Sakit di tulang belakang serviks semasa menelan | Sakit di HWS

Sakit di tulang belakang serviks semasa menelan

Contoh gejala tambahan tersebut adalah kesakitan dalam leher kawasan semasa mengunyah atau menelan. Proses menelan itu sendiri adalah interaksi kompleks saraf dan otot di mulut, tekak dan esofagus. Sebahagian daripada menelan sedar, yang bermaksud anda mempunyai kawalan terhadap prosesnya.

Namun, sebahagian besar juga berlaku secara tidak sedar, iaitu secara automatik. Gangguan pada bila-bila masa semasa proses menelan boleh menyebabkan pelbagai gejala. Ini boleh, misalnya, ketegangan pada otot-otot tulang belakang serviks atau rasa gumpalan di leher.

Sakit gigi atau sakit tekak juga boleh menyebabkan leher kesakitan selepas makan atau menelan. Sebab-sebab lain dari kesakitan di tulang belakang serviks ketika menelan boleh menjadi kecederaan leher, parut kerongkongan, jangkitan telinga, selesema atau refluks penyakit. Dalam kebanyakan kes, meletakkan pad pemanas atau pek ais di leher dapat memberikan kelegaan.

Anda akan merasakan apa yang baik untuk anda dan apa yang tidak. Sejak sakit leher apabila menelan boleh mempunyai beberapa sebab, adalah berguna untuk berjumpa doktor, terutamanya jika rasa sakit semakin teruk atau tidak bertambah baik dalam 1-2 hari. Berdasarkan diagnosis, doktor kemudian dapat memulakan terapi yang tepat untuk menghilangkan rasa sakit.

Gejala yang berkaitan

Kerana strukturnya yang kompleks, sakit di tulang belakang serviks kawasan boleh menyebabkan pelbagai gejala yang menyertainya, yang sering menyukarkan mereka yang terjejas untuk menentukan sebab yang tepat. Gejala yang kerap merangkumi sakit kepala atau migrain, pening, loya, gangguan sensori atau kepekaan di lengan dan tangan kerana mencubit saraf atau gangguan tulang belakang, gangguan visual dan pernafasan, kelumpuhan dan sekatan pergerakan kerana otot yang tegang, postur yang lemah dan bahkan demam malah tidak sedar. Sekiranya penyebab aduan tidak diatasi, kerosakan akibat seperti keradangan atau ketegangan lebih lanjut dapat terjadi, yang kadang-kadang dapat mengambil jalan yang kronik. Oleh itu, jika anda mengalami gejala yang disebutkan di atas tanpa sebab tertentu, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk menjelaskan sebab yang tepat.