"). Ini bermaksud bahawa semua proses keradangan di kawasan bola kaki boleh menyebabkan pembengkakan di tempat yang sama. Pembengkakan biasanya berlaku bersama dengan tanda-tanda keradangan lain, seperti sakit.

Akut serangan gout dan juga sesamoiditis (= keradangan tulang sesamoid) boleh disertai dengan pembengkakan dan rasa sakit pada bola kaki. Bergantung pada penyetempatan, kesimpulan dapat diambil mengenai penyebab pembengkakan dan kesakitan. Adakah anda tiba-tiba mengalami kesakitan pada bola kaki anda? Terutamanya selepas bersukan, terdapat peningkatan kesakitan pada bola pada bahagian kaki / tapak kaki anda.

Latihan yang kerap, terutamanya berjoging, meningkatkan risiko patah keletihan tulang sesamoid pada bola jari kaki. Pesakit dengan penyakit ini hampir tidak terkecuali atlet. Jika tidak, patah tulang ini dianggap sebagai kecederaan yang agak jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, selepas bersukan, ketegangan otot atau kerengsaan atau keradangan pada bahagian sinewy selalu menyebabkan kesakitan di bawah bola kaki. Contoh-contoh khusus dan penting termasuk keradangan aponeurosis plantar. Penyetempatan kesakitan utama adalah di kawasan tumit. Kejadian kesakitan di bawah bola kaki selepas bersenam juga dapat dijelaskan oleh peningkatan tekanan. Sekiranya pesakit juga mempunyai kepincangan kaki, seperti keterlaluan akibat kaki runcing, risiko aduan menyakitkan selepas bersukan sangat tinggi.