Sakit di lengkungan kostum di satu sisi | Fisioterapi untuk kesakitan di lengkungan kostum semasa kehamilan

Sakit di lengkungan kostum di satu sisi

Kesakitan di lengkungan kostum kanan dan juga di lengkungan kostum kiri boleh berlaku kerana regangan otot perut atau pernafasan dan tidak berbahaya dalam kebanyakan kes.

  • Sebelah kanan kesakitan di lengkungan kostum semasa mengandung biasanya disebabkan oleh penyempitan hati dan bile, yang dipindahkan ke perut kanan atas di bawah lengkungan kostum ketika anak tumbuh di uterus. Sebagai peraturan, kesakitan tidak berbahaya dan dicetuskan, misalnya, oleh pergerakan anak.

    Dalam kes yang sangat jarang berlaku, Sindrom HELLP juga boleh menjadi penyebab kesakitan. Ini serius mengandung komplikasi (disebut gestosis) yang sangat memerlukan rawatan. Ia biasanya disertai dengan gejala seperti loya, demam atau cirit-birit.

  • Sakit di lengkungan kiri boleh disebabkan oleh tendangan bayi di perut or limpa dan juga tidak berbahaya dalam sebilangan besar kes.

    Peralihan perut ke atas boleh menyebabkan yang disebut refluks ke dalam esofagus, terutamanya menjelang akhir mengandung, yang boleh menyebabkan membakar sakit di kawasan lengkungan kostum dan di belakang tulang dada. Gejala ini biasanya hilang sendiri selepas bersalin. Kelainan dari limpa, yang biasanya tidak terasa dan hanya bertambah besar ketika pasien sakit, harus diperjelas untuk menghilangkan komplikasi. Sekiranya ada keraguan, lebih baik berjumpa doktor sekali lagi daripada terlalu sedikit.

Sakit di lengkungan kostum selepas kehamilan

Selepas bersalin, kesakitan sering berlaku di lengkungan kostum. The pengecutan dan penghantaran itu sendiri meletakkan permintaan maksimum pada otot perut, otot pernafasan juga tegang, dan kadang-kadang terdapat kerengsaan teruk pada lekatan otot pada tulang rusuk. Ini menampakkan diri dalam kesakitan yang berkaitan dengan pernafasan atau pergerakan, tetapi juga kepekaan terhadap tekanan dan sentuhan. Otot harus dibiarkan berehat selama beberapa hari, latihan pernafasan dan lemah lembut gimnastik pemulihan pada hari-hari pertama selepas penghantaran harus selalu disesuaikan dengan keadaan wanita hamil. Selepas beberapa hari, otot perut boleh mula meningkat, yang dapat ditingkatkan pada minggu-minggu berikutnya sehingga otot perut yang meregang dan tegang pulih dan tumbuh semula.