Sakit di siku: punca, terapi, diagnosis

Gambaran ringkas

  • Punca sakit siku: cth beban berlebihan, patah tulang, keradangan sendi atau terkehel
  • Apa yang membantu melawan sakit siku? Bergantung kepada punca, contohnya, imobilisasi dan penyejukan sendi siku, ubat, pembedahan
  • Bila nak jumpa doktor? Jika sakitnya teruk dan/atau berterusan dan/atau jika terdapat simptom yang disertakan seperti terlalu panas atau bengkak.

Sakit di bahagian siku: Punca dan kemungkinan penyakit

Sakit pada siku boleh disebabkan oleh kecederaan atau beban berlebihan atau menjadi tanda penyakit akut atau kronik. Penyebab biasa sakit siku adalah

Tenis siku

Tangan yang terjejas juga tidak lagi kuat: pesakit tidak dapat menutup tangan mereka dengan kuat ke dalam penumbuk, memegang cawan atau genggaman dengan kuat apabila berjabat tangan. Ia juga agak menyakitkan untuk meregangkan jari melawan rintangan.

siku pemain golf

Jika sakit siku berlaku di bahagian dalam, iaitu di kawasan penonjolan tulang bawah pada siku, ini dipanggil epicondylitis medial (“siku pemain golf”). Ini adalah kerengsaan yang menyakitkan pada kemasukan tendon pada tangan dan otot fleksor jari pada penonjolan tulang di bahagian dalam siku.

Golfer's elbow” adalah lebih jarang daripada tennis elbow dan sering dilihat pada atlet lontaran. Walau bagaimanapun, ia juga berlaku pada gimnas, sebagai contoh, dan pada orang yang banyak berlatih dengan berat bebas.

Kerengsaan saraf ulnar

Saraf ulnar juga boleh merengsa secara kronik pada titik sensitif pada siku ini, menyebabkan sakit siku dan ketidakselesaan yang diterangkan di atas. Doktor merujuk kepada ini sebagai sindrom sulcus ulnaris (sindrom terowong cubital).

Lumpuh Chassaignac

Dislokasi siku

Kadang-kadang sakit siku disebabkan oleh kehelan sendi. Dalam kes ini, tulang tiba-tiba melompat keluar dari sendi, siku tidak lagi boleh digerakkan dan tidak sejajar. Orang sering terkehel siku apabila mereka cuba menangkap diri mereka dengan tangan semasa jatuh dengan siku yang bengkok atau hyperextended.

Patah tulang (patah tulang)

Patah tulang di kawasan sendi juga boleh menjadi punca kesakitan pada siku.

Pecah tendon bisep distal

Radang kandung lendir

Kadang-kadang sakit siku menjadi ketara apabila bersandar pada sesuatu. Bahagian siku juga boleh menjadi bengkak, kemerahan dan terlalu panas. Dalam kes sedemikian, bursitis akut biasanya berada di belakang gejala.

Oleh kerana pelajar khususnya sering bersandar pada siku semasa kuliah atau semasa belajar, keadaan ini dikenali dalam bahasa sehari-hari sebagai "siku pelajar".

Jika bursa pada siku tidak meradang secara akut tetapi meradang secara kronik, hampir tidak ada gejala.

keradangan sendi

Dalam penyakit seperti rematik (rheumatoid arthritis) dan gout, keradangan berlaku pada banyak sendi dan dikaitkan dengan sakit sendi. Sendi siku juga boleh terjejas.

Haus dan lusuh sendi boleh menjejaskan pelbagai sendi - termasuk sendi siku. Mereka yang terjejas pada mulanya berasa sakit di bahagian siku apabila berat diletakkan di atasnya. Kemudian, kesakitan berlaku dengan setiap pergerakan di sendi siku dan akhirnya juga berehat.

Sekiranya haus sendi disertai dengan proses keradangan (osteoartritis yang diaktifkan), ini juga boleh menyebabkan sakit pada siku.

Osteochondrosis dissecans

Ini mungkin disebabkan oleh kecederaan atau tekanan kecil yang berulang (seperti pergerakan membaling berulang). Ini boleh menyebabkan serpihan kecil rawan dan/atau tulang terputus dan terperangkap dalam ruang sendi sebagai badan sendi bebas.

