Sakit di tulang belakang serviks dengan loya | Sakit di HWS

Sakit di tulang belakang serviks dengan loya

Tulang belakang serviks sentiasa bergerak. Setiap kali kita berpusing atau membengkokkan kepala, otot yang berkaitan dan saraf bertindak balas dengan sewajarnya. Sekiranya kita bergerak terlalu cepat, mengalami kemalangan atau menderita penyakit tulang belakang serviks lain, ini boleh menyebabkan kerengsaan saraf dalam tengkorak, yang seterusnya boleh menyebabkan pening atau loya. Biasanya, oleh itu, membantu mengatasi penyebab utama, iaitu leher kesakitan, sehingga gejala yang menyertainya, seperti loya, juga hilang. Sekiranya loya sangat teruk, boleh membantu meregangkan otot-otot yang tegang di leher, bekerja dengan panas atau sejuk atau makan halia sebagai sokongan. Sekiranya loya tidak hilang atau keadaan bertambah buruk, doktor harus berunding.

Sakit hingga ke lengan atas

Sekiranya otot di leher sangat tegang atau jika pasti saraf terjepit kerana kepincangan atau penyumbatan vertebra, kesakitan boleh memancar dari tulang belakang serviks ke lengan atas. The kesakitan in lengan atas boleh berbeza sifatnya. Beberapa orang yang terjejas menggambarkan rasa sakit yang membosankan, yang lain kesemutan atau mati rasa atau perasaan yang serupa dengan sakit otot. Sekiranya rasa sakit memancar dari tulang belakang serviks ke lengan atas, adalah perlu untuk bertindak agar saraf yang terjejas tidak mengalami kerosakan akibatnya dan pesakit tidak terhalang dalam kehidupan sehariannya.

Sakit di tulang belakang serviks dan sakit kepala

Sakit kepala khususnya boleh disebabkan oleh masalah pada tulang belakang serviks kerana sebilangan besar struktur otot dan saraf terletak di bahagian atas leher. Ketegangan atau kepincangan di kawasan ini boleh menyebabkan kerengsaan saraf trigeminal pada otak. Ini kemudian menghantar isyarat sakit ke otak, yang ditafsirkan di sana sebagai sakit kepala.

Secara sederhana, ini bermaksud tulang belakang serviks boleh menyebabkan sakit kepala jika terlalu kaku, terlalu bergerak (kerana otot lemah) atau tersumbat. Sakit kepala tulang belakang serviks mudah dikelirukan dengan jenis sakit kepala yang lain, jadi tidak selalu mudah bagi penghidap untuk mencari penyebabnya yang tepat. Ramai orang salah menafsirkan kesakitan sebagai migrain menyerang kerana sakitnya berada di kawasan yang sama. Atas sebab ini, tulang belakang serviks juga harus dipertimbangkan, terutama jika sakit kepala berterusan atau kerap berulang.