Penyakit Panner (osteochondrosis remaja)

Sakit siku: apa yang membantu?

Anda boleh melakukan sesuatu tentang sakit siku sendiri, bergantung pada puncanya. Jika anda masih boleh menggerakkan siku anda dan ia tidak terlalu panas atau bengkak, anda boleh cuba melegakan kesakitan dengan ubat penahan sakit (cth ibuprofen). Melumpuhkan siku dengan pembalut juga boleh membantu.

Bagaimana doktor merawat sakit siku

Bergantung kepada punca sakit siku, doktor akan mencadangkan rawatan yang sesuai. Berikut adalah beberapa contoh:

Siku tenis atau pemain golf biasanya akan dirawat secara konservatif: Sendi tidak dapat bergerak dan mesti disimpan untuk seketika. Sejuk (di peringkat akut) atau panas (di peringkat kronik) dan ubat penghilang rasa sakit boleh membantu melegakan kesakitan di bahagian siku.

Sakit tajam pada siku yang disebabkan oleh bursitis juga biasanya dirawat secara konservatif: Sendi tidak bergerak dan pesakit diberi ubat anti-radang dan melegakan kesakitan. Jika bengkaknya teruk, doktor mungkin menusuk sendi: Dia menggunakan jarum berongga untuk menusuk pengumpulan cecair dalam sendi untuk mengalirkannya. Pembedahan hanyalah pilihan rawatan terakhir untuk bursitis.

Sakit siku akibat penyakit Panner selalunya sembuh secara spontan. Langkah-langkah simptomatik seperti pembalut salap dan mengelakkan sukan yang menegangkan sendi (seperti tenis) menyokong proses penyembuhan. Doktor hanya akan beroperasi jika badan sendi bebas berlaku atau sendi tersumbat.

Rawatan untuk sakit pada siku akibat osteochondrosis dissecans adalah serupa: Rawatan konservatif lebih diutamakan. Pembedahan hanya dipertimbangkan pada peringkat lanjut.

Sakit siku: pemeriksaan

Untuk sampai ke bahagian bawah sakit siku, doktor akan bertanya terlebih dahulu tentang sejarah perubatan anda (anamnesis). Dia akan meminta anda untuk menerangkan sifat kesakitan di siku anda secara terperinci. Sebagai contoh, ia mungkin berasa menikam, menarik atau membosankan. Soalan yang mungkin semasa temuduga sejarah perubatan ialah

  • Di manakah anda mempunyai kesakitan? Adakah ia akut atau kronik?
  • Berapa lama anda mengalami sakit pada sendi siku anda?
  • Apakah profesion anda? Adakah anda bersukan?
  • Bilakah tepat anda merasakan sakit pada siku anda – contohnya apabila menggenggam dan mengangkat objek atau apabila meregangkan lengan bawah anda, dsb.? Adakah terdapat juga kesakitan semasa rehat?
  • Adakah anda mempunyai sebarang aduan lain seperti mobiliti terhad siku?
  • Adakah anda mempunyai sebarang penyakit sistemik seperti arthritis ("reumatisme") atau gout?

Pemeriksaan fizikal, ujian pergerakan dan fungsi serta maklumat daripada temu bual sejarah perubatan selalunya mencukupi untuk doktor menentukan punca kesakitan pada siku. Jika tidak, atau jika terdapat keraguan tentang diagnosis, pemeriksaan klinikal atau instrumental lanjut digunakan seperti yang diperlukan.

Pemeriksaan lanjut

Kerosakan saraf dalam sindrom sulcus ulnaris boleh ditentukan dengan mengukur halaju pengaliran saraf (electroneurography = ENG).

Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa keradangan secara amnya menyebabkan kesakitan pada siku, mengukur parameter keradangan dalam darah (seperti pemendapan darah, CRP, leukosit) boleh membantu.

Sakit di siku: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Anda harus berjumpa doktor jika anda mengalami sakit yang teruk dan/atau berterusan di siku anda. Ini benar terutamanya jika gejala tambahan berlaku, seperti bengkak dan terlalu panas pada sendi, salah jajaran siku atau mobiliti lengan bawah yang terhad.

Dalam kes sedemikian, anda boleh mendapatkan nasihat daripada doktor keluarga anda, pakar ortopedik atau pakar perubatan sukan.